Guvernul Republicii Moldova a anunțat că regiunea transnistreană va continua să primească gaze naturale fără plată directă, o decizie care ridică semne de întrebare privind implicațiile economice și geopolitice ale acestui aranjament. Premierul Dorin Recean a declarat că livrările vor fi reluate printr-un mecanism care implică mai mulți intermediari: compania ungară MET Gas and Energy Marketing AG va furniza gaz către Moldovagaz, care îl va redirecționa către Tiraspoltransgaz, iar costul va fi acoperit de JNX General Trading LLC, o companie din Dubai.

Astfel, Sergiu Tofilat a comentat situația dată.


Regiunea transnistreană va continua să primească gaz
pe degeaba. Recean a anunţat că va fi reluată livrarea gazelor pe gratis în stânga Nistrului.Potrivit lui, o companie din Ungaria, MET Gas and Energy Marketing AG, va livra gazul către Moldovagaz, iar mai departe Moldovagaz îl va transmite la Tiraspoltransgaz. Plata gazului o va face o companie din Dubai, JNX General Trading LLC.

Cine oare este aşa darnic să plătească gazul în locul Tiraspolului? În postarea sa pe facebook, premierul Recean afirmă că în spatele firmei din Dubai nu stau cetăţeni moldoveni. Este absolut evident că acest offshore nu-i controlat de moldoveni, dar de oamenii Moscovei, pentru că timp de 30 de ani anume kremlinul a finanţat regimul neconstituţional de la Tiraspol, când Gazprom le dădea gaz „pe datorie”. Aici am 2 întrebări la premierul Recean: cine este beneficiarul acestui offshore şi de unde vor lua bani să achite gazul?

Mai departe, Guvernul permite tranzitul gazului gratuit pentru Tiraspol, chipurile cu anumite condiţii:eliberarea deținuților politici; soluționarea problemei liceului cu predare în limba română din Rîbnița (care anume problemă – nu-i clar); translarea canalului Moldova 1 în stânga Nistrului şi eliminarea posturilor de control ilegale instalate în 2022.

Şi dacă Tiraspolul nu respectă aceste condiţii, ce facem: oprim tranzitul gazelor şi Chişinăul va fi de vină? Voi vedeţi aici vreo logică? Eu – nu.

Guvernarea din nou a cedat în faţa Moscovei. Asistăm de fapt la o nouă schemă de finanţare a separatismului la noi în ţară, pusă la cale de kremlin, folosind firme offshore, iar actuala guvernare se preface că nimic nu se întâmplă. Comisia pentru situaţii excepţionale a permis tranzitarea gazului gratuit.

Avem un stat agresor care a ocupat o parte din teritoriul nostru. În loc să rezolve această problemă, Guvernul îi permite Moscovei să finanţeze în continuare acest regim separatist. De fapt, actuala guvernare ne-a demonstrat că este incapabilă, se teme şi nu ştie cum să rezolve problema transnistreană.Regimul separatist este o ancoră care ţine Republica Moldova într-o mlaştină. Atâta timp, cât pe teritoriul nostru avem un conflict îngheţat, nu ne vom putea integra în Uniunea Europeană şi nici un investitor serios nu va dezvolta afaceri în Moldova.

Acum este momentul potrivit pentru a începe reintegrarea ţării, după ce Gazprom a oprit livrarea gazelor. Tiraspolul nu are altă ieşire decât să ceară ajutor de la Chişinău. Soluţia este în mâinile noastre. Noi avem specialişti capabili să elaboreze un plan de reintegrare. Ceea ce trebuie să facă actuala guvernare este să invite aceşti specialişti şi să formeze de urgenţă un grup de lucru, care să elaboreze planul de reintegrare, asemănător cum a făcut Germania în anul 1990.

În acest plan trebuie să fie prevăzute acţiunile pe fiecare domeniu, bugetul necesar şi condiţiile care trebuie să le îndeplinească Tiraspolul. Iar dacă refuză să colaboreze, să ştie că Republica Moldova are şi alte instrumente de convingere.

În baza unui asemenea plan, guvernarea poate cere asistenţă externă pentru reintegrare, nu să vină cu jumătăţi de măsură. Dacă vrem ca Tiraspolul să nu mai depindă de Moscova, trebuie să le oferim un colac de salvare, ca să ne putem mişca cu toţii înainte.