Chișinău este capitala Republicii Moldova, cu bune și cu rele. Iar azi vom aprecia partea bună a lucrurilor care se întâmplă în orașul nostru drag. Dar ce știm noi despre istoria orașului Chișinău? Pentru mai multă cunoaștere, am selectat un top format din cinci cărți de istorie a orașului.

Chișinău. Morile timpului de Aliona Grati

sursa // cărturești.ro

Cartea a apărut la editura Prut internațional în anul 2020. Despre ce e cartea? În eseul de imagologie literară Chișinău. Morile timpului, Aliona Grati face din oraș o bijuterie, poziționându-l dincolo de retina noastră, oferindu-ne imagini noi, ale străinilor pentru care Chișinăul a fost o curiozitate, o noutate și, întâi de toate, un topos turistic, apoi – gazdă, domiciliu.

Identitățile Chișinăului. Orașul și râul. Atelier de arhitectură și urbanismCartea a apărut la Chișinău, în anul 2020, coordonatorul ediției fiind istoricul Sergiu Musteață.

Albumul conţine zece din cele peste treizeci de lucrări executate în cadrul Atelierului de arhitectură și urbanism „Orașul și Râul”, care și-a desfășurat lucrările pe parcursul anului 2019. Realizat ca proiect conex Conferinţei internaţionale IDENTITĂŢILE CHIȘINĂULUI, Atelierul și-a propus să repună în circuitul public, profesional și administrativ problema râului Bâc.

Chișinăul și Chișinăuienii de Iurie Colesnic

Cartea a fost scoasă de sub tipar în anul 2012.

Autorul povesteşte despre străzile oraşului şi personalităţile legate cu ele, despre diferite grupe de locuitori ale Chişinăului. Cea mai mare parte a cărții se referă la diverse personalități din Chișinău, care au contribuit la dezvoltarea oraşului în mod diferit. Autorul face o diferențiere între personalitățile chișinăuiene în dependență de profil. Astfel, subiectele țin de următoarele aspecte: fețele Chișinăului de altădată, ambasadori basarabeni, celebrităţi aflate în vizită la Chişinău: Mstislav Dobujinski, Henri Barbusse, Liviu Rebreanu, Constantin Negruzzi, Ivan Aksakov, Alexandr Veltman etc.

Bibliografia Municipiului Chişinău, 1999-2004

 

Volumul a apărut în anul 2009, la editura Grafema Libris și a fost realizat sub egida Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” din municipiul Chișinău.

Volumul bibliografic reflectă diversitatea vieții social-politice, economice, culturale și alte probleme ale municipiului care au avut loc de-a lungul timpului. Prezenta lucrare poate fi considerată al treilea volum al cronicii municipiului Chișinău și include perioada 1999-2004. Ediția cuprinde 4030 de descrieri bibliografice, efectuate în urma cercetăriii și examinării a peste 100 titluri de ediții periodice abonate de BM „B. P. Hasdeu”. Materialul este structurat în mai multe capitole: Biblioteci, Cultură, Politica externă, Viața literară, iar fiecare capitol începe cu ediții aparte (cărți, albume), urmate de articole din periodicele aranjate în ordine alfabetică.

Orașul Cricova în ascensiune continuă de Angela Olărescu

 

Cartea a apărut în anul 2017. Monografia este dedicată orașului Cricova și primarului Valentin Guțan, unui din cei mai longevivi edili din Republica Moldova. Politica de dezvoltare comunitară, promovată de către administrația publică locală reflectă sau, mai bine zis, însumează aspirațiile societății de a prospera, de a beneficia de posibilitatea unei dezvoltări armonioase a localității. Implementarea consecventă și conștiincioasă a acestei politici face ca localitatea să se dezvolte și să progreseze, îmbunătățind poziția socială a locuințelor, prin crearea unor condiții favorabile de dezvoltare a tinerilor și, îndeosebi, crearea locurilor de muncă pentru locuitorii din orașul Cricova. Lucrarea include texte scanate din monografii, culegeri, publicații periodice privind dezvoltarea social-economică și culturală a localității Cricova; activitatea primăriei și a primarului Valentin Guțan; activitatea instituțiilor bugetare și a celor mai mari întreprinderi economice din orașul Cricova, începând cu anul 1986 și până în 2014.

Distribuie articolul: