1.„Evadare de la Auschwitz” de Rosenberg, Joel C. – unul dintre cele mai puternice, zguduitoare și emoționante romane scrise vreodată despre Auschwitz. Cartea a primit mai multe premii internaționale printre care: bestseller New York Times, finalistă Christian Book Award, finalistă Goodreads Choice Awards. Cu personaje bine conturate, volumul descrie cu lux de amănunte infernul din lagărul de concentrare de la Auschwitz.

„Un popor, o singură națiune, un lider” este ceea ce a încercat partidul nazist să impună lumii prin Adolf Hitler, iar poporul evreu a fost cel care a suferit cel mai mult. Cartea trece în revistă atrocitățile holocaustului împotriva popoarele considerate inferioare de către rasa ariană. Unsprezece milioane de oameni au fost executați, din care șase milioane au fost evrei.

Așadar, Jacob Weisz, un tânăr evreu timid și cu o educație aleasă, este silit să-ș­i părăsească patria ș­i să se alăture mi­șcării de rezistență din Belgia, căci întreaga familie i-a fost ucisă sub ochii lui, iar asta îl motivează și îl determină să lupte. Weisz luptă pentru a scăpa câți mai mulți oameni condamnați ce erau trimiși spre o moarte sigură în lagărele de exterminare.

Însă după ce o operațiune de salvare scapă complet de sub control, protagonistul Jacob se treze­ște prizonier într-un tren care se îndreaptă spre sudul Poloniei. Condamnat la muncă forțată în lagărul de la Auschwitz, Jacob se aliază cu un pastor francez creștin (Jean-Luc LeClerc), închis pentru că i-a ajutat pe evreii care fugeau din Franța din Vichy. Cei doi sunt hotărâți să evadeze. Scopul lor este să ajungă în Occident ș­i să-i alerteze pe Aliați în legătură cu îngrozitoarele lucruri care se petrec în Polonia, înainte ca fascismul să distrugă întreaga Europa.

Romanul prezintă un adevăr istoric dur și totodată aduce în lumină sacrificiul unor eroi care, uitând de prejudecăți religioase sau rasiale, se aliază pentru a supraviețui și a salva și alte vieți umane.

2. „Trei surori” de Heather Morris – un roman despre curaj și iertare – am scris de nenumărate ori despre tot felul de cărți care ating subiectul Holocaustului. Cred că este o temă care nu-și pierde din actualitate, iar revenind asupra acestui subiect, cu regularitate, putem să învățăm noi și noi lecții de curaj, de tenacitate, dar și de frică, de repulsie, pentru că nimic uman nu e străin de ceea ce au făcut naziștii în acele vremuri obscure, dominate de ideologii parvenite.

Totuși, unii autori reușesc să analizeze amplu Holocaustul, pe când alții merg mai mult pe dimensiunea de senzațional (trebuie să recunosc că e dificil să rămâi rece la unele istorii). Astăzi vreau să mă opresc asupra unei cărți care deși merge pe firul narativ al unei istorii reale, nu a reușit să fie prea convingătoare.<

Cu toții ați auzit măcar o singură dată de Heather Morris, autoarea din Australia care a rupt „gura târgului” cu două cărți devenite bestseller: „Tatuatorul de la Auschwitz” și „Călătoria Cilkăi”. Primul titlu s-a vândut în peste 7 milioane de exemplare, ceea ce denotă, din fericire, interesul publicului față de tema abordată de autoare.

„Trei surori” spune istoria a trei fete din Slovacia, care ajung în cel mai temut lagăr de concentrare nazist, loc care le pune la încercare destinele. Cibi, Livi și Magda sunt trei fete cu caractere diametral opuse, îndrăgostite de viață, legate printr-un legământ de credință și virtute, promisiune făcută tatălui muribund. Cele trei își trăiesc viața aproape de epicentrul mașinăriei lui Hitler și par să nu înțeleagă dimensiunea groaznică a faptelor care se produc (de facto, acest refuz de a admite atrocitatea hitleristă pare să fie omniprezentă în aproape toate cărțile cu și despre Holocaust și e absolut normal, deoarece psihicul uman nu e pregătit de o enormitate a răului, de un tăvălug al prigoanei).

Cibi și Livi ajung în lagăr printre primele transporturi, iar Magda, printr-un act de curaj sau de sinucidere curată (vă las pe voi să catalogați asta), li se alătură la scurt timp. Acolo, în acel iad uitat de Dumnezeu, cele trei luptă pentru supraviețuire, pentru a-și păstra demnitatea umană și a rămâne integre.

Simt că a venit momentul să explic de ce nu m-a convins această carte, deși sunt sigură că își va găsi cititorii. Pentru mine, abordarea autoarei e puțin superficială, încercând parcă simultan să apese toate trigger-urile existente. Scenele șocante se schimbă intempestiv, iar în unele momente axa cronologică pare să devieze.

De exemplu, Livi nu își dă seama că a fost tunsă, deși scena tunsorii lui Cibi este explicită și perfect redată (am pus asta pe aceeași negare a realității). Inadvertențele de genul sunt destul de frecvente în carte, dar iarăși voi sublinia că e percepția mea subiectivă.Pe de altă parte, Heather Morris îți dă senzația de narațiunea cursivă, care se citește repede, dar care se memorizează fragmentar. Dacă sunteți la prima lectură din categoria cărților despre Holocaust, atunci „Trei surori” poate fi chiar bun, oferind doza de date cât să începeți lunga călătorie a examinării acestui fenomen care a dezechilibrat istoria europeană.

„Trei surori” nu este un titlu de carte pretențios, nu aspiră, cred eu, la titlul de literatură mare, ci mai degrabă prezintă acea categorie de scriere care stimulează apetitul cititorului, făcându-l să cerceteze mai mult și mai cu interes.

3. „The Choice – Embrace The Possible” („Alegerea. Acceptă cu bucurie posibilul”) – carte scrisă de Dr. Edith Eva Eger – una dintre ultimele supraviețuitoare rămase ale Holocaustului – spune povestea ei de neuitat în acest testament emoționant al rezistenței spiritului uman și al puterea alegerii în viața noastră.

 

Foto: Libris.ro

La 16 ani, Edith Eger a fost trimisă la Auschwitz. La câteva ore după ce părinții i-au fost gazați, ofițerul nazist dr. Josef Mengele a forțat-o pe Edie să danseze, și a lăsat-o în viață ca să-l distreze. Edie a fost scoasă dintr-o grămadă de cadavre de către soldații americani care au eliberat lagărele în 1945.

4. „Ultimul dintre noi” de Adelaide de Clermont-Tonnerre – avem în față un roman psihologic și istoric șocant cu două fire narative, ale căror acțiuni se petrec în Statele Unite și în Germania nazistă. Cartea ne prezintă o tulburătoare poveste de dragoste, una aproape imposibilă. Această iubire nu este atât de mult amenințată de prezent, cât mai ales de trecut.

Povestea este puternic influențată de cel de-al Doilea Război Mondial, iar capitolele cărții se succed: când în prezent, când în trecut. Astfel încât evenimentele din Statele Unite au loc între anii 1969-1971, când acolo era o epocă de avânt economic și abundență. Trecutul care apare povestit e din Germana, în perioada 1943 – 1950, când țara era nimicită de bombardamentele aliaților.

Protagonistul Werner Zilch este un antreprenor american, co-proprietar la o mică firmă care se zbate să răzbească în jungla constructorilor din New York. Werner se naște dintr-o mamă care își trăia ultimele clipe de viață și ale cărei picioare fuseseră smulse de suflul unei explozii. Printr-o minune, ea reușește să își vadă fiul născut și să le ceară celor care au ajutat-o să aibă grijă de el, pentru că este „ultimul dintre noi”, adică din neamul lor; și, apoi, se stinge din viață.

Aflat la maturitate, mutat deja în Statele Unite, acum bărbat frumos și puternic, Werner Zilch are și mare succes la femei… până când se va îndrăgosti de-a binelea de Rebecca. Aceasta este o femeie tânără, frumoasă și bogată, așa că este obișnuită să primească tot ce vrea și să trăiască pe picior mare. După câteva peripeții, cei doi încep o relație. Par cuplul perfect, însă intervine istoria la mijloc, să le dea planurile peste cap.

Așa că în scenă intră mama Rebeccăi, care fusese torturată de naziști; și nu reușește să uite trecutul. Prin urmare, lucrurile se schimbă în seara în care Werner este invitat acasă la Rebecca, pentru a-i cunoaște părinții. Mama Rebeccăi se comportă extrem de ciudat la vederea lui Werner și îi destăinuie un lucru pe care l-a ținut secret. După acea seară, Rebecca dispare subit, iar Werner nu mai reușește să o găsească timp de un an de zile.

Descoperim în continuare, pas cu pas, de ce a plecat Rebecca și care este legătura din trecut care îi împiedică pe Werner și Rebecca să fie fericiți împreună. Personajele romanului sunt complexe, interesante și puternice, iar scenele despre război sunt creionate vivid și crunt.

Distribuie articolul: