Cu o istorie milenară în ceea ce privește vinificația, Franța, ca producător de vinuri, la momentul actual, este încă în topurile preferențiale ale multor degustători. Desigur, fiecare este îndreptățit să își facă propriul top al vinurilor, dar nu putem nega că nimeni din cunoscători nu va rămâne indiferent față de un vin bordelez sau celebra șampanie.

Așadar, dacă te afli în Franța și ai ocazia să savurezi din celebrele vinuri franceze, uite un top care te-ar putea ajuta cu unele recomandări:

  1. Georges Vigouroux – Chateau de Mercues Cuvee 6666

Acest vin este un Malbec de culoare roșu – rubiniu, cu nuanțe purpurii. Aroma sa este enigmatică, cu note de lemn dulce, ciocolată neagră, mure, coacăze negre, prune și pomușoare. Se asociază perfect cu brânza maturată, carnea de pui, vită sau rață.

  1. Chateau Bel Air – Puisseguin St. Emilion

Vinul conține 90% Merlot și 10% Cabernet Franc, are o culoare roșu – închis, aromă de fructe roșii, cireșe, prune și mure. Gustul este de intens, fructat, cu note de cuișoare și cu un postgust îndelungat. Vinul este maturat 12 luni în baricuri de stejar și are un potențial de învechire bun. Se combină ideal cu carnea roșie.

  1. Chateau des Pelerins – Pomerol

Culoare roșie cu tentă violet al unui cupaj dintre soiurile Merlot, Cabernet Sauvignon și Cabernet Franc. Mirosul savuros de prună coaptă și nuanțe de lemn de baric, vanilie și ciocolată neagră. Gustul este complex, intens fructat și dulceag. Se combină ideal cu carnea de porc și miel.

  1. Chateau Kirwan – Margaux Grand Cru

Vin roșu intens, creat din cupajul Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc și Petit Verdot. Mirosul complex de fructe de pădure cu note de căpșuni, petale de trandafir, piper roz și vanilie. Gust proaspăt, intens și savuros. Se recomandă a fi asociat cu carnea roșie, brânzeturile dure, steak de ton și ciuperci.

  1. Chateau Brillette – Moulis de Medoc

Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon și Petit Verdot – toate au contribuit la crearea unui vin matur cu aromă de coacăze, afine și prune și gust cu o aciditate sublimă și taninuri fine. Se asociază cu mielul sau vita la grătar, peștele, brânzeturile și fructele.

  1. Domaine de Lacombe – Pomerol

Cuvee din Merlot (75%) și Cabernet Franc (25%) de culoare roșu intens, miros de mirodenii precum cuișoarele, piperul și vanilia. Gust intens de fructe de pădure, iar faptul că acest vin conține mai mult Merlot îl face să fie un vin mai mult feminin. Se servește alături de vânat, miel, porc la grătar sau ton.

  1. Chateau Sigognac – Medoc

Acest vin este un cupaj clasic de Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc și Merlot. Are o culoare rubinie cu nuanțe violet, parfum bogat de fructe de pădure, cedru și piper negru. Se asociază perfect cu carnea de pasăre, vânatul și vita.

  1. LEtendard de Chateau Valade – St. Emilion Grand Cru

Un vin roșu clasic, aromă expresivă de coacăze, mentă, cedru, tabac și vanilie, gust cu taninuri fine, postgust îndelungat cu aromă subtilă de pământ. A fost maturat 12 luni în baricuri de stejar noi (80%) și baricuri din anul al doilea (20%). Se servește alături de carne roșie, vânat, brânzeturi maturate.

  1. Domaines de la Cote de l’Ange – Chateauneuf – du – Pape Vieilles Vignes

Cupaj elegant ce constituie 80% Grenache și 20% Mourverde. Buchetul de arome este expresiv, cu note de zmeură și căpșuni, completat cu nuanțe de cacao. Gustul cu note de fum, cimbru și rozmarin, iar postgustul cu tentă florală. Ușor de asociat cu brânzeturi dure și carne roșie.

  1. Charmes de Kirwan – Margaux

Vin rubiniu – închis, arome de mure, coacăze, vișine, cu nuanțe de lemn ars. Gust proaspăt, ușor condimentat. Se asociază cu miel, brânzeturi dure și deserturi pe bază de ciocolată.

Sperăm că ți-am trezit interesul cu acest top și că o să ai ocazia să te delectezi cu un pahar de vin franțuzesc chiar iarna aceasta, de sărbători!

Distribuie articolul: