Țara noastră s-a făcut remarcată mereu prin producerea de vinuri deosebite, iar pe parcursul ultimilor ani, producătorii de nișă au înregistrat progrese atât cantitativ, cât și calitativ. Vinificatorii mari și mici tot mai des cuceresc piedestalurile în cadrul concursurilor organizate la nivel european și mondial. Cu mândrie putem afirma că despre vinurile moldovenești se vorbește tot mai des în Europa, Asia, America de Sud, America de Nord și chiar Australia.

Cu siguranță ai avut ocazia măcar o dată în viață să te delectezi cu un pahar de vin produs aici, acasă. Ceea ce îți propunem noi este să tragi cu ochiul la micii producători de vinuri, care nu doar că depun suflet și multă muncă pentru a crea un vin deosebit, dar sunt și gazde primitoare, gata mereu să te întâmpine cu bucate delicioase, o vorbă bună și, evident, o sticlă de vin din beciul răcoros.

Micii producători afirmă că atunci când volumul de producție este mai mic, au avantajul de a urmări personal întreg procesul de producție, începând de la culesul poamei și terminând cu îmbutelierea vinului. Aceasta înseamnă o atenție deosebită față de calitatea vinului, grija față de consumator și efort continuu întru păstrarea bunei reputații pe piața vinicolă.

Așadar, dacă ai dorința de a explora locuri noi, de a sta de vorbă cu oameni gospodari la un pahar de vin aromat și o plăcintă delicioasă, pornește la drum cât de curând:

  • Terasele Hagimus. Această mică vinărie își începe istoria în anul 2004, când proprietarul, Serghei Gherghelejiu, plantează primele 8 ha de viță-de-vie de soiuri europene: Sauvignon Blanc, Merlot, Cabernet Sauvignon și Chardonnay. Abia peste 16 ani vinurile sale au putut fi plasate pe piață, ceea ce înseamnă că s-a muncit mult la calitatea produsului finit. Dacă mergi în vizită la vinărie, veț avea ocazia să vezi și podgoriile, căci se află la distanță de 1,5 km de cramă.

  • Etnovin. Această vinărie de familie este creată și gestionată din anul 2017 de către Mihai Măciucă, oenolog care și-a dedicat patru decenii din viață vinificației. Vinurile de marca Etnovin sunt deosebite prin însăși denumirile pe care le poartă: „Vorbă Dulce”,  „Nurii Doamnei”, „Viață Lungă”. Stăpânul vinăriei îți va vorbi mult despre conceptul afacerii sale, despre soiurile autohtone din care produce vinuri aromate și planurile mari de viitor. Tot aici ai posibilitatea să deguști un deosebit ice wine –„Mierea Ursului”.

  • Vinăria Leuntea. Situată la sudul Moldovei, în regiunea microzonei Purcari, vinăria Leuntea te va surprinde plăcut prin calitatea vinurilor sale, dintre care unele sunt medaliate cu aur la concursuri mondiale, dar și prin beciurile inedite, situate la adâncime mai mare chiar decât beciurile Mileștii Mici. Aici ai ocazia să deguști o gamă largă de vinuri, inclusiv „Pastoralul” deosebit și un vin nou- „Negru de Leuntea”. Vinăria are o istorie bogată care își are începutul în anul 1817, ceea ce vă va fi povestit cu mare plăcere și mândrie de către stăpânul și oenologul principal al vinăriei, Dmitrii Cîssa.

  • Vinăria Tronciu. Toți cei ce i-au călcat pragul lui „badea Colea” Tronciu, vor negreșit să revină în gospodăria sa. Tronciu Nicolae este un exemplu de gospodar muncitor care și-a inițiat afacerea la onorabila vârstă de 60 de ani. Vinul, eticheta, locația – toate au o simbolistcă interesantă ce își are rădăcinile în istoria neamului Tronciu. Unde mai pui că badea Colea organizează și plimbări cu căruța prin localitate și se bucură mult când vin în vizită familii cu copii.

  • Alter Ego. Această vinărie este, poate, unica vinărie din Republica Moldova creată de către o femeie. Natalia Efros – Bujor spune că vinăria este despre familia ei și vinul pe care îl produce. Vinăria este tânără, din 2019, dar deja s-a făcut remarcată la Vinarium International Wine Contest 2021 cu vinul Pinot Grigio. Toți cei ce au cunoscut-o personal pe Natalia spun că în vinificație este implicată toată familia, dar sufletul afacerii este ea. Creativitatea feminină se observă inclusiv printr-o etichetă foarte interesantă a produselor, care a fost pictată de către o pictoriță din Moldova.

  • Vinum Estate. Vinărie recent fondată de către vinificatorul Vladlen Ujakov, dar cu o tradiție de mai bine de 2 secole, din moșii – strămoșii familiei. La această vinărie strugurii sunt culeși manual și prelucrați minimal, astfel încât să păstreze aroma și calitățile organoleptice ale vinului așa cum este obișnuit la întreaga generație de vinificatori consacrați ai neamului Ujakov. Aici vei putea degusta vinuri din soiurile Riesling, Feteasca Regală, Feteasca Neagră, dar și un spumant deosebit produs după o străveche rețetă franțuzească.

  • ATU Winery. Este unica vinărie urbană din Moldova, deosebindu-se de alte vinării prin locația, designul și conceptul modern, alese cu grijă de către Victor Vutcărău și Vlada Balica. Dacă dorești să servești un burger și un vin bun, ești așteptat la vinăria ATU. Pe lângă soiurile Feteasca Albă, Viorica, Merlot, Gewurtztraminer și altele, tinerii vinificatori și-au propus să cultive soiul Codrinschii – un soi care nu se regăsește atât de des în paleta vinificatorilor. Deseori stăpânii vinăriei găzduiesc evenimente cu muzică bună și oameni frumoși.

  • Crama Mircești. Vinăria este creată și gestionată de către Arcadie Foșnea, ce are nu doar studii, dar și o experiență vastă de lucru în domeniu. Vinăria este situată în incinta unui vechi conac boieresc, restaurat cu grijă și bun gust. Înafară de vinuri selecte, bucătărie delicioasă și camere de hotel, aici poți admira mica Toscană a Moldovei. I se spune așa datorită așezării pitorești a pantelor de viță-de-vie ce pot fi urmărite dintr-un foișor special amenajat.

  • Kara Gani. Cunoscătorii știu că cel mai bun vin roșu din Moldova se face la sudul țării în regiunea Valul Traian. Familia Cerven, stăpânii vinăriei, sunt mereu bucuroși de oaspeți, întâmpinându-i cu bucate specifice zonei și vinuri recunoscute în aproape toată lumea. În special linia de vinuri „Ciotra” se bucură de apreciere înaltă, ceea ce se poate observa prin multitudinea de medalii și diplome pe care stăpânii le afișează cu mândrie. O vizită la Kara Gani nu se încheie până oaspeții nu sunt primiți în beciul gazdelor, serviți cu murături și compoturi gătite de însăși gospodina casei și, la dorință, au parte de o plimbare prin localitate cu trăsura trasă de măgăruși.

  • Gogu Winery. Ilie Gogu este un tânăr vinificator care a transformat pasiunea sa pentru viticultură într-o afacere de succes. Vinurile sale nu o singură dată au fost apreciate la concursuri precum Mundus Vini, Asian Wine Trophy și altele. Toți ce îi calcă pragul sunt întâmpinați călduros de Ilie și soția sa, serviți cu bucate delicioase și vinuri ce conțin, în fiece sticlă, dragostea și pasiunea pentru vinificație. Aici poți degusta vinuri din soiurile Feteasca Albă, Riton, Viorica, Saperavi, Malbec, dar mândria gazdei este vinul „Metafora Roșu”- un blend din Saperavi, Cabernet Sauvignon și Merlot.

 

Autoare: Ana Chiriac

Distribuie articolul: