Tot mai mulți tineri basarabeni aleg să studieze la academiile militare din străinătate. În prezent, șapte studenți din Republica Moldova au obținut burse la instituții cu profil militar. După finalizarea studiilor, acești tineri sunt obligați să revină în țară și să-și continue serviciul militar în cadrul Armatei Naționale timp de cinci ani.

Anual, aproximativ 10 studenți din Republica Moldova obțin burse la cele mai prestigioase academii militare din străinătate, inclusiv în SUA, România, Grecia și Turcia. Majoritatea studiază în România. Este și cazul Andreei Bruma, care a studiat la Universitatea Națională de Apărare “Carol I” din București și s-a întors în Republica Moldova pentru a activa în cadrul Armatei Naționale, transmite tvrmoldova.md

Andreea Bruma, locţiitor comandant, Batalionul 22 de menţinere a păcii, Armata Naţională: Trei ani în care am acumulat o experienţă deosebită, cunoştinţe noi, cunoştinţe atât în domeniul militar, cât şi civil. Sunt mândră de alegerea pe care am avut-o din cauza că am un membru în familie, fost militar, aucm deja în rezervă, care m-a îndrumat, m-a ghidat şi întotdeauna m-a susţinut în toate deciziile pe care le-am luat. – Cine este? – Tatăl meu.

Din luna iunie a revenit din Marea Britanie şi Alexandru Fus, unde a absolvit cu succes colegiul militar.

Alexandru Fus, locotenent, Armata Naţională: Studiile se bazau pe domeniile din ţările NATO, cu misiuni de menţinere a păcii. Nivelul şi performanţa, desigur, în Marea Britanie a fost la un nivel mai superior decât al Republicii Moldova. De aceea şi Ministerul nostru optează pentru a primi cât mai multe cursuri pentru tinerii ofiţeri.

Tinerii ne-au spus că nu le-a fost greu să se integreze în academiile militare din străinătate.

Andreea Bruma, locţiitor comandant, Batalionul 22 de menţinere a păcii, Armata Naţională: Colectivul a fost prietenos. Trei ani de zile am avut ocazia să întâlnesc persoane noi, să învăţ de la ele. Probleme de integrare nu am avut.

Alexandru Fus, locotenent, Armata Naţională: M-au primit frumos, cu braţele deschise. Nu am fost singurul internaţinal în cadrul Academiei. Pe lângă mine au mai fost băieţi din Germania, Irak, Tunisia.

Încă din anul 1995, militarii din Republica Moldova au posibilitatea să studieze peste hotare.

Vadim Bulgaru, colonel, şef direcţie personal şi mobilizare marelui stat major, Armata Naţională: Noi cunoaştem că toate aceste ţări fac parte din NATO. Sunt instruiri moderne. Respectiv, acesta este şi scopul, ei la revenirea în Armată Republicii Moldova să valorifice tot ce au învăţat acolo: programele, domeniul, specialitatea. Specialitatea pe care ei o învaţă, noi nu avem posibilitate să o pregătim. Asta cum ar fi: arma geniu, aviaţiei, apărarea anti-aeriană.

În toţi aceşti ani, 418 ofiţeri au absolvit cele mai prestigioase academii militare din străinătate. Bursele sunt oferite în baza parteneriatelor dintre Ministerul Apărării de la Chişinău şi instituţiile militare de peste hotare.

Distribuie articolul: