Colindătorii sunt consideraţi vestitori ai tainei naşterii Fiului lui Dumnezeu. Și se spune că nu există o regulă clară în ceea ce priveşte momentul în care ar începe perioada colindatului. Totuși, momentul cel mai cunoscut pentru colindat este ziua de Crăciun. Atunci vor răsuna peste tot celebrele cântece tradiţionale ce vestesc faptul că „într-o iesle din Betleem s-a născut Mesia, Fiul lui Dumnezeu”.

Colindatul este un obicei străvechi, sau o neprețuită zestre spirituală, pe care o moștenim din moși-strămoși. Ele sunt sfinte și știi de ce? Pentru că transmit un mesaj ceresc, o veste de la Dumnezeu. Acestă veste are menirea să slujească vieții, să aducă bine în lume și între oameni. Colindatul deschide amplul ciclu al sărbătorilor de iarnă. Repertoriul tradiţional al obiceiurilor desfăşurate cu ocazia Anului Nou, dar şi a Crăciunului cuprinde: colinde de copii, colinde de ceată (colindele propriu-zise), cântecele de stea, vicleimul, pluguşorul, sorcova, vasilca, jocuri cu măşti, dansuri, teatru popular şi religios și altele.  

Caracterul esenţial al sărbătorii este bucuria şi încrederea cu care omul întâmpină trecerea de la anul vechi la anul nou, începutul unei noi perioade de vegetaţie, al unei noi etape în viaţa lui şi a oamenilor din jur.

Obiceiurile de iarnă sunt frumoase și ele trebuie să fie respectate an de an. Pentru că farmecul melodiilor şi textelor poetice ale colindelor este inegalabil. Tinerei generaţii îi revine sacrul rol de a duce mai departe acest inestimabil tezaur popular.

Iată top 12 cele mai frumoase colinde de Crăciun:

 „Ziua-i mare, seara-i sfântă”

„Din Ceruri Ninge Alb”

„De Craciun”

„A venit Crăciunul”

„Colinde din Bucovina”

„Bună sara-n tătă casa”

„Sub fereastră la om bun”

„Busuioc de pus în grindă”

„Crăciun Fericit”

„Florile Dalbe”

„Moș Crăciun”

„𝗧𝗿𝗲𝗶 𝗰𝗿𝗮𝗶 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗿ă𝘀ă𝗿𝗶𝘁𝘂”

Tu ce colind ai mai adăuga în această listă?