Vrei să obții rezultate de top la muncă? Atunci ai de lucrat într-un fel anume, mai productiv și mai focalizat. Aceste cărți te vor ajuta să-ți optimizezi munca.

1.Muncă profundă: reguli pentru un succes concentrat într-o lume distrasă de Cal Newport – aceasta este o recomandare de carte mai ales pentru cei determinați și cu o bună capacitate de concentrare. Munca profundă este ca o superputere în economia accelerată a zilei de astăzi. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu o pot face – își petrec ziua răspunzând la e-mail-uri și participând la întâlniri, productivitatea lor fiind foarte slăbită, pentru că sunt distrași de ecranul computerului și/sau de telefonul lor.

Munca profundă este, așadar, capacitatea de a te concentra asupra unei sarcini solicitante, fără distragerea atenției, din punct de vedere cognitiv. Dacă vei învăța această abilitate și o vei aplica, vei fi cu mult înaintea concurenței.

Odată cu revoluția gulerelor albe, a avut loc o schimbare în educație și performanță, în forța de muncă.

Munca profundă este o abilitate care îți permite să stăpânești rapid informații complicate și să obții rezultate mai bune, în mai puțin timp. Această carte îți va oferi informații despre cum să ai o carieră mai împlinită și îți va permite să iei lucrurile în propriile mâini.

Autorul și profesorul Cal Newport adoptă în „Muncă profundă: reguli pentru un succes concentrat într-o lume distrasă” o abordare diferită a subiectului de generare a impactului, într-o epocă în care suntem în permanență conectați. Cartea se concentrează asupra modului în care putem folosi cunoștințele pe care le-am dobândit de la prietenii noștri de pe Facebook și LinkedIn întru atingerea excelenței profesionale și abundenței.

Cartea aceasta poate duce standardul personal de performanță sus de tot și să-l țină acolo! Dacă vrei să înțelegi mai bine de ce unii oameni sunt plătiți bine la muncă și le reușesc pe toate pe lângă lucru (parcă și familie frumoasă au, și poze zâmbărețe, și arată bine, dar culmea! mai și lucrează eficient), recomandăm cu căldură Deep work de Cal Newport.

2. Începe cu de ce: Cum ne inspiră marii lideri astfel încât să trecem la acțiune, de Simon Sinek – de ce unii oameni sau unele companii sunt mai inovatoare, mai influente și mai profitabile decât altele? De ce unele se bucură de o loialitate mai mare din partea clienților și angajaților? De ce atât de puține companii sunt capabile să-și mențină succesul?

În anul 2009, Simon Sinek a inițiat o mișcare prin care încerca să ajute oamenii să devină mai inspirați la locul muncă, aceștia inspirându-și la rândul lor colegii și clienții. Cum i-a reușit? Sinek ne învață că întrebare fundamentală în activitatea noastră profesională trebuie să devină: „de ce?”. Or, orice ai face în viața asta, trebuie să înțelegi exact de ce depui eforturile date, zi de zi.

Oameni precum Martin Luther King Jr., Steve Jobs și frații Wright au avut foarte puține lucruri în comun, dar cu toții au început prin a se întreba: „de ce?”. Ei au realizat că oamenii nu vor crede într-un produs, într-un serviciu, într-o mișcare sau într-o idee până când nu vor înțelege „de ce”-ul din spatele acestora. Iar odată ce-ți înțelegi bine de tot misiunea, ai un filtru și niște valori în baza cărora faci alegerile ulterioare. Acest „de ce?” dă culaore și sens activităților tale. Doar înțelegi ce te mișcă, vei putea să-ți setezi corect obiectivele și să lucrezi concentrat/ă la îndeplinirea lor.
Sinek ne mai demonstrează că liderii care au avut cea mai mare influență la nivel mondial gândesc, acționează și comunică în același mod, exact opusul modului în care procedează toată lumea. Autorul numește această idee „cercul de aur” și oferă o structură pe care pot fi construite organizațiile, pot fi conduse mișcările și pot fi inspirați oamenii. Iar totul începe cu întrebarea „de ce?”.
Citate din „Începe cu de ce: Cum ne inspiră marii lideri astfel încât să trecem la acțiune”, de Simon Sinek:

Campionii nu sunt cei care câștigă întotdeauna curse, campionii sunt cei care ies și încearcă. A fi campion este o stare de spirit. Sunt adepți. Ei concurează cu ei înșiși la fel de mult sau mai mult decât împotriva celorlalți. Campionii nu sunt doar sportivi.

Oamenii nu cumpără ceea ce faci; ei cumpără de ce o faci. Și ceea ce faci arată doar ceea ce crezi.

Cu cât inspirați mai mult, cu atât vă vor inspira mai mulți oameni.

3. Mintea extinsă de Annie Murphy Paul, un volum apărut la Editura Publica, care dezvăluie potențialul minții creative prin intermediul neuroștiințelor. Este vitală pentru persoanele care activează în domenii creative.

Foloseșteți capul. Asta ne spunem când ne confruntam cu o problema complicată sau cu un proiect dificil. Însă tot mai multe cercetări arata am înțeles lucrurile exact pe dos. Annie Murphy Paul spune soluția este gândim în afara creierului. O gama întreagă de resurse „extraneurale” (senzațiile și mișcările corpului, spațiile fizice în care învățam și în care muncim sau mințile celor din jur) ne poate ajuta ne concentram mai bine, înțelegem mai profund și creăm cu mai multă imaginație. Mintea extinsa aprofundează cercetările din spatele acestei viziuni noi și interesante asupra abilitaților umane, explorând descoperirile specialiștilor în neuroștiințe, ale experților în cogniție și ale psihologilor.

Analizează obiceiurile artiștilor, ale oamenilor de știință și ale autorilor care se bucura deja de rezultatele gândirii în afara creierului. În plus, descoperă istoria nespusa a modului în care artiști, oameni de știință și autori (de la Jackson Pollock la Jonas Salk sau Robert Caro) și-au folosit extensiile mintale rezolve probleme, facă descoperiri și creeze lucrări noi. Aceasta carte oferă o imagine nouă asupra modului în care ne funcționează mintea, fiind plină de sfaturi practice despre cum gândim mai bine.

mintea-extinsa-annie-murphy-paul-editura-publica1

 

4. The power of habit de Charles Duhigg – fiecare business dorește să fie primul în nișa lui. Nimic straniu, dar toate trebuie planificate. Chiar și succesul. Or, reușita în afaceri, de fapt ca şi în viaţă, depinde de menținerea motivaţiei la cote înalte. Dar în afaceri nu este îndeajuns să fii motivat, trebuie să mai fii și disciplinat, și eficient în ceea ce faci. Iată o carte ce poate să te ajute să te organizezi și mai bine, creându-ți obiceiuri sănătoase.

 

5. Your brain at work de David Rock – anume ea a dat naștere unei întregi industrii și obsesii în cultura americană. Este un bestseller cu milioane de exemplare vândute în toată lumea și tradusă în foarte multe limbi. A fost prima carte citită la greu, despre managementul timpului și probabil și cea mai de impact. Cartea prezintă niște principii foarte simple și te învață să deleghezi eficient. Recomandăm!

240576749_3060677554251763_194062203827135357_n-228x300

6. Marja ta zilnica de profit de David Horsager acesta este o carte foarte practică, pentru cei care vor să facă performanță în viața de zi cu zi. Manualul conceput de David Horsager îți va servi drept un instrument util pentru a obține mai multe. Folosind aceste strategii, vei câștiga timp, de pe urma sporirii productivității, ceea ce va contracara durerile de cap și tracasările care intervin din când în când în viață noastră profesională.

Așadar, cartea în cauză este ghidul tău către eficiența profesională. Când ajungi fii eficient/ă în fiecare zi, punând, în același timp, preț și pe relațiile interumane, țiai creat o marjă: marja ta zilnica de profit!

Dacă ești angajat/ă într-un birou, fiind zilnic copleșit/ă, încercând să echilibrezi grămada uriașă de documente, apeluri telefonice; precum și să menții echilibrul între muncă și viața privată, atunci ai nevoi de acest manual de gestionare eficientă a timpului. Cartea conține 35 de sfaturi de productivitate și este o lectură obligatorie pentru oricine dorește să profite mai mult de ziua sa, menținând relații sănătoase cu ceilalți și sporindu-și eficiența. În plus, cartea vine cu recomandări faine privind organizarea odihnei și relaxării fizice.

Fiecare dintre cele 35 de strategii este explicată pe larg într-un capitol separat, oferind exemple practice de analiză a situațiilor. Ea oferă multe citate inspiraționale; iar stilul scriitoricesc este activ, dar nu agresiv; informațiile sunt prezentate într-un mod clar și concis; ideile principale sunt concentrate în secțiuni bine organizate.

Cartea este destul de ușor de citit. Iar în comparație cu alte cărți de dezvoltare personală, „Marja ta zilnica de profit” vine cu concluzii foarte bine trasate și realiste, cum ar fi faptul că productivitatea este bună, dar și echilibrul este important. Totul se rezumă de fapt la maximizarea eficienței fiecărei zile de lucru, dar nu în detrimentul relațiilor.

Cartea lui David Horsager este un manual practic foarte bun despre cum să economisești timp și energie, astfel încât să lucrezi productiv și să te odihnești eficient. Fiind un expert celebru în planificarea afacerilor și un vorbitor popular, Horsager este CEO al companiei Horsager Leadership, consultant al Wells Fargo, Toyota, John Deere și organizații guvernamentale.

7. Flux: Psihologia fericirii (Flow: The Psychology of Optimal Experience) este o carte scrisă de Mihaly Csikszentmihalyi ce ne ajută să înțelegem în profunzime conceptul psihologic de „flux”. Acest concept ne facilitează reconectarea la sine, prin activitățile pe care le facem, ca să obținem pacea și liniștea, aflându-ne la muncă.

Fluxul este starea de beatitudine, de conectare totală la sine, pe care o resimți în timp ce faci o activitate care te prinde și în care pot trece ore și ore, fără ca tu să sesizezi trecerea timpului. Fluxul vine de la concentrare absolută și de la implicare totală, ca în copilărie, când ne lăsam furați de joc, fără să ne dăm seama. Atunci când acționăm liber, de dragul acțiunii în sine, este mai mare probabilitatea de a ne găsi fluxul.

Așadar, cartea Flux: Psihologia fericirii ne învață cum, prin ordonarea informației din conștiință, putem descoperi adevărată fericire și ne putem crește simțitor calitatea vieții.

Cercetările și descoperirile lui Csikszentmihalyi vin să demonstreze că, de fapt, putem să ne simțim mult mai bine când facem activitățile care ne prind, chiar decât când ne petrecem timpul liber într-un mod cât se poate de banal. Se pare că viața noastră e cu adevărat satisfăcătoare în prezența acestei stări speciale a conștiinței numită flux. În starea de flux, oamenii trăiesc un sentiment profund de bucurie, creativitate și implicare completă.

Mihaly Csikszentmihalyi este un psiholog care a cercetat și a denumit conceptul psihologic de flux, o stare mentală de concentrare înaltă. Acesta tratează subiectul în mai multe cărți, cum ar fi: „Flux în alergare”, „Munca bine făcută. Când excelența și etica își dau mâna”, „Starea de flux. Psihologia experienței supreme”.
Csikszentmihalyi este profesor de psihologie la Universitatea Claremont și fost numit de către fostul președinte al Asociației Americane de Psihologie, Martin Seligman, drept cel mai important cercetător din lume în domeniul psihologiei pozitive.

Distribuie articolul: