1. „Mica enciclopedie Hygge. Rețeta daneză a fericirii” de Meik Wiking –

Despre Danemarca se știe e cea mai fericită țară din lume. Îmbrățișează filosofia Hygge și devino și tu mai fericit/ă cu acest ghid definitiv al filozofiei daneze a confortului, comunității și bunăstării.

Așadar, din această enciclopede vei afla în detaliu și cu exemplificări multiple despre ce este Hygge. Meik Wiking, autorul ghidului, este directorul Institutului de Cercetare a Fericirii din Copenhaga și și-a petrecut ani din viață studiind magia vieții daneze, de la alegerea corpului de iluminat ideal, la planificarea unei cine sau de la crearea unei truse Hygge de urgență, până la modalitatea în care trebuie te îmbraci, ca să te simți Hygge. Hygge este un sentiment de confort, împreună și bunăstare. „Hygge este despre o atmosferă și o experiență”, explică Wiking. „Este vorba de a fi alături de oamenii pe care îi iubim. Un sentiment de casă. Un sentiment că suntem în siguranță.”

2. Avantajul fericirii a apărut în 2010 și detaliază ideile autorului asupra principiilor psihologice ale fericirii, ale succesului în viață și ale performanței muncii. Nu există nicio cale spre fericire. Fericirea este calea. Or, pe măsură ce devenim mai pozitivi, creierul nostru devine mai creativ, mai motivat, mai energic, mai rezilient, mai sănătos și mai productiv.

Bazat pe cel mai mare studiu realizat vreodată asupra fericirii și a potențialului uman (studiu realizat de autor pe mai mult de 1600 de studenți), Shawn Achor, lector la Harvard, ne împărtășește șapte principii de bază ale psihologiei pozitive pe care fiecare dintre noi le poate utiliza pentru a-și îmbunătăți performanțele și a obține un avantaj competitiv la locul de muncă.

Mulți sunt cei care cred că abia atunci când vor avea succes, vor fi fericiți. Dar cele mai recente cercetări ale experților în psihologie pozitivă și neuroștiințe demonstrează că ideea asta este complet greșită. În esență, lucrurile stau exact pe dos: fericirea duce la succes, nu invers. Așadar, putem ne reconstruim modul de gândire și devenim mai optimiști. Cartea ne ajută practic obținem un mod de gândiremai” pozitiv.

3. Flux: Psihologia fericirii (Flow: The Psychology of Optimal Experience) este o carte scrisă de Mihaly Csikszentmihalyi ce ne ajută să înțelegem în profunzime conceptul psihologic de „flux”. Acest concept ne facilitează reconectarea la sine, prin activitățile pe care le facem, ca să obținem pacea și liniștea, aflându-ne la muncă.

Fluxul este starea de beatitudine, de conectare totală la sine, pe care o resimți în timp ce faci o activitate care te prinde și în care pot trece ore și ore, fără ca tu să sesizezi trecerea timpului. Fluxul vine de la concentrare absolută și de la implicare totală, ca în copilărie, când ne lăsam furați de joc, fără să ne dăm seama. Atunci când acționăm liber, de dragul acțiunii în sine, este mai mare probabilitatea de a ne găsi fluxul.

Așadar, cartea Flux: Psihologia fericirii ne învață cum, prin ordonarea informației din conștiință, putem descoperi adevărată fericire și ne putem crește simțitor calitatea vieții.

Cercetările și descoperirile lui Csikszentmihalyi vin să demonstreze că, de fapt, putem să ne simțim mult mai bine când facem activitățile care ne prind, chiar decât când ne petrecem timpul liber într-un mod cât se poate de banal. Se pare că viața noastră e cu adevărat satisfăcătoare în prezența acestei stări speciale a conștiinței numită flux. În starea de flux, oamenii trăiesc un sentiment profund de bucurie, creativitate și implicare completă.

4. „Ghidul Nordic pentru a trăi cu 10 ani mai mult. 10 sfaturi simple pentu o viață mai fericită și mai sănătoasă” de Bertil Marklund – o carte pragmatică, în care este sintetizat stilul de viață simplu și sănătos al scandinavilor, care le asigură o existență mai liniștită, mai sănătoasă și mai plină de sens.

Adoptând un stil direct și simplu, doctorul suedez Bertil Marklund apelează la rezultatele cercetărilor științifice de ultimă oră și prezintă cele zece reguli de aur pentru o viață sănătoasă.

Somnul, nutriția, activitatea fizică și cum să ne ferim de impactul negativ al stresului sunt doar câteva dintre secretele dezvăluite de această carte.

Dr. Bertil Marklund este doctor în medicină, cercetător, autor, profesor de medicină generală și specialist în sănătate publică. A lucrat cu pacienți ca medic generalist timp de peste patru decenii.

De asemenea, autorul prezintă în premieră conceptul de lagom, sau ceea ce înțeleg suedezii prin moderație. Cu toții putem adopta cele zece sfaturi menționate în carte fără să ne schimbăm radical modul în care trăim.

Distribuie articolul: