Tineri de pe ambele maluri ale râului Nistru au fost instruiți în domeniul construcțiilor. Primul stagiu plătit pentru tineri în restaurare și conservare s-a desfășurat la cetatea Tighina (Bender), cu susținerea financiară a programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii” și a fost implementat de PNUD Moldova.

Tinerii au aflat de la experți care sunt metodele practice de restaurare și conservare care sunt utilizate la nivel internațional. De asemenea, în cadrul stagiului au avut ocazia de a participa la câteva lucrări de conservare desfășurate la Cetatea Tighina (Bender).
„În realitate, e mult mai complicat să restaurezi o clădire, decât să faci o construcție modulară. Responsabilitatea șefului de șantier e enormă, pentru că de lucrările executate va depinde rezistența construcției pentru următoarea perioadă, pentru că așa putem să păstrăm și istoria. Urmașii noștri vor putea admira clădiri, construcții făcute cu secole în urmă” a spus Ruslan Amoașii, elev la Centrul de Excelență în Construcții.

Ruslan Amoașii, elev la Centrul de Excelență în Construcții

„E foarte interesant să vezi cum pe timpuri se realizau asemenea construcții. E impresionant. La colegiu am avut cursuri teoretice despre așa ceva, dar să participi cu adevărat la procesul de restaurare e cu totul diferit”, spune Iulia Răilean, elevă a Centrului de Excelență în Construcții.

Iulia Răilean, elevă a Centrului de Excelență în Construcții

„Locuiesc în orașul Tighina și țin minte când vedeam cetatea distrusă. Poate nu toată lumea știe și înțelege grandoarea lucrărilor de restaurare care au acum loc la cetate, pentru că ele sunt absolut diferite de tot ce s-a făcut vreodată pe teritoriul cetății. Specialiștii ne arată toate schițele, ne demonstrează practic diverse procese de restaurare, iar noi în viitor am putea deveni specialiști în domeniul restaurărilor și vom putea participa chiar noi la restaurarea altor obiecte istorice de pe teritoriul Republicii Moldova, pentru că mai sunt și alte cetăți, conace sau clădiri istorice de valoare care merită atenție. E important ca aceste cunoștințe să fie transmise și tinerilor generații, că doar așa vom putea salva patrimoniul cultural istoric”, spune Alexander Subotin, elev la Colegiul Politehnic din Tighina (Bender).

Alexander Subotin, elev la Colegiul Politehnic din Tighina (Bender)

În cadrul Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova, sunt realizate lucrări de restaurare și conservare a 12 obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv a două edificii de anvergură: clădirea Circului din Chișinău și Cetatea Tighina (Bender).

În timpul celor două săptămâni elevii au fost implicați în lucrări de restaurare a zidăriei, cu respectarea acelorași tipuri de materiale locale folosite la construcția cetății – în special compoziția chimică și tehnic mecanică, ca să existe o legătură bună între zidăria existentă.

Totodată, au fost familiarizați cu lucrările de realizare a șarpantei la un turn, unde a fost folosit lemnul și fixat de peretele de zidărie prin elemente metalice.

Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.