De la o anumită vârstă, curiozităţile legate de viaţa sexuală încep să apară şi, vestea bună este că tinerii din ziua de azi devin tot mai interesaţi de sănătatea vieţii sexuale, iar pentru orice nelămurire legată de viaţa intimă şi contracepţie, când vor să rezolve o problemă sau să evite o sarcină nedorită, apelează la medicul specialist pentru sfaturi.

Potrivit celui mai recent studiu în rândul adolescenţilor, 80% dintre aceştia consideră că educaţia sexuală ar trebui predată în şcoli pentru a fi corect informaţi în materie de sex. Cele mai frecvente întrebări de sezon, că tot se apropie vacanţa, sunt legate de pierderea virginităţii, folosirea pilulelor de a doua zi şi riscul apariţiei unei sarcini nedorite.

Întrebări frecvente ale adolescenţilor legate de sex

Pierderea virginităţii la băieţi este dureroasă? La rândul lor, băieţii sunt preocupaţi de tot ce înseamnă dezvirginarea în cazul lor, dar şi ce schimbări apar la nivelul organismului şi metodele de protecţie pe care trebuie să le folosească. Potrivit specialistului platformei Planifică Neprevăzutul, nu există motive de îngrijorare, deoarece fiecare persoană este diferită, iar la rândul său, primul contact sexual este unic. Pentru o experienţă cât mai plăcută, este recomandată o atenţie mai mare preludiului, iar mişcările să nu fie prea bruşte sau rapide. Încă de la primul contact sexual, medicul le recomandă să folosească metode potrivite de contracepţie, pentru a se proteja de bolile cu transmitere sexuală.

Cât de sigure sunt pilulele de a doua zi? Iată o nelămurire venită din partea fetelor care vor să ştie cât de sigură este pastila de a doua zi. În cazul în care partenerii s-au lăsat purtaţi de dorinţă şi s-a produs un accident, mai exact nu s-a folosit nicio metodă de contracepţie sau cea pentru care au optat a eşuat, pilula de a doua zi este soluţia cea mai potrivită. Cu toate astea, medicul subliniază că pilula de a doua zi trebuie luată cât mai repede posibil, în niciun caz mai târziu de 72 de ore de la contactul sexual.

Riscul apariţiei sarcinii dacă ejacularea nu a avut loc în interiorul vaginului. Pe locul 3 se clasează o întrebare care face referire la riscul de apariţie a unei sarcini în condiţiile în care nu a avut loc o ejaculare în interiorul vaginului, în lipsa unei metode sigure de protecţie. O sarcină poate fi posibilă numai prin penetrare şi ejaculare în interior. Cu toate acestea, în cazul în care bărbatul are erecţie, acesta poate elimina un lichid care conţine spermatozoizi capabili să ajungă în vagin şi să crească astfel şansele de sarcină. În astfel de situaţii, medicul specialist îi sfătuieşte pe tineri să se protejeze la fiecare contact sexual, fie prin folosirea prezervativului, fie cu ajutorul pilulelor contraceptive, o metodă de contracepţie de lungă durată.

Potrivit celor mai recente studii, tinerii nu folosesc metode de contracepţie cu fiecare contact sexual, iar astfel se expun riscului de a avea o sarcină nedorită sau de a intra în contact cu bolile cu transmitere sexuală.

Citește și: Reguli esențiale pentru o viață sexuală mai intensă

Distribuie articolul: