Am compilat pentru tine un top de cărți cu tematică psihologică. Dacă ești un/o mare explorator/oare a profunzimilor minții umane, orice carte din această listă te va încânta!

1.„De vorbă cu criminalii în serie” de Christopher Berry-Dee – de-a lungul a decenii la rând, Christopher Berry-Dee a intervievat peste 30 de criminali în serie. Un exercițiu periculos, necesar și unic în felul său. Această carte constituie o colecție de povești care te fac să ți se strepezească dinții, să rămâi contrariat/ă, nedumerit/ă, supărat/ă și uluită. Aceste povești adevărate te sufocă, te șochează, te fac să trăiești, pe parcusul lecturii, la limita dintre halucinație și lumea reală. E posibilă oare atâta nedreptate?

Christopher Berry-Dee e un criminalist cunoscut la nivel mondial, care pătrunde în închisorile de maximă siguranță din SUA și reușește să-i facă unii dintre cei mai răi și tulburați indivizi din lume să vorbească în detalii despre omuciderile lor, săvârșite cu sânge rece. Pe lângă dimenisiunea de analiză a felului în care funcționează creierul unui asemenea delincvent, surprindem și devenirea fiecăruia. Cum a fost subiectul în frageda sa copilărie? Ce părinți l-au crescut? Ce traume i-au influențat psihicul? Cum și de ce a săvârșit prima crimă? Ce emoții l-au încercat? Cum își explică el aceste omoruri?

 

Cartea nu vine doar cu interviuri și istorii, ci face analize psihologice; e, de asemenea, presărată cu explicații medicale ale stării subiecților acestor povestiri. Ajungi să te întrebi: o fi afurisita de amigdală de vină? Dar dacă mă nășteam și eu cu dereglări de sistem limbic? Cât din ce s-a întâmplat în realitate este produsul unei minți diabolice însetate de sânge și cât e genetică, educație precară, traume ale copilăriei? Dacă circumstanțele din copilăria lor ar fi fost diferite, mai existau aceste crime?

2.Abc-ul psihopatului de succes – Kevin Dutton, Andy McNab – după ce a publicat bestseller-ul Înțelepciunea psihopaților Editura Globo oferă o nouă carte de referinţă, pe același subiect controversat și scrisă de acelaşi autor: ABC-ul psihopatului de succes. Totuși, această carte este diferită de precedenta, oferind cititorului o serie de sfaturi despre modul în care-și poate folosi atributele psihopatice (sau chiar poate să le învețe de la zero) pentru a avea succes.

Un lucru foarte curios despre această carte e faptul că e scrisă în colaborare cu Andy Mcnab, un psihopat bun (așa cum este numit acesta chiar în volum). De fapt, Mcnab are o serie de trăsături care pot fi considerate atât bune, cât și rele, însă felul în care le calibrează şi momentul în care o face îl transformă într-un psihopat bun.

Astfel, eroul nostru, bazându-se pe atributele sale psihopatice, a avut un succes remarcabil în domeniul militar.O a doua curiozitate vine din aceea că această carte îşi propune, de fapt, să ne arate că fiecare ins are și o parte de psihopatie în interior, dar noi trebuie să ni-l descoperim și să-i folosim caracteristicile bune. Astfel încât cartea poate fi considerată un ghid util în dezvoltarea personală. Este un almanah de sfaturi și ponturi ca să ne folosim calitățile pentru a reuși în viață.

 

A treia curiozitate vine din trăsăturile ca la carte ale personajului psihopat, care pot fi folosite, în anumite instanțe, în scopuri bune: încrederea exagerată în sine, concentrarea, manipularea, trăirea prezentului, calmul în situaţii dificile, lipsa de empatie, carismă, lipsa de scrupule, lipsa fricilor.

Kevin Dutton ne mai arată și cât de simplă și lipsită de drama omului de rând poate fi viața unui psihopat: psihopații nu amână niciodată lucrurile și acționează fără să se gândească prea mult, fără să se lase influențați de emoții sau drame personale.

3. Călăul dragostei și alte povești de psihoterapie – ne deschide ușa, ca să privim în interiorul sălii de terapie. Cele zece povestiri ale celor zece clienți sunt impresionante și răscolitoare. Este vorba aici de cancer în stadiul terminal, dragostea neîmpărtășită,  mâncatul compulsiv, singurătatea, traume ale copilăriei etc. Dar, în fapt, autorul dezvăluie că ai săi clienți vin cu o singură preocupare de bază – existențialitatea.

Yalom scrie interesant, captivant, simplist și pe înțelesul publicului larg, care nu este instruit în psihologie. Recomand această carte tuturor celor interesați de dezvoltare personală. Irvin David Yalom este un psihanalist, psihiatru și scriitor, el este doctor în medicină, autor da numeroase lucrări de specialitate, devenite ulterior cărți de referință în domeniu.

 

4. Fată, deschide ochii! – de Rachel Hollis a apărut la editura Lifestyle în anul 2019 și face parte din categoria dezvoltare personală. Aceasta nu este o lectură motivațională de duzină, superficială și banală; ci dimpotrivă, vine o abordare asumată și convingătoare a creșterii personale. Volumul te convinge și te ajută să-ți regăsești forța interioară.

În această carte, Rachel demontează mituri prăfuite și băgate profund în subconștientul nostru, mituri care ne sabotează zi de zi. Autoarea demonstrează falsitatea unor idei preconcepute din viața sa, care o făceau cândva se simtă copleșită și lipsită de valoare.

Cu o sinceritate dezarmantă și cu mult umor, autoarea este foarte asumată și șarmantă în demersul ei! Pe parcursul lecturii, Hollis nu uită  te încurajeze și să te susțină, pentru a te convinge te trezești la realitate și devii o femeie împlinită și încrezătoare în propriile forțe.

5. Pacienta Tăcută scrisă de Alex Michaelides reprezintă un thriller psihologic cu valențe șocante, care descrie violența unei femei împotriva soțului ei și efortul terapeutului care încearcă să descopere motivele crimei.

Viață Aliciei Berenson este aparent perfectă. Ea e o pictoriță renumită, căsătorită cu un fotograf de modă. Cuplul trăiește într-o casa superbă, cu vedere spre parc, într-una dintre zonele cele mai șic din Londra.

Așa că uciderea lui Gabriel de către soția sa devine un mister șocant, care captează imaginația comunității și o face pe Alicia celebră, iar prețul tablourilor sale crește astronomic.

Alicia este clar considerată vinovată pentru uciderea soțului ei, fotograful Gabriel. Din cauza unei pledoarii de diminuare a responsabilității, ea este închisă la o unitate criminalistică denumită Grove. Theo Faber, un psihoterapeut legist cu un interes deosebit în cazul Berenson, solicită cu succes un post la Grove. La cererea sa, el este făcut responsabil de cazul Aliciei, care nu a vorbit din ziua crimei. Deși rămâne mută în timpul sesiunilor de terapie, Alicia îi dă lui Theo jurnalul ei. În acesta, ea descrie că a fost urmărită în casa ei de un bărbat mascat în săptămânile de dinaintea crimei.

La un moment dat, lucrurile devin suprarealiste și ni se dezvăluie că Theo era, de fapt, bărbatul mascat. Intrase în casa Berenson pentru a-l confrunta pe Gabriel, care avusese o aventură cu soția lui Theo. Amenințându-l cu arma, Theo îi dăduse lui Gabriel posibilitatea de a se salva fie pe sine însuși, fie pe soția sa, iar el se alege pe el. Theo pleacă fără să-i ucidă pe niciunul, deoarece intenționase doar să expună egoismul lui Gabriel. Trădarea lui Gabriel îi amintește Aliciei de tatăl ei, iar ea îl ucide…

6. Minciuni pe canapea de Irvin D. Yalom – acțiunea acestei cărți are loc chiar pe canapeaua unui psihoterapeut – locul unde oamenii îşi dezvăluie gândurile, emoțiile, frământările și anxietățile. „Minciuni pe canapea” este un roman apreciat pe larg în lumea mare, reprezentând o radiografie a relațiilor dintre terapeut și pacient, precum și a consecințelor acestora. Autorul cărții este însuși doctor în psihiatrie.

Așadar, prin intermediul acestei lecturi, pătrundem în intimitatea psihanaliștilor și putem privi activitatea de prihanaliză așa cum este ea, văzând-o mai degrabă prin prisma limitelor, a conflictelor și a paradoxurilor ei. Or, de exemplu, un psihanalist nu are de unde ști când e păcălit de un client, care se dovedește a fi un escroc de proporții. Ori sedus de o clientă rău voitoare. Aflăm din carte că toţi psihanaliştii sunt la rândul lor analizaţi de alţi colegi. Pătrundem în lupta lor interioară: dubiile pe care le au, vulnerabilităţile, sensibilităţile, emoţiile lor.

Narațiunea este bine construită, cu personaje colorate și conturate, cu un fir narativ extrem de captivant. Încrezător în propriile forte, tânărul psihanalist Ernest Lash nu ia în seama sfaturile mentorului sau, Marshal Streider, ci recurge, în timpul ședințelor de terapie, la tehnici experimentale.

7. Flori pentru Algernon de Daniei Keyes – se dă una bucată Charlie, un tânăr subdezvoltat, dar avid de cunoaștere. Un personaj care trece prin toate stările și se transformă. Despre ce este mai exact vorba? Obsedat fiind să devină deștept, ca toți ceilalți, protagonistul este gata să se lase pe mâna a doi doctori emeriți care fac o revoluție în medicină, și printr-o intervenției chirurgicală experimentală, îi schimbă creierului.

Parcurgerea rapoartelor pe care este obligat Charlie să le scrie în fiecare zi face parte din deliciul lecturării acestei cărți. Așadar, vedem inițial rapoarte scrise cu mii de greșeli, într-un limbaj tâmp și copilăresc. Iar odată cu producerea intervenției chirurgicale, Charlie se rafinează în scris, gânduri și înțelegere. În fiecare zi descoperim un Charlie mai înțelept, mai știutor și mai contrariat de lumea în care trăiește.

Așadar, în urma intervenției, Charlie, pas cu pas, ajunge să fie cel mai deștept om de pe fața pământului. Dar, odată cu binecuvântarea inteligenței, vine și blestemul cunoașterii, a înțelegerii răului și a meschinăriei care îl înconjoară.

Printr-un procedeu artistic frumos, autorul pune destinul omului față în față cu cel al șoarecelui de laborator. Supuși împreună experimentului, șoarecele Algernon și omul Charlie vor trăi, fiecare în felul sau, excepționalul situației de a vedea lumea printr-un alt coeficient de inteligență, suportând consecințele nebănuite ale noii stări.

8. Între două lumi de Suleika Jaouad – în timp ce alții consultă broșuri pentru alegerea unei facultăți emerite, Suleika consultă spitale. Izolarea este greu de dus, dar prietenia cu alți bolnavi de cancer, legătura formată cu alți oameni, înțelegerea problemelor cu care se confruntă, dependența de alții, neputința, disperarea, saturația de tratamente… parcă sunt mai ușor de îndurat. 

De multe ori mi se părea că dacă e suferință, atunci e doar a mea și atât. Doar eu mă simt rău, ceilalți sunt ok. NU! Suferința îți dezvoltă egoismul, îți descătușează cruzimea, nu mai vezi ceea ce ar trebui din cauza furiei care te copleșește.

Cu toate acestea, protagonista a reușit și să-și înghită resentimentele, să-și îngroape umilința, să refuze rușinea și să meargă mai departe, călcând în picioare mândria și visurile și înotând într-un ocean de incertitudini.

Distribuie articolul: