Dulce, moale, parfumat, delicat – lichiorul este una din băuturile preferate atât de femei, cât și de bărbați în întreaga lume. Deși este o băutură pe care o preferă practic toată lumea, cunoștințele marii majorități a consumatorilor de lichioruri se limitează la doar câteva denumiri comerciale.

Lichiorul este o băutură alcoolică preparată pe bază de tinctură de plante, pomușoare sau fructe, ceea ce face băutura foarte aromată și savuroasă.

Noi am studiat clasamentele mondiale ale concursurilor de vinuri, lichioruri și alte băuturi spirtoase și am selectat și alte opțiuni pe care trebuie neapărat să le încerci, mai ales că sezonul rece a început deja și ce poate fi mai potrivit pentru o seară rece de toamnă decât un păhăruț de lichior?

  1. „Merlet Creme de Cassis”– lichior care este făcut din coacăze negre, cu gust dulce și culoare roșu intens;
  2. „Lemon Myrtle Liqueur”– după denumire, ghicim că această băutură prezintă un mix dintre lămâie și mirt. Aroma de citrice se combină perfect cu dulceața băuturii, iar gustul este moale, cu o notă proaspătă de lămâie, orz și șerbet;
  3. „St Remy French Honey”– lichior franțuzesc produs din miere;
  4. „Vana Tallin Original Cream Liqueur”– lichior aromat de fructe;
  5. „VVH Vodk Caramel Liquor”– în acest lichior, vodka este infuzată cu zaharuri aromate. Gust de miere ce persistă mult timp, aromă dulce de caramel;
  6. „Dettling Chalet Liqueur Chocolat”– lichior cu gust și aromă de ciocolată;
  7. „Liqueur de Rose by Pages Vedrenne”– lichior cu gust și aromă de trandafir;
  8. „Fratello Hazelnut Liqueur”– lichior din alune;
  9. „Speyside Whisky Liqueur”– un lichior ce are 40 ani vechime și este produs din whisky;
  10. „Green Chartreuse”– lichior din ierburi.

Acum că ai aflat câteva denumiri noi de lichioruri, nu este de prisos să ții minte și câteva reguli generale de consum al delicioasei băuturi.

  1. Lichiorul se servește din pahare speciale de tip cremeca, dar cu picioruș mic. Volumul paharelor pentru lichior variază între 25 și 60 ml;
  2. Lichiorul se servește ca aperitiv sau digestiv. Lichiorurile dulci se servesc după cină, pentru a nu strica pofta de mâncare;
  3. Majoritatea lichiorurilor se servesc la 12- 20 grade, adică la temperatură mai rece decât temperatura camerei. Excepție face sambuka, ce se servește aprinsă. Limoncello, Jagermeister, Becherovka se servesc refrigerate la 5- 7 grade;
  4. Lichiorurile se servesc de obicei dintr-o înghițitură, dar dacă volumul este de 50 – 60 ml, atunci băutura se va servi îndelung, cu înghițituri mici.

Primele lichioruri au fost create în Evul Mediu, de către călugării ce încercau să găsească secretul „elixirului vieții”, de acolo își au originea majoritatea lichiorurilor existente astăzi. Poate că ideea cu „elixirul vieții” nu le-a reușit, dar în schimb a fost creată o băutură deosebită, de care ne bucurăm și astăzi.

Distribuie articolul: