„Holocaust” este termenul care reprezintă cel mai mare masacru din istorie. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost asasinați circa șase milioane de evrei de toate vârstele, majoritatea din Europa dar, ca parte din „soluția finală a problemei evreiești” au fost persecutați și asasinați evrei și în Asia și nordul Africii, conform programului de exterminare a evreilor plănuit și executat de regimul național-socialist din Germania, condus de Adolf Hitler și de colaboratorii acestuia.

În context, vă recomandăm un top cărți despre Holocaust, mărturii vii ale supraviețuitorilor acestui lagăr al morții.

Romanul „Cuptoarele morții. Mărturia unei suprăviețuitoare de la Auschwitz” de OLGA LENGYEL

Romanul „Cuptoarele morții. Mărturia unei suprăviețuitoare de la Auschwitz” de OLGA LENGYEL a apărut la editura Corint din București în anul 2022.

Olga Lengyel, născută la Cluj în anul 1908, este o supravietuitoare a crimelor de la Auschwitz-Birkenau. Ea scrie despre atrocitățile prin care familia ei și multe alte sute de mii de victime au trecut. Experiența ei a fost descrisă în volumul de față, care prezintă cititorilor detaliile șocante ale infamei Soluții finale. Apărută inițial în limba franceză, în 1946, Cuptoarele morții. Mărturia unei supraviețuitoare de la Auschwitz este considerată o carte clasică a istoriei Holocaustului.

De profesie asistentă medicală, doamna Lengyel lucra  într-un spital alături de sotul ei, reputatul doctor Miklós Lengyel. În 1944, împreună cu păinții, soțul și cei doi fii ai ei au fost urcați cu forța într-un vagon de vite și deportați la Auschwitz-Birkenau. A fost singura membră a familiei care a supraviețuit.

Olga Lengyel și-a asumat misiunea de a face cunoscute lumii zilele cumplite de la Auschwitz, în speranța ca astfel de orori nu vor mai aparea în decursul istoriei. A înființat Memorial Library and Art Collection of Second World War, cu sediul la New York.

 

Astazi, Institutul Olga Lengyel pentru Studiul Holocaustului si Drepturile Omului (TOLI) face parte din mostenirea pe care ea ne-a lasat-o, continuand misiunea de a educa generatiile viitoare cu privire la Holocaust, la alte genocide si la importanta drepturilor omului, in Statele Unite ale Americii si in celelalte tari, inclusiv in Romania.

Referință critică:

„Este imaginea iadului absolut.ˮ – Saturday Review of Literature

 

Romanul „O librărie in Berlin. Extraordinara evadare a unei femei din calea nazismuluiˮ de Françoise Frenkel

Romanul „O librărie in Berlin. Extraordinara evadare a unei femei din calea nazismuluiˮ a apărut la editura Litera în anul 2020.

În 1921, Françoise Frenkel, o evreica din Polonia, își împlinește un vis: deschide La Maison du Livre, prima librarie franceza din Berlin, care atrage artisti si diplomati, celebritati si poeti. Magazinul se transforma intr-un refugiu pentru intelectuali, pe masura ce ideologia nazista incepe sa se extinda. In 1935, situatia devine din ce in ce mai dificila, cu vizite frecvente ale politiei si confiscari de carte. Visul lui Françoise este spulberat de Kristallnacht, Noaptea de Cristal, din noiembrie 1938, cand sute de magazine si afaceri evreiesti sunt distruse. Desi La Maison du Livre este crutata in mod miraculos, teama de persecutie o forteaza pe Françoise sa fuga, disperata si singura, spre Paris. Cand orasul este bombardat, ea cauta refugiu in sudul Frantei, ascunzandu-se si supravietuind prin mila unor straini care isi risca viata pentru a o proteja.

Publicata în 1945, uitată și redescoperită, aproape șaizeci de ani mai târziu, O librarie in Berlin este o poveste despre supravietuire si rezistenta, despre cruzime si umanitate, povestea unei femei neinfricate a carei pofta de viata si de literatura refuza sa o paraseasca, chiar si in cele mai intunecate vremuri.

Referință critică:

„Detaliată, emoționantă, minuțios elaborată… O relatare plină de autenticitate a opresiunii zdrobitoare, a încercărilor de a fugi din calea ei și a acțiunilor riscante ale celor care au oferit ajutorˮ – Kirkus Reviews

 

 

 

 

 

Romanul „Descriere Sabotorul de la Auschwitzˮ de Rushton Colin

Romanul a apărut la editura For You în anul 2020.
În anul 1942, tanarul soldat britanic Arthur Dodd a fost luat prizonier de armata germana si transportat la Oswiecim, loc căruia germanii i-au dat alt nume, sinonim acum cu cele mai întunecate clipe ale omenirii: Auschwitz.

Forțat să depună munca silnică, înfometat și bătut zilnic cu sălbăticie, Arthur a crezut că viața lui va înceta la Auschwitz. Dar s-a hotarat sa lupte pana la moarte, asa ca a sabotat productia industriala nazista, și-a riscat viața pentru a ușura suferința prizonierilor evrei și a ajutat un grup partizan care plănuia o evadare în masă.

Această mărturie șocantă arunca o lumina noua asupra evenimentelor din lagărele de concentrare, demasca o ierarhie a tratării prizonierilor de catre SS și prezintă povestea în mare parte necunoscută a prizonierilor de război.

Referință critică:

„Cel care salvează o viață salvează lumea întreagă. Dar cel care distruge o viata distruge lumea intreaga” – Colin Rushton

 

 

Romanul „Supraviețuitorii” de Georgia Hunter

 

Romanul „Supraviețuitorii” scris de Georgia Hunter este inspirat dintr-o tragedie petrecută în vremea Holocaustului, trăită chiar de familia scriitoarei. Romanul a apărut la editura RAO din București, în anul 2017.

Lupta impresionantă de a supraviețui, momente de frică intensă și de speranța nebună, suflete de adulți și copii prinse în vârtejul morții dar și clipe furate de fericire, toate se petrec în timpul Holocaustului, o perioadă care va rămâne sculptată adânc în fiecare suflet. Multe romane s-au inspirat din cele mai sumbre momente ale secolului XX, dar puține au puterea de a emoționa ca acesta. Romanul Supraviețuitorii este un volum care aduce un omagiu spiritului uman și puterii de a renaște.

Până la sfârșitul Holocaustului, 90% din cele trei milioane de evrei din Polonia au fost anihilați. Din cei 30.000 de evrei care locuiau în orașul Radom au supraviețuit mai puțin de trei sute.

 

 

 

 

Romanul „Bibliotecara de la Auschwitz” de Antonio G. Iturbe

Cartea a apărut la editura RAO din București, în anul 2015. Rudi Rosenberg este de aproape doi ani la Birkenau, iar asta este o adevărată ispravă.

O întâmplare ciudată care l-a transformat într-un veteran de nouăsprezece ani și i-a fost de folos pentru a obține un post de registrator, care consta în a ține la zi registrele de intrare și ieșire ale celor internați, într-un loc unde deplasarea persoanelor este în mod tragic constantă. Este o slujbă foarte prețuită de naziști, care sunt meticuloși chiar și când omoară. De aceea, Rudi Rosenberg nu poartă uniforma în dungi a deținuților convenționali. Etalează cu mândrie niște pantaloni uzați de călărie care, în oricare alte vremuri, ar fi fost de lepădat, dar care la Auschwitz se dovedesc a fi un articol de îmbrăcăminte de lux. În afară de liderii numiți Kapo, de bucătari și cei din posturile de încredere precum registratorii sau secretarii de bloc, toți cei internați poartă jegoasele uniforme în dungi.

Cu rare excepții, ca de pildă lagărul familial. Trece pe lângă postul de control al cantonamentului de carantină de care aparține, afișând în fața gărzilor cu care se întâlnește un zâmbet binevoitor de deținut model. Nu i se ridica prea mari obiecții când îi informează ca se îndreaptă spre lagărul Blid, să ducă niște liste.

Distribuie articolul: