Cartea Pacienta Tăcută scrisă de Alex Michaelides reprezintă un thriller psihologic cu valențe șocante, care descrie violența unei femei împotriva soțului ei și efortul terapeutului care încearcă să descopere motivele crimei.

Viață Aliciei Berenson este aparent perfectă. Ea e o pictoriță renumită, căsătorită cu un fotograf de modă. Cuplul trăiește într-o casa superbă, cu vedere spre parc, într-una dintre zonele cele mai șic din Londra.

Așa că uciderea lui Gabriel de către soția sa devine un mister șocant, care captează imaginația comunității și o face pe Alicia celebră, iar prețul tablourilor sale crește astronomic.

Alicia este clar considerată vinovată pentru uciderea soțului ei, fotograful Gabriel. Din cauza unei pledoarii de diminuare a responsabilității, ea este închisă la o unitate criminalistică denumită Grove. Theo Faber, un psihoterapeut legist cu un interes deosebit în cazul Berenson, solicită cu succes un post la Grove. La cererea sa, el este făcut responsabil de cazul Aliciei, care nu a vorbit din ziua crimei. Deși rămâne mută în timpul sesiunilor de terapie, Alicia îi dă lui Theo jurnalul ei. În acesta, ea descrie că a fost urmărită în casa ei de un bărbat mascat în săptămânile de dinaintea crimei.

La un moment dat, lucrurile devin suprarealiste și ni se dezvăluie că Theo era, de fapt, bărbatul mascat. Intrase în casa Berenson pentru a-l confrunta pe Gabriel, care avusese o aventură cu soția lui Theo. Amenințându-l cu arma, Theo îi dăduse lui Gabriel posibilitatea de a se salva fie pe sine însuși, fie pe soția sa, iar el se alege pe el. Theo pleacă fără să-i ucidă pe niciunul, deoarece intenționase doar să expună egoismul lui Gabriel. Trădarea lui Gabriel îi amintește Aliciei de tatăl ei, iar ea îl ucide…

Citate:

Ține minte, dragostea care nu include onestitate nu poate fi numită dragoste.

Emoțiile neexprimate nu vor muri niciodată. Ele sunt îngropate de vii și vor apărea mai târziu, în moduri mai urâte.

… confundăm adesea dragostea cu artificiile – cu dramă și disfuncție. Dar iubirea reală este foarte liniștită, foarte calmă. Este plictisitoare, dacă este văzută din perspectiva dramatismului. Iubirea este profundă și calmă – și constantă.

Alegerea unui iubit seamănă mult cu alegerea unui terapeut. Trebuie să ne întrebăm, este cineva care să fie sincer cu mine, să asculte critici, să recunoască greșeli și să nu promită imposibilul?

Nimeni nu se naște rău. După cum a spus Winnicott, „Un copil nu își poate urî mama, fără ca mama să-l urască mai întâi pe copil”.

Pacienta tăcută este romanul de debut al lui Alex Michaelides, care devine un bestseller New York Times și Sunday Times.

Distribuie articolul: