Se spune că de la dragoste până la ură e doar un pas, și viceversa! Uite o listă de romane care o demonstrează cu vârf și îndesat!

1. Rătăcirile fetei nesăbuite de Mario Vargas Llosa – unde de la dragoste până la ură nu trece decât o viață. Mario Vargas Llosa și „Rătăcirile fetei nesăbuite” care au ajuns cu plăcere în topul cărților mele, de succes. Da, da, eu m-am îndrăgostit! De fapt, mă îndrăgostesc de autorii care: îmi creează atmosfera lui Zweig, au povestea lui Marquez, realitatea lui Maugham, tristețea lui Teodoreanu și realitatea lui Remarque!

Dar eu aş fi fost în stare să răstorn cerul şi pământul ca s-o salvez. De ce să neg, o iubeam tot mai mult. Şi o s-o iubesc mereu, chiar dacă m-ar înşela cu mii de Fukuda, căci e cea mai delicată şi mai frumoasă femeie din lume: regina mea, prinţesa mea, torţionara mea, mincinoasa mea, micuţa mea japoneză, unica mea dragoste.

Ricardo este peruanul care este blestemat să iubească aceeași femeie, până la moartea sa. Unii visează la o asemenea binecuvântare, așa ca în filme (sună naiv, dar sunt care încă visează cu ochii deschiși), dar pe fata asta, chilianca pe care o întâlnește încă în copilărie, fata asta îl urmărește ca o piază rea, amărându-i sufletul și viața, dar în același timp dându-i  sens. Love it or leave it!

Llosa mi-a deschis mii de pagini din Wikipedia, pentru că pe lângă istoria celor 2, afli o gălăgie de lucruri interesante. Autorul este cea mai bună agenție de turism, având cel mai iscusit ghid posibil, penița lui ascuțită care te va duce prin Lima, Paris, Londra, prin străzile din Tokyo, tocmai până la Madrid. Dar nu vă opriți aici, turul este mult mai mare și extins decât aveți impresia.

Acum c-o să rămâi singurel, poţi profita, şi în felul ăsta n-o să-ţi mai lipsesc atât de mult. Cel puţin recunoaşte că ţi-am dat un subiect de roman. Nu-i aşa, băiete bun?

Scriind, probabil, cea mai internațională carte posibilă, Llosa nu a uitat să contureze fiecare personaj cu o detaliere strașnică :). Chiar dacă te pomenești  Vrei, nu vrei, tu ești prezent în istoria celor 2, ca a 3-a roată la bicicletă, fără să depui mult efort. Domnul Mario Vargas Llosa este direct responsabil de culturalizare, construirea noilor unghiuri de vedere ale relațiilor, aparent obișnuite, care țin, precum pilonii de rezistență ale zgârie-norilor, cele mai complicate construcții și concomitent, nu lasă urmă de prejudecăți. Fascinantă și greoaie lectură în același timp, și nu din cauza cuvintelor intrigante, nu, mai degrabă datorită consistenței hrănitoare a informației, care vine mână în mână cu fiecare propoziție. Și să nu dea Dumnezeu sau alți sfinți să considerați acest aspect ca ceva negativ! Au contraire, prieteni, căpătați un exemplar demn de colecția de cinste a cititorilor înrăiți.

2.Ultimul dintre noi de Adelaide de Clermont-Tonnerre – avem în față un roman psihologic și istoric șocant cu două fire narative, ale căror acțiuni se petrec în Statele Unite și în Germania nazistă. Cartea ne prezintă o tulburătoare poveste de dragoste, una aproape imposibilă. Această iubire nu este atât de mult amenințată de prezent, cât mai ales de trecut.

Povestea este puternic influențată de cel de-al Doilea Război Mondial, iar capitolele cărții se succed: când în prezent, când în trecut. Astfel încât evenimentele din Statele Unite au loc între anii 1969-1971, când acolo era o epocă de avânt economic și abundență. Trecutul care apare povestit e din Germana, în perioada 1943 – 1950, când țara era nimicită de bombardamentele aliaților.

Protagonistul Werner Zilch este un antreprenor american, co-proprietar la o mică firmă care se zbate să răzbească în jungla constructorilor din New York. Werner se naște dintr-o mamă care își trăia ultimele clipe de viață și ale cărei picioare fuseseră smulse de suflul unei explozii. Printr-o minune, ea reușește să își vadă fiul născut și să le ceară celor care au ajutat-o să aibă grijă de el, pentru că este „ultimul dintre noi”, adică din neamul lor; și, apoi, se stinge din viață.

Aflat la maturitate, mutat deja în Statele Unite, acum bărbat frumos și puternic, Werner Zilch are și mare succes la femei… până când se va îndrăgosti de-a binelea de Rebecca. Aceasta este o femeie tânără, frumoasă și bogată, așa că este obișnuită să primească tot ce vrea și să trăiască pe picior mare. După câteva peripeții, cei doi încep o relație. Par cuplul perfect, însă intervine istoria la mijloc, să le dea planurile peste cap.

Așa că în scenă intră mama Rebeccăi, care fusese torturată de naziști; și nu reușește să uite trecutul. Prin urmare, lucrurile se schimbă în seara în care Werner este invitat acasă la Rebecca, pentru a-i cunoaște părinții. Mama Rebeccăi se comportă extrem de ciudat la vederea lui Werner și îi destăinuie un lucru pe care l-a ținut secret. După acea seară, Rebecca dispare subit, iar Werner nu mai reușește să o găsească timp de un an de zile.

Descoperim în continuare, pas cu pas, de ce a plecat Rebecca și care este legătura din trecut care îi împiedică pe Werner și Rebecca să fie fericiți împreună. Personajele romanului sunt complexe, interesante și puternice, iar scenele despre război sunt creionate vivid și crunt.

3.Din Spania cu dragoste de Elena Armas – Cătălina Martín are mare nevoie de un partener pentru nunta surorii ei. Toți cunoscuții, inclusiv fostul iubit și logodnica acestuia, vor fi prezenți la eveniment. Totodată, toți sunt curioși să-l cunoască pe iubitul Cătălinei. Așa că, timp de patru săptămâni, Cătălina trebuie să găsească un tip care să vrea să meargă cu ea, la nunta surorii ei și să joace rolul de iubit. Drumul de la New York până în Spania nu este deloc scurt, iar să minți familia referitor la tipul cu care ai venit că îți este iubit, nu e așa de simplu.

Dar cine este Aaron Blackford, tipul care se oferă voluntar să joace teatru în rol de iubit pentru Cătălina la nunta surorii ei?

După cum am menționat mai devreme, acțiunea are loc la New York. Cătălina și Rosie, sunt cele mai bune prietene și totodată, colege de serviciu la InTech, o companie de consultanță în inginerie. Aici s-au cunoscut și au devenit între timp și prietene foarte bune. Aaron, de asemenea, este angajat al companiei, având și un rol important. InTech oferea servicii de inginerie oricărei firme care nu avea capacitatea sau resursele umane necesare pentru a concepe planuri pentru propriile proiecte. Uneori, InTech externaliza o echipă de 5-6 oameni, iar alteori doar o singură persoană. Proiectele întâmpinau diferite probleme și obstacole. Zilnic, angajații participau la conferințe online cu clienți și acționari. Iar la ședințele companiei, Cătălina și Aaron, erau mai mereu prezenți în sala de ședințe.

Evident, că atât Cătălina cât și Aaron erau implicați să lucreze în unele proiecte. În contextul nunții care se apropia cu pași rapizi și trebuia să-și găsescă partener de moment, Cătălina își făcea în minte planuri de alt ordin. Dar oferta lui Aaron pe cât de antipatică era, pe atât de bună era. Aaron Blackford este un tip tânăr și foarte chipeș. Era conștientă că Aaron are cele mai bune intenții de a o ajuta deși a rămas surprinsă de propunerea făcută și a fost indignată de gest. Din contra, din start a respins categoric propunerea lui Aaron de a merge cu ea în Spania. Mai ales că are și o antipatie față de el.

Până la urmă, Cătălina acceptă propunerea lui Aaron să-i fie partener/iubit la nunta surorii ei, care are loc în Spania. Aaron a încercat prin propunerea făcut să corecteze o greșeală făcută în raport cu Cătălina. Anumite neînțelegeri au făcut să se tachineze la serviciu, creându-se o atmosferă încordată.

Totodată, Cătălina era conștientă că la nunta surorii, va fi și fostul iubit cu logodnica lui. Dacă ar apărea singură, ar da urât. Cea mai mare parte a acțiunii romanului are loc în Spania, timp în care Cătălina descoperă un alt chip și caracter în persoana lui  Aaron. A cunoscut un om în alte circumstanțe decât cele de serviciu. Și îi place acest coleg pe post de iubit. În febra ultimelor pregătiri de nuntă, s-a schimbat totul între cele două personaje, Cătălina și Aaron. Toată familia a rămas plăcut surprinsă de bunele maniere ale noului iubit al Cătălinei. Chiar și-au permis să îi reproșeze de ce nu le-a zis nimic despre Aaron până acum.

Astfel, acțiunea romanului are un final frumos. Este un roman foarte bine scris, cu mult umor, dar și cu o prezentare a acțiunilor foarte bine conturate. Aș spune că romanul Din Spania cu dragoste este cel mai bun roman citit de mine în anul 2022.

4.Vălul pictat de Maugham W. Somerset – o poveste despre căutarea de sine, prin sentimentul de dragoste; și nu numai. Cartea e scrisă într-un stil cu totul diferit de literatura clasică. Putem considera de fapt, acest roman drept o călătorie inițiatică, prin intermediul căreia eroina se transformă: înțelege sensul dragostei, dar și pe cel al durerii.

Firul narativ se axează pe Kitty Fane. Protagonista provine dintr-o familie bogată, cu un tată judecător, dar care niciodată nu este privit cu respect de către propria familie pentru care este doar o simplă sursă de venit. Kitty este fata cea mai mare din familie, este frumoasă, iar mama sa așteaptă ca aceasta să încheie o căsătorie prosperă, cu un bărbat cu un statut social înalt.

Așadar, având deja 25 de ani, Kitty alege să se căsătorească de nevoie, cu un bărbat despre care nu ştie mai nimic, pe care nu îl iubește, care nici măcar nu o atrage fizic: doctorul bacteriolog Walter Fane. Cei doi proaspăt căsătoriţi merg în China. Însă nu reușesc să clădească un cămin în adevăratul sens al cuvântului. Lipsa iubirii și căldurii căminului familial se simte, iar Kitty nu poate deloc să îl înțeleagă pe Walter, să vadă dincolo de tăcerile lui. Nici măcar nu încearcă să îl cunoască, i se pare inutil să o facă.

Adevărul însă e că protagonista Kitty îl subestimează pe Walter. Ea nu este capabilă să vadă dincolo de aparenţe și nu simte niciun pic de respect pentru soţul ei, căci acesta nu se bucură de o extrem de mare popularitate în rândul populației din colonie. Walter, la rândul său, suportă orice capriciu al soţiei sale, pe care încearcă să o răsfeţe. Însă, Kitty nu este capabilă să vadă omul de alături și atuurile sale; şi se aruncă în braţele mai popularului Charlie Townsend, un bărbat ce urma să devină senatorul coloniei. Crede că este vorba de dragostea vieţii ei, este în stare să facă orice pentru acesta şi, din nou, nu vede dincolo de aparenţe şi nici nu îi pasă că acesta este căsătorit, având trei copii.

Naivitatea eroinei va rămâne pentru mult timp la cotele copilăriei, protagonista mergând prin viața după curentul dictat de așteptările părinților. Însă maturitatea o va surprinde pe Kitty, în cel mai neașteptat moment, pentru că aparențele vieții sunt atât de înșelătoare.

În momentul în care Walter îi surprinde pe cei doi amorezi, Kitty este nevoită pentru prima dată să se confrunte cu dezamăgirile şi cu suferinţele, cu refuzul şi cu realitatea. Este obligată în sfârșit să privească adevărul în faţă. Cum Charlie refuză să fugă cu ea, este nevoită să accepte propunerea lui Walter şi să îl însoţească în Mei Tan Fu, un sat chinezesc măcinat de holeră. Este un loc îngrozitor, în care boala şi moartea sunt prezente la tot pasul, la fel şi neputinţa. Confruntată cu toate acestea, Kitty este obligată să se confrunte cu ea însăşi, să îşi reconsidere valorile şi să se maturizeze, să devină mai puternică. Totul din jurul său o face să pătrundă în străfundurile fiinţei sale şi să se descopere.

Kitty Fane nu a fost niciodată educată în spiritul cunoaşterii, generozităţii, iubirii, devotamentului şi a angajamentului, sau a păstrării cuvântului dat. Pentru ea, totul se învârte în jurul propriei persoane: să îi fie ei bine, fără a şti cu exactitate ce înseamnă acest bine şi până unde ar trebui să meargă în căutarea bunăstării materiale. Dar toate acestea până la un moment de cotitură, când ceva în ființa ei se schimbă la un nivel profund.

6.Fata cu cercel de perlă, de Tracy Chevalier – ea nu a fost decât o slujnică, o adolescentă ajunsă a fi cuprinsă de culorile văzute pe masa stăpânului casei. Ea nu face decât curat, spălat, ordine și îndeplinește poruncile pe care le aude, mai că spuse automat, fără pic de căldură. Așa era orânduiala secolelor în care femeile, de rangul eroinei noastre, era masa ceea gri, plebea needucată și lipsită de sens.

Griet, perla acestei istorii este diferită. Ea a crescut în brațele unui tată care i-a arătat frumosul, căldura, așa cum a putut el mai bine, mai ales în condițiile unei sărăcii lucide. Ea vede dincolo de culorile evidente ale norilor, ea este „bolnavă” de calitatea mea preferată: curajul!

„Am lăsat cu părere de rău bocceluța să cadă în gaura întunecoasă, gândindu-mă la pietrele pe care Agnes, Frans și eu le aruncasem în canal, ca să-i lovească pe ”monștri”. Lucrurile mele au bufnit, izbind podeaua din lut. M-am simțit ca un măr care-și pierde fructele…”

Eroina noastră crește împreună cu ascensiunea curiozității sale, ale dorinței de cunoaștere, de înțelegere a lumii dincolo de cuvinte. Ea lasă lumina să pătrundă în cameră, pur și simplu spălând ferestrele. Poate să pară naiv și preistoric, dar înainte nu se prea spălau ferestrele.
Între maestru și noua lui sursa de inspirație se creează o legătură imediată, tacită, una care stârnește gelozia celorlalte femei din casă. De ce ea și nu soția îi este atât de apropiată, ce poate să știe sau să vorbească o analfabetă?! Relația lor de admirație reciprocă devine un păcat în ochii unui oraș întreg, nemaivorbind despre familia care tolerează afinitatea lor. Chiar dacă inspirația celor doi a creat multe picturi frumoase și cunoscute de o lume, a fost de neconceput să fie acceptată de frustrările acumulate sub același acoperiș.

„M-am uitat încă o dată la tablou, dar studiindu-l așa de intens, am simțit cum ceva îmi scapă. Era ca și cum priveam o stea pe cerul nopții – dacă mă uitam la ea direct, aproape ca n-o vedeam, dar dacă o priveam cu coada ochiului devenea mai strălucitoare…”

Pentru cei care caută o lectură în care să descopere nu doar emoții, ci și culori, dialoguri despre lumină, figuri sau picturi care te vor face să te simți incomod, Chevalier este generoasă cu un tumult debordant. Eu am găsit o istorie care este executată A la Carte! Cum se maschează urât manipularea, întrucât ea este omniprezentă, orice cititor îi va simți izul neplăcut. Cum este tratat adevărul și prejudecățile seculare, fiecare personaj stă de strajă unuia dintre cele două. Am rămas încântată de maturitatea lui Griet și rațiunea clară, pe care și-a asumat-o în cel mai dificil moment din viața ei. Atunci când nimeni nu i-a luat apărarea, când lumea ei s-a năruit, ea a fost eroul ei de care avea nevoie.

Distribuie articolul: