Aproape fiecare țară interzice viteza și conducerea sub influența alcoolului, însă unele aplică reguli aparent mai ciudate, scrise pentru a aborda probleme locale specifice. Așa au ajuns legiuitorii din întreaga lume să fie nevoiți să ia în considerare problema cartofilor, a căștilor audio sau a apărătoarelor de noroi.

Permis pentru a căra cartofi

Legea de comercializare a cartofilor, adoptată în Australia în 1946, interzice șoferilor care nu fac parte din Asociația de comercializare a cartofilor să transporte mai mult de 50 kg de cartofi. Cei care au încălcat această lege în anii 1940 au riscat amenzi mari, dar nu există dovezi că încă este aplicată în 2019.

Tombolă pentru a merge cu mașina

Autoritățile chineze limitează vânzările de mașini noi în funcție de tipul de combustibil, în încercarea de a reduce poluarea și congestionarea traficului. În 2019, Comisia de Transport din Beijing a oferit certificate de înmatriculare pentru doar 60.000 de vehicule electrice/hibrid și 40.000 cu motoare clasice. Astfel că, șoferii doritori participă la un fel de sistem de loterie pentru a câștiga dreptul de a cumpăra o mașină. Șansele de câștig sunt de aproximativ 1 la 500.

În Cipru nu ai voie să bei și să mănânci la volan

În Cipru este interzis băutul la volan, inclusiv al apei şi al băuturilor răcoritoare. De asemenea, este ilegal să și mănânci în timp ce conduci, asta pentru că șoferii trebuie să țină mereu ambele mâini pe volan.

În Franța e OK să conduci fără permis

Este perfect legal să conduci fără permis în Franța. Problema este că trebuie să ai peste 14 ani și să ai un permis pentru a șofa ceea ce este în esență un fel de moped pe patru roți. Mașinile fără licență sunt limitate la 8 cai putere și 45 de kilometri pe oră. De asemenea, producătorii acestor mopede trebuie să țină cont și de restricțiile de greutate. Chiar și așa, aceste mașini mici, zgomotoase, lente și destul de scumpe, sunt des întâlnite pe drumurile franceze.

Amendă pentru că rămâi cu rezervorul gol pe autostradă

Este ilegal să rămâi fără combustibil pe rețeaua de autostrăzi a Germaniei, celebrele Autobahn. Autoritățile consideră că asta este o problemă ce poate fi prevenită, subliniind totodată că oprirea pe marginea unui drum care de multe ori nu are limită de viteză este extrem de periculoasă. Amenda pentru „rezevor gol” poate ajunge la 70 de euro.

Ai grijă când dai prin “bălți” în Japonia

Șoferii japonezi trebuie să se gândească de două ori înainte de a trece cu mașina printr-o băltoacă. Legea prevede că trebuie să aibă apărătoare de noroi montate pe mașină, să reducă viteza sau să ia alte măsuri înainte de a trece printr-o baltă sau noroi pentru a se asigura că nu stropesc pietonii.

Nu călători cu un bețiv la volan

Japonia ia foarte în serios conducerea în stare de ebrietate. Șofatul sub influența alcoolului este, evident, ilegal, dar și pasagerii riscă până la trei ani de închisoare și o amendă maximă de 3.700 de euro dacă se urcă într-o mașină condusă de un șofer beat.

Mongolia și haosul din trafic

În Mongolia se circulă pe partea dreaptă a drumului, dar aproximativ 48% dintre mașinile înmatriculate în țară sunt cu volan pe dreapta. Această cifră ajunge până la 55% în capitala Ulaanbator. Deci, un amestec aproape perfect de de mașini cu volan pe dreapta și pe stânga, dar care înseamnă haos în trafic. Oficialii iau în considerare restricții la import.

Fără căști în urechi la volan

Conducerea cu căștile în urechi este periculoasă oriunde în lume. În Spania, este ilegal, indiferent dacă asculți muzică sau vorbești la telefon folosind un kit hands-free. Legea prevede că poți să conduci cu căști doar atunci când dai examen pentru permis de motocicletă și trebuie să primești indicații de la un instructor.

Nu spăla mașina în fața casei

În Elveția, unde ceea ce nu este ilegal este în general obligatoriu, șoferii nu au voie să-și spele mașina în fața casei. Guvernul nu are nimic împotriva mașinilor curate; legea pur și simplu interzice cetățenilor elvețieni să arunce orice ar putea contamina apa din sistemul de canalizare.

Nu conduce în pielea goală

Thailanda este o țară cu o climă caldă și umedă, dar aceasta nu este o scuză pentru a conduce la bustul gol. Este împotriva legii să mergi fără cămașă sau tricou într-o mașină, pe un scuter și chiar și pe bicicletă. În 2014, autoritățile i-au avertizat pe turiștii amatori de „băi de soare” că legea se aplică și pentru ei și au considerat că deplasarea fără cămașă este atât ilegală, cât și nepoliticoasă.

Încuie-ți mașina

În unele state australiene, cum ar fi New South Wales, legea prevede că șoferii trebuie să-și încuie vehiculul imediat după ce l-au părăsit și se îndepărtează la mai mult de 10 metri de acesta. De asemenea, li se cere să-și securizeze ferestrele. Adică, le închid sau le lasă trei sferturi deschise!

Închisoare pentru aproape orice abatere de la codul rutier

În Bahrain, oamenii legii pot să dea pedepse cu închisoarea pentru aproape fiecare infracțiune rutieră. Cineva care trece pe roșu riscă să petreacă până la șase luni de închisoare, să plătească o amendă de aproape 1.300 de euro sau ambele pedepse.

Sursa: wall-street.ro

Distribuie articolul: