Componentă majoră a mușchilor, oaselor, pielii, tendoanelor și ligamentelor – colagenul are rolul de a fortifica oasele, de a face mușchii și tendoanele să se întindă, și de a face pielea să se refacă după răni sau leziuni.

Sunt sigură că ai auzit măcar o dată despre colagenul din produse cosmetologice, dar poate să nu știai că și structura dinților, a corneei ochilor sau a vaselor de sânge conțin colagen.

Acest component este produs în mod natural de către organismul nostru, fiind cea mai mare parte din structura lui proteică. Când organismul este tânăr, acesta produce colagen abundent, dar odată cu trecerea în vârstă, sub influența stilului de viață nociv, al creșterii nivelului zahărului în sânge și al expunerii la soare fără protecție, cantitatea de colagen scade și degradează.

Cum îmbunătățim rezervele de colagen în organism?

  1. Consumând alimente care conțin colagen. Aici se clasează supa sau bulionul de oase, carnea roșie, carnea de pasăre. Referitor la bulionul de oase, dacă dorești să-l gătești în condiții de casă, atunci să știi că se fierbe la foc încet timp de una sau două zile, iar gelatina formată la răcire se consumă fără a se reîncălzi, altfel nu va avea nici un beneficiu.

Alimentele care ajută la sinteza colagenului ar fi:

  • Prolinele – albușul de ou, produsele lactate, ciupercile etc.
  • Vitamina C – ardeiul gras, citricele, murăturile.
  • Zincul – boboasele, carnea roșie, nucile, cerealele integrale.
  • Glicinele – gelatina, pielea de găină și de porc

2. Luând suplimente ce conțin colagen. Acestea sunt de două tipuri: colagen hidrolizat sub formă de pulbere și gelatina. Deși FDA (Food and Drug Administration) din SUA nu a reglementat suplimentele de colagen, firmele producătoare susțin că ar crește masa musculară și ar ajuta la prevenirea artrozelor.

3. Apelând la proceduri cosmetologice invazive. Injectarea colagenului la nivelul pielii este o procedură ce permite diminuarea aspectului ridurilor sau mărirea buzelor, însă acest tip de tratament are nevoie de repetitivitate.

Care sunt tipurile principale de colagen?

  1. Colagenul de tip I: conferă structură pielii, cartilajelor fibroase, oaselor și tendoanelor, țesutului conjunctiv sau dinților.
  2. Colagenul tip II: se găsește în cartilajul elastic care acoperă suprafețele articulare.
  3. Colagenul tip III: prezent în structura mușchilor, organelor și vaselor de sânge.
  4. Colagenul tip IV: principalul component al membranezi bazale a pielii.
  5. Colagenul de tip V: în tandem cu colagenul de tip I se găsește în oase, cornee, ficat, mușchi, plămâni, păr și placentă.

Așadar, să recapitulăm. Dacă îți dorești ca nivelul colagenului din organism să nu scadă și să nu se deterioreze, atunci renunță la fumat, folosește creme cu factor de protecție ridicat tot anul, ai grijă de sănătatea ta, mai ales dacă ești predispus la diabet, și consumă colagen în forma lui naturală.

Distribuie articolul: