Glanda tiroidă este localizată la baza gâtului, având forma unui fluture. Rolul său este de a ajuta dezvoltarea organismului, fiind responsabilă de modul de funcționare al celulelor, organelor și mușchilor.

Însă, glanda tiroidă poate suferi de anumite afecțiuni care pot provoca dezechilibre hormonale cu un impact important asupra întregului organism al pacientului. Astfel, un control la un medic endocrinolog este esențial.

De ce apar aceste afecțiuni care afectează glanda tiroidă? Principala cauză este deficitul de iod, un nutrient esențial pentru producerea hormonilor tiroidieni, dar și prezența disruptorilor endocrini, substanțe chimice prezente în pesticide, vopseluri, ambalaje de plastic, cosmetice care afectează complex sistemul endocrin.

Rolul glandei tiroide este unul complex, întrucât influențează mai multe procese în organism prin eliberarea unei cantități de hormoni tiroidieni în fluxul sanguin.

Printre acțiunile hormonilor tiroidieni se numără reglarea pulsului și a tensiunii arteriale, reglarea proceselor metabolice, reglarea nivelului de colesterol, susținerea sistemului nervos central și periferic, eliminarea reziduurilor din organism, susținerea regenerării celulare, reglarea respirației și menținerea tonusului muscular.

Reglarea funcției tiroidiene depinde la rândul ei de integrarea semnalelor hormonale la nivel hipotalamic și hipofizar, unde se semnalizează prezența în cantități adecvate a hormonilor tiroidieni din circulație. De la acest nivel tiroida primește feedback prin intermediul hormonului tireotrop (TSH) care stimulează sinteza de hormoni tiroidieni când aceștia sunt deficitari sau dictează reducerea lor dacă sunt excedentari.

Hipertiroidismul se manifestă ca o afecțiune caracterizată de secreția în exces a hormonilor tiroidieni, ceea ce grăbește procesele metabolice. Printre cauzele apariției hipertiroidismului se numără boala Graves, afecțiune autoimună ce apare la persoanele tinere și vârstnice, boala Plummer (diagnosticată mai frecvent la persoanele vârstnice și care constă în prezența unui nodul tiroidian autonom, toxic), excesul de iod sau de tiroidită subacută, aceasta din urmă fiind o inflamație a tiroidei cu distrucție și eliberare excesivă de hormoni tiroidieni.

Pentru o bună funcționare, glanda tiroidă are nevoie de o cantitate suficientă de iod și seleniu, disponibilă în alimente precum sarea de masă iodată, fructele de mare, pâine, nuci, alune, și alge marine. Glanda tiroidă produce hormonii: Tetraiodotironina (T4) Triiodotironina (T3) și calcitonina. T4 este un precursor pentru T3 care este hormonul activ propriu-zis. Transformarea T4 in T3 este dependentă de unele enzime care necesită seleniu.

Tetraiodotironina este un hormon tiroidian care îndeplinește un rol în procesele morfogenetice, de creștere și diferențiere celulară și tisulară. Triiodotironina, în schimb, se implică în fiecare proces fiziologic, cum ar fi creșterea și dezvoltarea metabolismului, a temperaturii corpului și a ritmului cardiac.

Hipotiroidismul are loc în momentul în care există o producție insuficientă de hormoni tiroidieni. Istoric, cea mai întâlnită cauză a acestei afecțiuni era deficitul de iod. În societatea modernă acest deficit este compensat prin iodarea sării, în schimb bolile tiroidiene autoimmune devin cauza cea mai frecventă a hipotiroidismului la adult.

Simptomele glandei tiroide sunt legate de cele două afecțiuni principale: Hipertiroidismul (glanda secretă prea mulți hormoni) și Hipotiroidismul (glanda secretă prea puțini hormoni).

Printre simptomele care îți arată că ai probleme cu glanda tiroidă se numără ritmul cardiac accelerat sau foarte lent, oboseala excesivă, anxietatea, creșterea sau pierderea nejustificată în greutate, senzația nejustificată de cald sau frig, tulburările de concentrare, căderea părului și tulburările digestive.

Alte simptome pot fi iritabilitate, nervozitate, transpirație excesivă, insomnie, dificultate de concentrare, pierderi de memorie sau piele uscată.

În funcție de tipul dezechilibrului hormonal depistat, tratarea glandei tiroide va fi diferită. În cazul hipotiroidismului tratamentul este simplu și presupune administrarea de levotiroxină, hormon de sinteză doar la indicația unui medic endocrinolog.

În ceea ce privește hipertiroidismul, tratamentul este uneori de lungă durată. Endocrinologul va propune la început administrarea unor medicamente antitiroidiene care au rolul de a bloca producția în exces de hormoni tiroidieni. Alteori, tratamentul hipertiroidismului necesita o intervenție chirurgicală de îndepărtare a glandei tiroide sau terapie ablativă cu radioiod.

Distribuie articolul: