După scandalul în jurul licitației pentru reabilitarea celor două blocuri energetice de la Termoelectrica, șeful întreprinderii anunță că, de fapt, urmează să fie reabiliate turbina și generatorul doar în unul dintre ele. Între timp, licitația anterioară a fost anulată, iar la începutul lunii mai, a fost lansată una nouă. În prezent, companiile eligibile sunt așteptate să depună dosarele, pentru participare la concurs.

Deși, utilajele din blocurile doi și trei, fie că au termenul de exploatare expirat, fie că asta se va întâmpla în scurt timp, administrația întreprinderii dă asigurări că toate blocurile locative din capitală vor avea agent termic în sezonul rece 2022-2023.

Administrația Termoelectrica schimbă macazul. Blocul numărul 2 nu va fi modernizat, așa cum se planifica inițial, deoarece acest proces necesită prea mulți bani, de care statul nu dispune. Sistemul, care este, totuși, unul învechit, trebuie să funcționeze. Așa că administrația intenționează să desfășoare doar lucrări de reparație strict necesare.

„Lucrările de reparație capitală la blocul energetic nr. 3, anume, lucrări la turbină și generator. Ceea ce ține de lucrările la partea de cazan electric, aceste lucrări vor fi organizate cu forțele proprii, astfel ca, până la începerea sezonului de încălzire să avem funcțional blocul nr.3”, a declarat directorul Termoelectrica, Vasile Leu.

Presa a avut acces în interior, doar că fără camere de luat vederi. Responsabilii ne-au explicat că, în contextul războiului din Ucraina, obiectivele de stat sunt securizate.

La final, ne-au fost transmise, totuși, unele imagini video de la întreprindere. Potrivit lui Vasile Leu, durata normativă de funcționare a blocului nr. 2, care constituie 220 de mii de ore, a expirat integral.

Și valabilitatea echipamentului din cel de-al treilea bloc energetic este pe sfârșite, sezonul rece 2022-2023 fiind termenul limită de funcționare.

„Dacă să vorbim despre ultimii doi ani, sigur că am avut defecțiuni la ambele blocuri. Evident că riscuri există, să nu uităm că utilajul are circa 50 de ani”, a menționat, Vasile Leu.

După scandalul din aprilie, la începutul lunii mai, a fost lansată o nouă licitație la Termoelectrica, acum fiind la etapa de depunere a ofertelor.

Vasile Leu nu a putut să ne spună, dacă s-au înscris deja participanți la concurs, dar este sigur că, de data aceasta, se vor găsi mai multe companii:

„Licitația dată nu presupune întreg volumul de lucrări, cum era preconizat în cea precendentă. Dacă să examinăm la ziua de ieri, câte întrebări și calificări au fost. Am văzut că sunt potențiali ofertanți locali și din Ucraina, România. Eu cred că vor fi ofertanți”.

Lucările vor începe imediat după ce vor fi prezentate rezultatele licitației.

Vasile Leu a evitat, însă, să dea un termen exact. Pentru reparația turbinei și a generatorului, din sursele întreprinderii se planfică să fie cheltuite aproximativ 7 milioane de lei.

Totuși, Termoelectrica trebuie să mai caute surse pentru a schimba și alt echipament învechit. Prima licitație prin care urmau să fie reabilitate două blocuri energetice de la Termoelectrica a eșuat, după ce s-a aflat că a câștigat o companie moldovenească, cu rădăcini în off-shore, și care activa în parteneriat cu o companie rusă, aflată sub sancțiuni internaționale.

Ca urmare, contractul între cele două părți a fost reziliat, fără să fi fost începute careva lucrări. Tot atunci, un consorțiu româno-american în domeniul energetic, care nu s-a încadrat în condițiile prevăzute de caietul de sarcini, a anunțat că a contestat rezultatele concursului, care, în opinia lor, ar fi fost trucat.

Distribuie articolul: