Specialiștii susțin că retinolul este cel mai bun ingredient antirid. Exfoliază pielea, înlătură ridurile și stimulează producția de colagen. Există multe produse cu retinol în comerț, în concentrații diferite.

În funcție de sensibilitate, poți folosi unul dintre ele dacă dorești să îmbunătățești textura tenului, să-i dai mai mult tonus și să reduci pigmentarea. Are o acțiune puternică și dă rezultate, dar numai în timp. Unii spun că efectele se observă în 4-6 săptămâni, alții cred că e nevoie de 12 săptămâni pentru a-și atinge misiunea. Ca în toate împrejurările, doza face otrava.

Când și cât să folosim pentru a ne menține pielea sănătoasă?

Exfoliază perfect. Retinoizii acționează la un nivel mult mai profund decât scrubul, stimulând producția de colagen și netezirea pielii. O cremă cu retinol are efect dublu, de îngrijire și de exfoliere, îndepărtând cu succes stratul de celule moarte.

Se aplică numai seara. Din două motive: pentru că soarele descompune retinolul, făcându-l mai puțin eficient (cremele cu retinol sunt ambalate în recipiente opace), și pentru că el sensibilizează pielea și o face vulnerabilă, crescând riscul iritațiilor și pigmentării.

Numai pe pielea uscată. Medicii recomandă aplicarea acestor creme numai pe pielea perfect uscată. Mult timp s-a crezut că umezeala în combinație cu retinolul accentuează receptivitatea pielii, însă studiile au contrazis acest aspect (apa îl poate face mai puțin eficient).

Când e prea mult

Exfolierea pe care o produce poate sensibiliza pielea și din acest motiv e bine să aplicăm mai întâi o cremă cu concentrație mică și ulterior să alegem una mai puternică. Dacă în timpul tratamentului zilnic apar iritații și roșeață, frecvența trebuie redusă la 3-1 aplicări pe săptămână, dar tratamentul nu trebuie stopat. Pentru a limita deshidratarea produsă de retinol, îl poți completa cu o cremă bogată în acid hialuronic, aplicată la câteva minute după retinol.

Efecte secundare

Răspunsul inflamator al pielii produce roșeață și iritații, dar concentrațiile care se găsesc în comerț sunt sigure și nu provoacă mai mult decât atât, iar reducerea dozei va exclude acest mic disconfort. Desigur, tratamentul trebuie făcut doar dacă avem nevoie (riduri, pete, tonus redus) și numai în cure de cel mult trei luni, o dată sau de două ori pe an, pentru a nu sensibiliza inutil pielea. Putem folosi creme cu retinol și în jurul ochilor, chiar dacă apare senzația de ușoară usturime, care dispare în scurt timp. Beneficiile, cu siguranță, vor fi mai mari decât acest disconfort nesemnificativ.

Sursa: femeia.ro

Distribuie articolul: