Haide să definim lucrurile de la bun început, acest articol te va ajuta, cu adevărat, să slăbești, numai dacă vei avea răbdare și te vei preocupa de sănătatea ta. Or, paradoxul secolului 21 este că tot mai mulți oameni vor să slăbească extrem de rapid! Ca și cum kilogramele în plus ar fi apărut peste noapte, acum se vrea eliminarea lor rapidă și fără efort. Ceea ce da, chiar sună ca un scenariu de Sci-Fi.

Așadar, haide să abordăm slăbitul din punctul de vedere al sănătății personale. Cred că nu mai este un secret pentru nimeni că kilogramele în plus îți pot crea, în timp, mari probleme de sănătate. Ceea ce probabil nu știai însă este că și slăbitul într-un ritm prea accelerat este și el dăunător pentru corpul tău. Ori, grăsimile din corp îmbracă diverse toxine, iar odată ce disloci acele toxine, corpul trebuie să le elimine, cât mai ecologic și eficient posibil. Și ce faci când toxinele dislocate sunt cu duiumul? Îți spun eu, îți sapi sănătatea!

Așadar, acuma că am stabilit că nu e loc de grabă în slăbit, mai trebuie să-ți spun și că ritmul normal de eliminare a surplusului de kilograme este de circa unul pe săptămână (evident, un pic mai rapid la început și ceva mai lent când surplusul tău devine tot mai neglijabil, cantitativ vorbind).

Deci, ce ai de făcut pentru un slăbit sănătos?

  • Să vorbești cu familia, ca ei să te susțină – nu întâmplător am adus în discuție acest punct drept cap de listă. Cu cât mai susținători și apropiați de tine vor fi membrii familiei tale, cu atât mai ușor îți va fi să te ții de un regim alimentar sănătos. Dacă soțul, soția sau copiii te vor încuraja și nu-ți vor face poftă în mod intenționat, ai șanse reale să reușești în demersurile tale spre o dietă echilibrată.
  • Nici să nu te gândești la monodiete – fără Atkins, Keto, Dukan, dieta disociată și altele care nu fac decât să-ți intoxifice corpul. Nu e OK nici să ții zile întregi pe hrișcă, orez sau mei, dar mai ales pe carne sau lactate. Corpul tău are nevoie, zi de zi, de fibre din fructe și legume naturale, de un spectru larg de nutrienți, antioxidanți și vitamine, ce poate fi asigurat doar printr-o dietă variată.
  • Să nu te înfometezi – un regim alimentar sănătos nu înseamnă niciodată înfometare. De fapt, în procesul slăbirii, tu ai nevoie să-ți ții nivelul insulinic relativ constant, iar devierile extreme nu te prea ajută (tocmai de asta îți sabotezi dieta când consumi dulciuri, care ridică insulina până în pod; și tot din acest motiv trebuie să-ți limitezi numărul de cafele băute zilnic, căci ele îți influențează insulina, (atenție, aici se include și ceaiul verde, negru și alb, care toate au cofeină, în anumite doze și îți blochează slăbitul pe câteva ore bune la rând).
  • Să bei apă – apa te ajută să te cureți pe interior și optimizează procesele din tot corpul tău, or, toată funcționarea acestuia se bazează pe apă.
  • Să practici sportul – nu vorbesc de sporturi până la extenuare, sau de sport pentru a mai arde niște calorii. Haide să privim sportul ca pe o metodă de a-ți porni mai abitir arderile metabolice, astfel încât, chiar și atunci când stai pe loc să se consume mai multe calorii. Da, asta este posibil prin sport practicat cu regularitate.
  • Să-ți gătești preponderent acasă – așa știi exact ce pui în mâncare, eviți sosurile, dressingurile și alte adaosuri pline de grăsimi și zahăr, plus așa elimini la maximum produsele procesate din dieta ta. Dacă, totuși, ai ajuns la restaurant, fie că-ți iei una, maximum două cheat meals pe săptămână, fie merge pe o combinație ușoară de felul I cu legume crude în salată, sau gătite la cuptor.
  • Păstrează-ți starea de spirit sus de tot – psihologia modernă arată că prin grijă de sine, prin pozitivism și afirmații frumoase, schimbarea este mult mai posibilă și de durată. Judecându-te aspru pentru orice încăcare de dietă, nu faci decât să te sabotezi și să te bagi în stres, și ține minte: corpul stresat nu slăbește! Un corp stresat trăiește în stare de luptă sau fugi, și nu-și bate capul el de slăbit!

 

Distribuie articolul: