Noul an universitar aduce cu sine creșterea taxelor în universități, comparativ cu anul trecut. Reprezentanții instituțiilor de învățământ superior explică că inflația și creșterea prețurilor sunt responsabile pentru această măsură. Cel mai ridicat contract de studii este de 55.000 de lei la Universitatea de Medicină și Farmacie.

În actualitate, absolvenții care optează pentru medicină, în special stomatologia, vor trebui să achite o taxă de 55.000 de lei, în timp ce cei interesați de optometrie vor plăti 33.000 de lei. Emilia, care a obținut media 10 la examenele de bacalaureat, visează să devină medic dedicat și nu va renunța la visul ei, având șanse mari să fie admisă la buget, scrie ProTV.md

„O să rămân în țară și o să mă duc la medicină, pentru că și tatăl meu este medic si vreau să duc generația de medici mai departe și cred că o să mă descurc pentru că mereu am învățat constant și vreau să reprezint țara frumos.”

Studenții care vor intra la facultate pe bază de contract au posibilitatea să fie transferați la buget în următorul an.

„În primul rând să menționăm că studenții care sunt admiși la buget sau la contract, admiterea se face pentru un an de studii. Conform regulamentului care este în vigoare din anul 2014 în fiecare an locurile bugetare se scot din nou în concurs pentru studenții care au finalizat anul de studii.”

Și la Academia de Muzică și Arte Plastice, vitorii soliști vor fi nevoiți să scoată bani grei din buzunar. La specialitatea canto academic un an de studii costă peste cincizeci de mii de lei, ¡ar la canto estradă, patruzeci și două de mii de lei.

Celelalte universități de stat nu au domenii pentru care taxa de studii să ajungă la zeci de mii de lei.

La Universitatea Tehnica din Moldova cea mai mare taxă este la specialitatea arhitectură unde contractul este de 19 mii de lei. Iar la Universitate de Stat, cel mai scump contract este la facultatea de drept și ajunge la 15 mii de lei, cu o mie de lei mai mult față de anul trecut.

„Pentru a întreține studenții și pentru a le acorda niște studii calitative sunt necesare resurse destul de costisitoare, de aceea în fiecare an se calculează după procent: inflația, salariile profesorilor și salariile altor cadre care activează la facultate.”

Cele mai mici taxe de studii sunt totuși acolo unde cresc viitorii profesori. La Universitatea Pedagogică Ion Creangă taxele încep de la opt mii de lei și ajung până la 13 mii de lei. Potrivit Ministerului Educației în acest an sunt 12 universități publice și patru private, iar înscrierea se va desfășura doar online în perioada 22-29 iulie.

 

Distribuie articolul: