1.„Mica enciclopedie Hygge. Rețeta daneză a fericirii” îți oferă o serie bogată de sfaturi și idei despre încorporarea lui Hygge în propria viață, cum ar fi:

  • Fă-te comod/ă.
  • Ia o pauză.
  • Fii aici și acum.
  • Oprește telefonul.
  • Oprește luminile și scoate lumânările.
  • Construiește relații pline de sens.
  • Petrece timp cu tribul tău.
  • Oferă-ți o pauză de la cerințele unei vieți tumultoase.
  • Dulcele este cu siguranță hygge.

Hygge este un sentiment de confort, împreună și bunăstare. „Hygge este despre o atmosferă și o experiență”, explică Wiking. „Este vorba de a fi alături de oamenii pe care îi iubim. Un sentiment de casă. Un sentiment că suntem în siguranță.”

2.„Fată, deschide ochii!” scrisă de Rachel Hollis a apărut la editura Lifestyle în anul 2019 și face parte din categoria dezvoltare personală. Aceasta nu este o lectură motivațională de duzină, superficială și banală; ci dimpotrivă, vine o abordare asumată și convingătoare a creșterii personale. Volumul te convinge și te ajută să-ți regăsești forța interioară.

În această carte, Rachel demontează mituri prăfuite și băgate profund în subconștientul nostru, mituri care ne sabotează zi de zi. Autoarea demonstrează falsitatea unor idei preconcepute din viața sa, care o făceau cândva se simtă copleșită și lipsită de valoare.

Cu o sinceritate dezarmantă și cu mult umor, autoarea este foarte asumată și șarmantă în demersul ei! Pe parcursul lecturii, Hollis nu uită  te încurajeze și să te susțină, pentru a te convinge te trezești la realitate și devii o femeie împlinită și încrezătoare în propriile forțe:

Am încetată mai compar. Am încetat mai compar cu ceilalți, dar am încetat și compar cu cine credeam eu ar trebui fiu. Comparația ucide bucuria și singura persoana în comparație cu care trebuie fii mai bună ești tu însăți, cea de ieri.

M-am înconjurat de pozitivitate. crispez fie și numai scriind asta, căci suna un afiș pe care l-ai vedea pe peretele sălii e sport în clasa a opta. Dar, siropos sau nu, e literă de Evanghelie. Devii precum cei cu care te înconjori. Devii ceea ce consumi. Dacă vezi ești în cădere sau simți trăiești într-un spațiu negativ, uită-te bine și fără menajamente la ce vezi în fiecare zi și la cei pe care-i vezi în fiecare zi.

Mi-am dat seama ce face fericita și fac acele lucruri. Asta pare cea mai evidentă idee din lume, dar, când tragi linie și aduni, foarte puțini oameni aleg de bună voie și nesiliți de nimeni lucrurile care le fac plăcere. Nu, nu susțin poți trăiești doar cu masaje și dineuri somptuoase (sau poate poți, șmechero!), ci spun ar trebui petreci mai mult timp făcând acele lucruri care te hrănesc spiritual: mai multe plimbări lungi cu cățelul, mai puțin voluntariat pentru chestia pe care te simți obligată  o faci, dar pe care, de fapt o detești.

Tu ești responsabilă pentru propria viață, fata dragă și nimic din viață ta nu e acolo fără permisiunea ta. Gândește-te la asta!

Rachel Hollis și-a format o imensă comunitate online, împărtășind sfaturi pentru o viață mai bună și vorbind deschis despre propriile eșecurile. În cartea Fată, deschide ochii!, Rachel expune preconcepțiile care ne împiedică adesea fim noi și să ne bucurăm de fiecare zi și ne dă un șut în fund ca să ne împlinim visele!

3. Flux: Psihologia fericirii (Flow: The Psychology of Optimal Experience) este o carte scrisă de Mihaly Csikszentmihalyi ce ne ajută să înțelegem în profunzime conceptul psihologic de „flux”. Acest concept ne facilitează reconectarea la sine, prin activitățile pe care le facem, ca să obținem pacea și liniștea, aflându-ne la muncă.

Fluxul este starea de beatitudine, de conectare totală la sine, pe care o resimți în timp ce faci o activitate care te prinde și în care pot trece ore și ore, fără ca tu să sesizezi trecerea timpului. Fluxul vine de la concentrare absolută și de la implicare totală, ca în copilărie, când ne lăsam furați de joc, fără să ne dăm seama. Atunci când acționăm liber, de dragul acțiunii în sine, este mai mare probabilitatea de a ne găsi fluxul.

Așadar, cartea Flux: Psihologia fericirii ne învață cum, prin ordonarea informației din conștiință, putem descoperi adevărată fericire și ne putem crește simțitor calitatea vieții.

Cercetările și descoperirile lui Csikszentmihalyi vin să demonstreze că, de fapt, putem să ne simțim mult mai bine când facem activitățile care ne prind, chiar decât când ne petrecem timpul liber într-un mod cât se poate de banal. Se pare că viața noastră e cu adevărat satisfăcătoare în prezența acestei stări speciale a conștiinței numită flux. În starea de flux, oamenii trăiesc un sentiment profund de bucurie, creativitate și implicare completă.

Mihaly Csikszentmihalyi este un psiholog care a cercetat și a denumit conceptul psihologic de flux, o stare mentală de concentrare înaltă. Acesta tratează subiectul în mai multe cărți, cum ar fi: „Flux în alergare”, „Munca bine făcută. Când excelența și etica își dau mâna”, „Starea de flux. Psihologia experienţei supreme”.
Csikszentmihalyi este profesor de psihologie la Universitatea Claremont și fost numit de către fostul președinte al Asociației Americane de Psihologie, Martin Seligman, drept cel mai important cercetător din lume în domeniul psihologiei pozitive.
4. „Află cine ești cu adevărat” de Jeff Goins – viața profesională pe care o duci nu seamănă cu cea pe care țiai planificat-o? Află cine ești cu adevărat, lecturând cartea lui Jeff Goins! Dacă îți dai seama modul în care ai muncit nu mai rezultate, e de înțeles că trebuie să te redescoperi pe tine.

Or, cariere de zeci de ani nu mai există; există în schimb o cale spre munca plină de satisfacții și împlinire de sine, care nu te obligă  te conformezi carierei alese de părinți sau pentru care ți compromiți valorile. Aceasta carte descrie etapele necesare de trecut, pentru a afla cine ești tu și care ți-e vocația. Descoperirea propriului țel este, așadar, o cale plină de întorsături și adaptări din drum. Căci vocația nu este ceva liniar și de la sine înțeles. Ea se descoperă, pas cu pas.

De altfel, conștientizarea sinelui adevărat nu apare pur și simplu, ea trebuie cultivată. Dacă acorzi atenție vieții tale și lecțiilor pe care ea te învață, nu te vei simți atât de pierdut/ă.

Autorul ne mai învață că trebuie să ne trăim viața tot timpul. Și asta pentru că nici unuia dintre noi nu i se garantează că va mai fi peste o oră sau două. Vei înțelege, astfel, că fiecare cădere, inconvenient și frustrare ca pe ceva mai mult decât pare a fi. Și, poate, în timp ce o asculți, viață îți va vorbi, trebuie s-o asculți și să te lași purtat/ă de oportunități și semne ale destinului, fără rigiditate și preconcepții.

Jeff Goins este un scriitor profesionist care ține frecvent seminarii despre scriere, creativitate și cum faci lucruri care contează.

5. „Cum să trăiești douăzeci și patru de ore pe zi” de Arnold Bennett  este o scurtă carte de auto-ajutor (scrisă în special pentru muncitorii cu gulere albe care se acumulase de la apariția Revoluției Industriale) despre organizarea zilnică a timpului. A fost publicată în îndepărtatul 1908. A fost tradusă în mai multe limbi, printre care portugheză, japoneză și indoneziană.

Bennett a abordat problematica rutinei de la muncă cu 40 de ore lucrate pe săptămână într-o total detașare de „fericizarea personală”: trezirea, pregătirea pentru muncă, munca cât mai puțin posibil în timpul zilei de lucru, plecarea acasă, relaxarea, somnul și repetarea procesului a doua zi. Autorul spune că acesta nu este un trai adevărat și satisfăcător.

Formula propusă la schimb de Arnold Bennett este să se profite de timpul personal: la începutul zilei, trezindu-se devreme, și la călătoria spre serviciu, în drum spre casă de la serviciu, la orele de seară și mai ales în weekend. El propune ca activități de recreere și dezvoltare: citirea cărților, interesul pentru artă și cultură, reflectarea asupra vieții, și învățarea autodisciplinei.

Iată ce sfaturi mai oferă cartea:

  • Să iei ziua de 24 de ore ca două zile separate, una cuprinzând ziua de lucru de 8 ore și cealaltă o zi personală de 16 ore, care trebuie luată în considerare și utilizată.
  • Reflectează asupra ta, atunci când nu ai ale căi de a e dezvolta (de exemplu în transportul public).
  • Timp 90 de minute pe seară, timp de trei seri pe săptămână, folosește timpul pentru a te autoeduca. Pe parcursul săptămânilor și lunilor, cunoștințele dobândite în acele minute se vor aduna la o cantitate semnificativă.
  • Literatura nu este singurul mijloc de auto-îmbunătățire. Alte lecturi pot fi foarte benefice, se poate studia despre istorie, geografie sau filozofie.
  • Autorul nu recomandă citirea de romane pentru auto-îmbunătățire. El recomandă cu căldură poezia, în special romanele în versuri, precum Paradisul pierdut al lui John Milton.

Bennett însuși a spus că această carte: „mi-a adus mai multe scrisori de apreciere decât toate celelalte cărți ale mele reunite”. Volumul a avut un succes deosebit în SUA, unde Henry Ford a cumpărat 500 de exemplare pentru a le oferi prietenilor și angajaților săi.

Distribuie articolul: