Elizabeth Smarth a fost răpită din dormitorul ei și abuzată timp de mai multe luni în șir, de către un cuplu abuziv, care încercau să o indoctrineze cu credințele lor religioase. Mai mult, fata a fost supusă la perversiuni sexuale, forțată să se uite la materiale pornografice, dar și legată de copac și ținută flamandă zile intregi. Din fericire, Elizabeth a scăpat cu viață din acest episod care avea să îi marcheze întreaga existență.


Acum în vârstă de 30 de ani, victima le-a oferit părinților câteva sfaturi esențiale, în ceea ce privește relația cu copilul lor. Elizabeth a mărturisit că, pentru a ține la distanță astfel de incidente, orice părinte ar trebui să discute cu copilul lor urmatoarele:

1.Copilul trebuie să știe că este iubit necondiționat și asigurați-vă că el înțelege semnificația cuvântului „necondiționat”.

2.Copilul trebuie să înțeleagă faptul că nimeni nu are dreptul să îl rănească sau să îl sperie. Nu contează cine este acea persoană: membru al familiei, prieten, lider religios sau liderul unei alte comunități. Nu contează!

3.Dacă cineva amenință copilul în vreun fel, copilul trebuie neapărat să vă spună acest lucru.

Ulterior, Elizabeth Smart a mai adăugat că este important să le arătați copiilor cum să strige după ajutor sau cum să se apere, dacă cineva încearcă să îi mobilizeze.