Dacă suferi și tu din cauza ambroziei iată tot ce trebuie să știi despre asta: Ambrozia face parte dintr-o familie de plante sau buruieni care sunt un alergen extrem de întâlnit. Când o persoană inspiră polenul de la ambrozie, sistemul sau imunitar poate reacționa de parcă ar fi vorba de o substanță ce cauzează o boală, iar acea persoană poate să aibă simptomele unei alergii.

Ce este ambrozia?

Ambrozia este o plantă sălbatică (buruiană), ce crește în special pe câmpuri, la marginea orașelor, sau în zonele cu buruieni de pe terenurile virane. Polenizarea are loc la sfârșitul verii și începutul toamnei, înainte ca vremea să devină foarte răcoroasă. Polenul este răspândit de vânt și este atât de fin, încât nu îl putem observă cu ochiul liber, cum se întâmplă în cazul altor factori alergeni, cum ar fi puful plopilor, primăvară.

Ce trebuie să știi dacă ești alergic la ambrozie?

Cantitatea de polen de ambrozie din aer este mai mare dimineață, de aceea este posibil că simptomele cauzate de alergia la ambrozie să fie mai puternice în prima parte a zilei. De asemenea, în zilele cu vânt puternic și uscat, concentrația de polen de ambrozie din aer crește. O persoană poate să între în contact cu polenul de ambrozie prin simplul fapt că respiră aerul cu particule de acest gen, așa că este foarte greu de evitat acest polen.

Cauzele alergiei la ambrozie

O alergie are loc când sistemul imunitar are un răspuns inadecvat la polenul de la floarea de ambrozie. În mod normal, sistemul imunitar încurajează unele modificări chimice în corp, care ajută la îndepărtarea „invadatorilor” dăunători, cum ar fi virusurile și bacteriile.

În cazul persoanelor care sunt alergice la ambrozie, însă, sistemul imunitar identifică în mod greșit polenul inofensiv și îl vede că pe un intrus periculos și astfel începe să lupte, pentru a atacă polenul. O substanță numită histamină este eliberată când corpul întâlnește polenul de ambrozie. Histamină e cea care cauzează multe simptome neplăcute, cum ar fi secrețiile nazale (rinoreea), strănutul și mâncărimile la nivelul ochilor.

Simptomele alergiei la ambrozie

Dacă te întrebi cum se manifestă alergia la ambrozie, vei găși mai jos o lista cu simptomele acesteia, pentru a șți cum să o recunoști pe viitor, atât la ține, cât și la persoanele dragi:

Alergia la polenul de ambrozie are simptome similare că în cazul altor alergii:

• rinită alergică, cu strănut, congestie nazală, mâncărime nazală, rinoree (nasul curge cu secreții apoase)

• conjunctivita alergică: inflamarea și inrosirea ochilor

• mâncărimi la nivelul urechilor, cerului gurii

• pierderea mirosului

• dureri de cap

• oboseală cronică și somnolență

• criză de tușe similară cu cea din astm.

O alergie la ambrozie poate cauza multe simptome, cum ar fi: mâncărimi la nivelul ochilor, nasului și gâtului; ochi umflăți; nas înfundat sau secreții nazale (rinoree); strănut; dificultatea de a dormi. Simptomele alergiei la ambrozie tind să aibă loc la finalul verii, până spre începutul toamnei, când polenul plantei începe să se răspândească.

Pe lângă aceste simptome, alergia la ambrozie poate irită căile respiratorii superioare, ducând la tușe și respirație șuierătoare (sau wheezing) la persoanele care suferă de astm.

Mâncărime nazală

Printre simptomele ușor de observat se află și: mâncărimile de la nivelul nasului, nasul înfundat sau rinoreea (secreții nazale abundente).

Strănut

Reacția alergică la toate plantele care produc polen este numită, de cele mai multe ori, „febra fanului” sau rinită alergică. Printre simptomele alergiei la ambrozie se află și strănutul.

Mâncărimi la ochi

Un alt simptom cauzat de polenul de ambrozie sunt mâncărimile de la nivelul ochilor.

Secreții nazale (rinoree) ori nas înfundat

Tot un simptom al alergiei la ambrozie este nasul înfundat (congestia nazală); alt simptom, tot în această zona, este rinoreea, când pacientul are secreții nazale provocate de polenul de ambrozie.

Ochi înroșiți

Pe lângă faptul că alergia la ambrozie provoacă mâncărimi oculare, ea mai poate cauza și inrosirea ochilor și lacrimarea acestora.

Mâncărime în urechi și în cerul gurii

Simptomele alergiei la ambrozie se pot extinde și la nivelul gurii sau urechilor, iar cel care este alergic la ambrozie va simți o senzație că de mâncărime, că de înțepătura sau furnicătura.

Tușe cronică

Contactul cu polenul de ambrozie va stimula o reacție a sistemului imunitar în cazul anumitor pacienți. Când se întâmplă acest lucru, la unele persoane se agravează simptomele astmului – că de exemplu, tusea cronică.

Dificultate în respirație

La unele persoane, faptul că intră în contact cu polenul de ambrozie poate să agraveze simptomele astmului și poate să apară dispneea (scurtarea respirației sau dificultatea în respirație).

Respirație șuierătoare

Numită și wheezing, respirația șuierătoare poate fi un simptom agravat al astmului la unele persoane care au de-a face cu polenul ambroziei.

Umflarea ochilor

Pe lângă mâncărimile de la nivelul ochilor, un simptom al alergiei la ambrozie poate fi și faptul că ochii persoanei se umflă din cauza expunerii la polen.

Alte simptome ale alergiei la ambrozie

Dacă o persoană suferă de alergii severe, ambrozia poate declanșa un episod de astm, sinuzita cronică, dureri de cap și probleme în timpul somnului

Alte simptome ale alergiei la ambrozie pot fi:

• disconfort în gât,

• presiune la nivelul sinusurilor (care poate cauza durere facială),

• pielea de sub ochi este umflată și are o nuanță albăstruie,

• simțul olfactiv scade, la fel și simțul gustului se reduce;

• calitatea somnului este redusă.

Când e cazul să mergi la medic

Pentru a verifică dacă este vorba de o alergie la ambrozie, trebuie să mergi la medicul alergolog, care va folosi mai multe metode de diagnostic, fie testul alergologic cutanat cu rezultat pozitiv, fie analize te sânge. Totodată, medicul te va întreba despre orice simptome ale rinitei alergice sau ale astmului cu care te confrunți.

Momentul din an și severitatea simptomelor tale, comparate cu concentrația de polen din aer din zona ta, contează foarte mult în stabilirea diagnosticului, așa că medicul alergolog trebuie să investigheze dacă polenul de ambrozie este într-adevăr vinovat de alergia ta.

Tratarea alergiei la ambrozie

Vizită la medic este obligatorie indiferent de severitatea alergiei la ambrozie, pentru că doar un medic specialist poate să determine tratamentul adecvat, în funcție și de alte boli cronice, de vârstă sau sexul pacientului.

Tratamentul medicamentos pentru alergia la ambrozie

Tratamentul medicamentos cuprinde, pe de o parte, tratarea simptomelor alergiei la ambrozie, cu ajutorul antihistaminicelor, cortizonului, picăturilor nazale sau spray-ului nazal. În cazurile mai acute, medicul alergolog poate recomandă picăturile sau injecțiile cu extracte alergenice standardizate.

Dacă evitarea polenului de ambrozie nu este o măsură suficientă pentru a preveni simptomele alergiei tale la ambrozie, poți lua în considerare unul dintre următoarele tratamente:

  • medicamentele eliberate fără prescripție medicală,
  • steroizii cu administrare nazala,
  • antagonistii receptorilor pentru leucotriene (o clasa nouă de medicamente pentru tratamentul astmului),
  • imunoterapia sau “vaccinul antialergic”.

Reține că un plan de tratament bine pus la punct, împreună cu medicul alergolog, este o modalitate mai bună pentru a face față alergiei la polenul de ambrozie.

• Ia medicamente antiinflamatoare sau antihistaminice – Medicamentele de la ora actuală funcționează bine pentru a ține sub control simptomele rinitei alergice, așa cum este alergia la ambrozie. Aceste medicamente pot să ajute și în cazul simptomelor de la nivelul ochilor, nasului și simptomelor astmului.

Noile antihistaminice nu provoacă la fel de tare stări de somnolență, pe cât provocau cele din generația anterioară. Poți lua aceste medicamente fără prescripție medicală, însă este bine să întrebi medicul sau farmacistul înainte de a le administra.

Chiar dacă medicamentele antihistaminice nu blochează “cascadă” de reacțîi biochimice care se declanșează în timpul unei reacții alergice, unii pacienți se simt bine folosind antihistaminice non-sedative, care ii ajută să țînă sub control simptomele.

 Spray-urile nazale antiinflamatoare pot și ele să te ajute și, în plus, au mai puține efecte adverse.

• O bună metodă de apărare contra rinitei alergice sunt spray-urile nazale cu corticosteroizi, însă acestea funcționează cel mai bine dacă ai un plan făcut în avans, împreună cu medicul alergolog. Aceste spray-uri funcționează cel mai bine dacă începi să le foloseșți în mod regulat, cu câteva săptămâni înainte să debuteze sezonul alergiei la polenul de ambrozie.

Nu aștepta până când încep să apară simptomele supărătoare ale alergiei la polen, ci mergi la medic pentru a-ți recomandă spray-uri nazale potrivite nevoilor tale.

• Poți cere la farmacie și picături de ochi, pentru a calmă simptomele de la nivel ocular, dar reține că vei avea nevoie de alte tratamente pentru astmul alergic, așa că mergi la medicul specialist pentru un diagnostic corect.

Tratamentul naturist pentru alergia la ambrozie

Dacă eșți însărcinată sau alăptezi, nu lua niciunul dintre remediile de mai jos, cu excepția cazului în care medicul tău îți prescrie. Mai jos sunt câteva remedii naturale care pot calmă simptomele alergiei:

Urzică – Este o plantă medicinală bogată în minerale și unul dintre cele mai bune remedii din plante pentru rinoree și mâncărimi ale ochilor. Datorită ingredientului activ din urzică (Urtica dioică), numit scopoletina, extractele de urzică ajută la prevenirea simptomelor rinitei alergice, cum ar fi strănutul, congestia nazala și mancarimile nasului, lacrimatul ochilor. Poți lua capsule cu extract de urzică, în funcție de recomandările medicului fitoterapeut.

Vitamina C – Stimulează sistemul imunitar și are și beneficiul de a acționa precum un antihistaminic ușor. Potrivit unui studiu, nivelurile histaminelor au fost semnificativ reduse atunci când nivelul vitaminei C din sânge a crescut.

Quercetina din fructe – Un antioxidant natural, quercetina se găsește în fructe precum merele, strugurii roșii și grepfrut, cât și în legume (cum ar fi ceapă) și în ceai. Quercetina este folositoare, pentru că împiedică celulele imunitare să elibereze histamine, substanțele chimice care provoacă simptomele alergiilor.

Bromelaina – Enzima numită bromelaina, care se găsește în ananas, este un antiinflamator puternic, care calmează edemul (umflarea țesuturilor), în special din nas și din sinusuri. Totodată, bromelaina pare să subțieze secrețiile nazale, potrivit studiilor. Poți lua substanță sub formă de capsule, în dozele recomandate de medicul tău. Atenție: dacă eșți alergic la ananas, este posibil să fii alergic și la bromelaina.

Eucaliptul – Remediile din această plantă medicinală subțiază mucusul și sunt excelente pentru a calmă tusea persistența. Eucaliptul este disponibil sub multe forme, așa că alege împreună cu medicul alergolog opțiunea care ți se potrivește: dropsuri pentru tușe, siropuri pentru tușe, ceai, inhalari cu aburi, alifii sau unguente.

Schimbări pe care pacientul alergic la ambrozie trebuie să le facă în stilul de viață

Dacă eșți alergic la ambrozie, un pas important este să eviți, pe cât posibil, expunerea la polenul acestei buruieni.

• Ia măsurile necesare pentru a împiedică polenul de ambrozie să pătrundă în locuința.

• Ține ferestrele închise și folosește un aparat de aer condiționat cu un filtru HEPA, în zilele caniculare.

• Cantitatea de polen de ambrozie din aer este, de regulă, cea mai mare între orele 10 și 15. Așadar, cu cât ieși mai devreme din casă, dimineață, cu atât mai bine. Înainte de ora 10 este cea mai bună perioada pentru a ieși din locuința. Și zilele ploioase sunt aliații tăi, pentru că ploaia ține sub control polenul ambroziei, nepermițându-i să circule.

• Scapă de ambrozia de pe proprietatea ta, scoțând plantele din rădăcina înainte să înceapă polenizarea. Dacă ai alergie la ambrozie, poartă o masca sau roagă pe cineva să smulgă plantele de pe proprietatea ta.

• După ce ai stat în aer liber, schimbă-ți hainele imediat și fă-ți dus.

• Spală sau periază animalele de companie după ce s-au jucat afară, pentru a reduce riscul că polenul de ambrozie să pătrundă în locuința.

• Nu usca hainele afară și nu le lasă să atârne în exterior, pentur că în acest fel vor colecta alergenii din aer.

• Fă-ți timp și caută metode care te pot ajută să minimalizezi expunerea la polenul de ambrozie.

• Folosește aparatul de aer condiționat pe perioade mai lungi de timp, chiar și după ce a venit toamna.

• Cumpără un dezumidificator pentru locuința.

• Aspiră prin locuința în fiecare săptămâna, cu un aspirator care un filtru HEPA.

• Spală obiectele vestimentare după ce le-ai purtat afară, pentru că acestea pot avea polen de ambrozie pe suprafață lor.

• Usucă hainele într-un uscător și nu le lasă afară sau pe balcon, pentru că există riscul că polenul de ambrozie să se depună pe ele.

Ce alimente să eviți dacă ești alergic la ambrozie

Persoanele care sunt alergice la ambrozie sunt, de cele mai multe ori, și sensibile la anumite alimente. Asta pentru că unele plante pot conține polen care este similar cu cel al ambroziei. Afecțiunea este cunoscută și că sindromul alergiei orale.

Alimentele care pot cauza simptome la o persoană care suferă de alergie la ambrozie sunt:

• bananele

• pepenele galben sau cantalup

• ceaiul de mușețel

• castravetele

• mierea care conține polen

• semințele de floarea-soarelui

• dovlecelul.

Unele persoane alergice se confruntă doar cu simptome ușoare, cum ar fi secrețiile nazale sau strănutul atunci când mănâncă aceste alimente. Poți reduce efectele sindromului alergiei orale dacă gătești fructele, le îndepărtezi coajă sau le pui la conservă înainte de a le mânca.

Citește mai mult Aici

Distribuie articolul: