Editura Litera întotdeauna ne-a surprins cu cărți noi, dar bune. În luna aprilie, editura Litera vine cu o nouă ofertă literară pentru pasionații de lectură.

 

  1. Trei ani de singuratate, de Claire Alexander

Meredith Maggs n-a ieșit din casă de 1.214 zile. Dar insistă că nu este singură.

Are un motan pe nume Fred. Prietena ei Sadie o vizitează ori de câte ori poate. Are un grup de sprijin online. Are drept companie puzzle-urile, rețetele preferate, poemele îndrăgitei Emily Dickinson, internetul, pe curierul care îi aduce cumpărăturile, dar și amintirile ei înșelătoare.

Însă ceva este pe cale să se schimbe. Mai întâi, apar pe neașteptate în viața ei doi prieteni noi, Tom și Celeste. Apoi, și sora ei, cu care nu a mai vorbit de ani întregi.

Deodată, casa ei îngrijită și pusă la punct nu mai e refugiul unde se ascundea. Fie că lui Meredith îi place sau nu, lumea începe să vină la ușa ei…

2. Arta regala a otravurilor de Eleanor Herman

Povestea otrăvurilor este povestea puterii. Secole la rând, familiile regale s­au temut de agonia care le inducea vomă și crampe teribile provocată de acel ceva invizibil adăugat în mâncare sau în băutură de un potențial dușman. Pentru a evita otrăvirea, aceștia se bazau pe degustători, pe coarne de unicorn și pe antidoturi testate pe condamnați. Servitorii lingeau tacâmurile familiei regale, le probau lenjeria și gustau conținutul oalelor de noapte.

Ironic, stăpânitorii îngroziți de otrăvuri se otrăveau fără să știe în fiecare zi cu cosmetice, medicamente și cu un trai în mizerie în cel mai concret sens al cuvântului. Femeile foloseau produse de machiaj cu mercur și plumb. Bărbații își ungeau cu rahat chelia. Medicii prescriau clisme cu mercur, creme cu arsenic, băuturi cu plumb și poțiuni din grăsime și cranii umane, proaspăt procurate de la călău. Cele mai luxoase palate erau doar un pic mai curate decât latrinele. Când privim portrete din secolele trecute, nu vedem ce se află sub hainele somptuoase și dincolo de duhoarea trupurilor nespălate – păduchi înfruptându­se din zonele intime și viermi care cuibăreau în intestine.

În Arta regală a otrăvurilor, Eleanor Herman combină accesul ei unic la arhivele regale cu descoperiri de ultimă generație ale științei criminalistice pentru a spune povestea adevărată a palatelor strălucitoare ale Europei: una a medicinei șocante, a cosmeticelor otrăvitoare, a excrementelor mereu prezente, a unui mediu ideal pentru boli și, uneori, pentru crime.

3. Relații toxice. 10 pași esențiali ca să îți revii după gaslighting, narcisism și abuz emoțional

Supraviețuirea și evadarea dintr-o relație toxică sau abuzivă pot fi deseori doar o parte din chin. Chiar și după încheierea ciclului vicios, supraviețuitorilor le poate fi greu să se vindece complet, pot suferi de o stimă de sine scăzută, se pot simți furioși sau trădați sau chiar pot da vina pe ei înșiși pentru cele petrecute. În Relații toxice, Stephanie Moulton Sarkis, specialistă în comportament toxic, abuz narcisic și tulburări de personalitate, te ajută să înțelegi cu adevărat ce încurajează un comportament toxic și să ajungi la pacea mult dorită.

Oricine se află într-o relație toxică, fie că e vorba de un partener romantic, de un coleg, de un membru al familiei sau de un prieten, merită să se elibereze și să privească cu speranță spre viitor.

4. Revoluția longevității de Daniel J. Levitin

Revoluția longevității oferă un set important de informații cruciale:

• Demontează mitul conform căruia memoria se degradează întotdeauna cu vârsta;

• Confirmă faptul că „durata de sănătate“ – și nu „durata de viață“ – este cea care contează;

• Demonstrează că vârsta de peste 60 de ani aduce o fază de dezvoltare unică și doar recent recunoscută ca atare;

• Recomandă ca oamenii să privească spre viitor cu bucurie, căci aducerea aminte nu e neapărat un proces sănătos.

Daniel Levitin studiază știința care stă în spatele învățăturilor pe care le putem obține de la cei care îmbătrânesc cu încredere și optimism, precum și mecanismele care ne permit să ne adaptăm cultura ca să profităm din plin de pe urma experienței și a înțelepciunii celor aflați la vârsta senectuții. Prin explorarea sa cu privire la adevărata natură a procesului de îmbătrânire și folosindu-se de cercetările din neuroștiințe și din domeniul psihologiei diferențiale, Levitin prezintă strategii de reziliență și mecanisme practice, cu substrat cognitiv, la care ar trebui să apeleze toată lumea pe măsură ce anii trec. Revoluția longevității aduce o abordare nouă și extrem de fundamentată despre felul în care ne gândim la ultimele decade de viață, și cu siguranță că va revoluționa felul în care ne pregătim pentru vârsta senectuții, atât ca indivizi, cât și în cadrul familiei sau ca cetățeni într-o societate în care speranța de viață continuă să crească.

5. Micul prieten de Donna Tartt 

Într-un orășel din Mississippi, Harriet Cleve Dusfresnes crește în umbra amintirii fratelui ei, Robin, care, la vârsta de nouă ani, a fost găsit spânzurat de un copac din curtea casei lor. Ucigașul nu a fost niciodată identificat, iar familia nu și-a revenit după tragedie.

Pentru Harriet, care a copilărit liber, cutreierând prin lumea imaginației sale fertile, Robin reprezintă legătura cu un trecut extraordinar, despre care a auzit doar povești sau pe care doar l-a întrezărit în albumele de fotografii. Teribil de încăpățânată, precoce pentru cei doisprezece ani ai săi și cufundată în scrierile de aventuri ale lui Stevenson, Kipling și Conan Doyle, ea se hotărăște să-l găsească pe făptaș și să-și răzbune fratele. Are un singur aliat, devotatul ei prieten, Hely, și cei doi se lovesc în curând de mistere care nu au nimic de-a face cu jocul copiilor: sunt întunecate, amenințătoare și aparțin lumii adulților.

Roman ambițios și strălucitor, bogat în paradoxuri morale și observații asupra fragilității umane, Micul prieten explorează ideea de crimă și pedeapsă, precum și complicațiile și consecințele ascunse care stau în calea căutării adevărului și dreptății.

6. Epoca viciului de Deepti Kapoor

Aceasta este epoca viciului, în care banii, plăcerea și puterea înseamnă totul, iar relațiile de familie care formează legături strânse între oameni pot să și ucidă.

New Delhi, ora 3 dimineața. Un Mercedes care circulă cu viteză foarte mare intră pe trotuar și, într-o clipită, seceră cinci persoane. Este o mașină de bogătan, dar, când se risipește confuzia, nu e nici un bogătan acolo, ci doar un servitor șocat care nu poate explica măcelul.

Epoca viciului este un roman spectaculos, trepidant, având în centru avuția seducătoare, corupția stupefiantă și violența însetată de sânge ale familiei Wadia – iubită de unii, detestată de alții, temută de toți. Pe fundalul reședințelor luxoase, petrecerilor extravagante, afacerilor rapace și influenței politice calculate, trei vieți ajung să se interconecteze periculos: Ajay este servitorul competent, născut în sărăcie, care urcă în ierarhia familiei, Sunny este moștenitorul playboy care visează să-și depășească tatăl cu orice preț, iar Neda este jurnalista curioasă prinsă între moralitate și dorință. Într-o lume alimentată de plăcere, lăcomie, dorință, violență și răzbunare, legăturile dintre aceste personaje vor deveni o cale de evadare sau declanșatorul altor distrugeri?

În părți egale thriller polițist și saga de familie, Epoca viciului este un roman amețitor despre gangsteri și amanți, despre false prietenii, despre iubiri interzise și despre consecințele corupției. Un roman care dă dependență, de o calitate literară ireproșabilă.

7. Insula Armelor de Amitav Ghosh

Deen, un comerciant de cărți rare, s-a obișnuit cu viața liniștită din spatele ușilor închise, dar, pe măsură ce credințele lui cândva solide încep să se clatine, este forțat să pornească într-o călătorie extraordinară; o călătorie care îl poartă din India la Los Angeles și de aici la Veneția, străbătând amintirile încâlcite și experiențele celor pe care-i întâlnește în drumul său. Printre aceștia, Piya, americancă de origine bengaleză, care pune în mișcare călătoria lui; Tipu, un tânăr întreprinzător care-i deschide ochii asupra realității dure de a crește în lumea de astăzi; Rafi, cu încercările lui disperate de a ajuta pe cineva aflat la nevoie; Cinta, o veche prietenă care îi furnizează verigile lipsă ale poveștii din care fac parte cu toții. Este o călătorie care răstoarnă tot ce credea Deen că știe despre sine, despre legendele bengaleze ale copilăriei sale și despre lumea care îl înconjoară.

Insula Armelor este un roman minunat scris, care străbate fără efort spațiul și timpul. Este povestea unei lumi aflate la limită, a migrației în creștere și a tranziției implacabile. Este însă și o poveste a speranței, povestea unui bărbat a cărui încredere în această lume și al cărui viitor sunt reclădite de două femei remarcabile.

8. PUTEREA REZILIENȚEI. Cele 12 secrete ale unei vieți calme, echilibrate și împlinite

În zilele noastre, e greu să ne bazăm pe lumea exterioară. Așadar, este vital să ne dezvoltăm aptitudini interioare precum tăria de caracter, recunoștința și compasiunea – cheia către reziliență și o stare de bine pe termen lung într-o lume aflată în continuă schimbare. Adevărata reziliență înseamnă mult mai mult decât a îndura condiții îngrozitoare. Avem nevoie de reziliență zi de zi pentru a ne dezvolta într-o familie, a avea un loc de muncă, a face față stresului sau problemelor de sănătate, a gestiona relațiile cu ceilalți, a ne vindeca de dureri vechi și pur simplu pentru a merge mai departe.

Făcând apel la combinația sa caracteristică de neuroștiințe, mindfulness și psihologie pozitivă, autorul de bestsellere New York Times Dr. Rick Hanson îți arată cum să-ți dezvolți douăsprezece aptitudini interioare vitale, programate în sistemul tău nervos. Atunci, indiferent ce greutăți îți rezervă viața, vei fi în stare să te simți mai puțin stresat, să urmărești încrezător oportunitățile care apar și să-ți păstrezi calmul în fața problemelor.

Acest ghid practic este plin de sugestii concrete, exerciții experimentale, exemple personale și informații despre creier. De asemenea, include moduri eficiente de a interacționa cu ceilalți și de a repara și aprofunda relațiile importante.

Prietenoasă, încurajatoare și realistă, abordarea pas cu pas a autorului se bazează pe știința neuroplasticității pozitive. Astfel, învățăm cum putem depăși prejudecata negativă a creierului și cum ne putem elibera de gândurile și sentimentele dăunătoare.

Distribuie articolul: