Călăul dragostei și alte povești de psihoterapie ne deschide ușa, ca să privim în interiorul sălii de terapie. Cele zece povestiri ale celor zece clienți sunt impresionante și răscolitoare. Este vorba aici de cancer în stadiul terminal, dragostea neîmpărtășită,  mâncatul compulsiv, singurătatea, traume ale copilăriei etc. Dar, în fapt, autorul dezvăluie că ai săi clienți vin cu o singură preocupare de bază – existențialitatea:

În această carte voi spune poveştile a zece pacienţi care au apelat la psihoterapie şi care, pe parcursul acestui demers, s-au luptat cu durerea existenţială. Dar nu acesta a fost motivul pentru care mi-au cerut ajutorul; dimpotrivă, toţi zece sufereau de problemele obişnuite ale vieţii cotidiene: singurătate, dispreţ faţă de sine, impotenţă, migrene, compulsivitate sexuală, obezitate, hipertensiune, tristeţe, o mistuitoare dragoste obsesivă, oscilaţii bruşte ale stării de spirit, deprimare. Şi totuşi, cumva (un «cumva» care se dezvăluie altfel în fiecare poveste), psihoterapia a scos la iveală rădăcini adânci ale acestor probleme cât se poate de prozaice — rădăcini care se întind departe, până la esenţa existenţei.

Multe lucruri ne reamintesc faptul că năzuințele noastre cele mai profunde nu pot fi nicicând împlinite: să fim tineri iar, să nu îmbătrânim atât de repede, să vină înapoi cei care ne-au plecat, să ne bucurăm de dragoste eternă, să fim protejați, să aibă totul sens, să fim nemuritori!

Iată despre ce sunt cele zece povești captivante:

  1. „Călăul dragostei” – Thelma are 70 ani și e căsătorită. La această vârstă, ea trăiește cu obsesia adolescentină a unei alte iubiri, care s-a consumat timp de numai câteva zile și pe care spune că a trăit-o alături cu terapeutul ei, cu care a fost cu 8 ani în urmă.
  2. „Dacă violul n-ar fi în afara legii…” – Carlos este un bărbat care suferă de cancer și se pare că are un singur scop în viață „să reguleze cât mai multe femei cu putință și cât mai diferite între ele”. Descoperim transformarea și parcursul acestui bărbat pus față-n față cu iminența propriei morți.
  3. „Grasă” – Betty este o tânără foarte superficială, cu probleme grave de greutate. Pe parcursul ședințelor, eroina se dezvăluie diferit și ajunge să proceseze trauma legată de moartea tatălui ei.
  4. „A murit cine nu trebuia” – Penny este o mamă cu trei copii și își pierde unica fiică. Neputând trece peste durere divorțează și se separ complet cei doi băieți ai ei rămași în viață. Vedem cu face Penny calea întoarsă spre sine și copiii ei.
  5. „Nu credeam s-o pățesc şi eu” – Elva este o doamnă bogată și protejată de soțul ei în toate. Însă acesta moare subit, iar ea este tâlhărită. Lumea ei este zdruncinată. Cum va trece peste acest șoc?
  6. „Nu trebuie să fii blând” – Calea spre împăcarea cu sine. Saul este un tânăr orfan care caută mereu aprobarea celorlalți.
  7. ”Două zâmbete” – Marie este o femeie frumoasă care rămâne blocată într-o suferință profundă și fără cale de ieșire, după moartea soțului.
  8. „Trei scrisori nedesfăcute” – Dave ascunde de mai bine de 30 de ani trei scrisori din tinerețe primite de la o iubire demult apusă. Aceste scrisori apasă enorm pe psihicul eroului nostru.
  9. „Monogamie terapeutică” – Marge este o tânără care a fost abuzată sexual și a cunoscut relații toxice, astfel încât nu are deloc încredere în sine. Cum se va redescoperi?
  10. „În căutarea visătorului” – Marvin este un contabil de peste 60 de ani, gata de pensionare. La această vârstă se trezește brusc cu probleme de natură sexuală. De ce?

Yalom scrie interesant, captivant, simplist și pe înțelesul publicului larg, care nu este instruit în psihologie. Recomand această carte tuturor celor interesați de dezvoltare personală.

Irvin David Yalom este un psihanalist, psihiatru și scriitor, el este doctor în medicină, autor da numeroase lucrări de specialitate, devenite ulterior cărți de referință în domeniu.

Distribuie articolul: