Teofilia Beleuța este studentă în anul II la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. Deși e pasionată de poezii și ți-ai imagina că face parte din domeniul artei, spune că pentru ea a fost și este important ca domeniul de activitate pe care va trebui să-l practice pe viitor, să fie unul dinamic, provocator și plin de perspective, iar dreptul a fost cel mai apropiat răspuns la așteptările tinerei.

„Îmi amintesc perioada de liceu, fiind în clasa XI-a deja eram sigură pe alegerea de a merge la Facultatea de Drept, mi-am asumat hotărârea și am mers până la capăt pentru a-mi materializa scopul. Totuși, dacă vorbim de drept, acesta este arta binelui și a echității, principii pe care le consider cele mai importante pentru o societate democratică și stabilă, iar cunoașterea legii asigură implementarea acestor principii în practică, pentru asta și am ales dreptul, și continui să-l descopăr cu același entuziasm”.

Și pentru că îi părea prea puțin să participe doar la ore, ci voia să îmbine utilul cu plăcutul, tânăra a aplicat pentru a deveni membrul „Asociației Studenților în Drept” (ASD) din cadrul facultății. ASD este structura reprezentativă a studenților din cadrul Facultății de Drept, USM. Activitatea asociației este repartizată pe diferite departamente: Relații Externe, Resurse Umane, Activități Academice…, care, în ansamblu, oferă studenților șansa de a se integra în viața academică prin prisma evenimentelor cu tentă juridică organizate de asociație.

„Doream să îmbin utilul cu plăcutul, iar în perioada respectivă se desfășurau recrutările pentru a fi membru în asociație. Colegii mai mari m-au asigurat că nu o să mă plictisesc în echipa lor și foarte ușor am luat decizia de a aplica, ca ulterior ASD-ul să devină asociația unde mă simt cel mai bine. Mai mult decât atât, asociația noastră cunoaște un prestigiu în rândul studenților și profesorilor, acesta fiind un motiv în plus, care a contribuit la dorința de a fi parte a asociației”.

Teofilia povestește atribuțiile unui secretar în asociație îi erau cunoscute, deoarece a fost secretara unui departament.

„Dintotdeauna mi-a plăcut să fie totul organizat și bine pus la punct, cu asta a și apărut tentația de a aplica la funcția vacantă a board-ului de Secretar General. Eram cumva pregătită să ofer mai mult din timpul meu liber și să contribui la imaginea asociației noastre. A urmat procesul de vot, desigur unul transparent și corect, în urma căruia am acumulat cele mai multe voturi. Sunt bucuroasă să fac parte din echipa conducerii asociației, deoarece pot contribui direct la o mai bună funcționare a acesteia”.

Despre importanța implicării unui student în activități extra universitare, tânăra a specificat „cred că pe o scară de la 1 la 10, privind importanța implicării unui student în activități extra universitare, cu siguranță aș spune 10, deoarece asta ne oferă plus valoare pentru cunoștințe, experiențe și noi provocări. Este important ca studentul să iasă din zona de confort și să ofere tot ce are mai bun, cu scopul de a-și valorifica potențialul și de a prinde oportunități, de care depinde viitorul acestuia. Am apreciat mereu tinerii care s-au implicat în diferite proiecte, astfel putem demonstra lumii întregi că vocea noastră contează”.

Teofilia spune că ASD este într-o continuă creștere și dezvoltare, iar proiectele pe care le implementează dau roade, iar asta nu o poate face și mai mândră de ea și echipa ei.

„La moment asistăm la „renașterea ASD-ului”, deoarece s-a desfășurat grandiosul nostru proiect „Autostrada de Drept”, care stabilește o legătură directă cu cele mai importante universități de drept din România : Cluj, București, Timișoara, Iași, Craiova și desigur Republica Moldova. Promovăm un schimb universitar-cultural pentru studenți de a cunoaște competențele și valorile altor universități.

Un alt proiect în derulare este stagiul de practică la Parlamentul Republicii Moldova, unde studenții aleși devin asistenți de deputați pentru 10 zile. Avem multe evenimente și proiecte cu adevărat menite să asigure o dezvoltare și promovare a membrilor asociației noastre, căci într-un final, acesta este și scopul principal al „Asociației Studenților în Drept”.

Distribuie articolul: