Descuamarea, senzația de strângere, exfolierea pielii – acestea sunt unele din simptomele ce caracterizează tenul uscat. Îngrijirea unui ten uscat nu este atât de ușoară cum pare, căci deseori un ten uscat poate fi și unul foarte sensibil.

De multe ori, un ten uscat este moștenit de la părinți, dar odată cu înaintarea în vârstă, chiar și tenul normal, gras sau mixt poate deveni deshidratat. Deci, care sunt aliații tăi în lupta cu deshidratarea tenului?

  1. Ceramidele, adică moleculele de lipide ce se găsesc în membrana celulelor cutanate și au rolul de a stopa pierderea umidității din țesutul cutanat. Ceramidele naturale sau sintetice ajută la restabilirea barierei protectoare a pielii și la reținerea apei în epidermă. Ceramidele sunt eficiente inclusiv în combaterea eczemelor sau psoriazisului.
  2. Glicerina, glicolii și poliolii. Aceste trei ingrediente sunt considerate că fac parte din categoria umectanților naturali ce absorb umiditatea din mediu și o mențin în interior. Utilizată pe larg în industria cosmetică, glicerina se adaugă preponderent în soluții de spălare, curățind delicat fără să usuce tenul. Glicolii și poliolii se găsesc pe lista ingredientelor cosmetice cu denumirea de butilenglicol și propilenglicol.
  3. Acidul hialuronic. Ingredientul – minune ce a reușit să revoluționeze piața produselor dedicate îngrijirii tenului uscat. Moleculele de acid hialuronic pot absorbi apa în cantități mai mari de 1000 ori decât greutatea proprie, ajută la întreținerea fucțiilor colagenului și a elastinei, menținând pielea suplă și tânără.
  4. Lanolina. Ingredient cu acțiune emolientă, favorizează pătrunderea adâncă în straturile pielii a componentelor active. Are o acțiune puternic hidratantă și, în plus, mai este și un component excelent în lupta cu pielea foarte uscată, afectată de crăpături, prurit sau chiar de erupții ce sângerează.
  5. Dimeticonul. Acțiunea sa este de protecție pentru piele, dar este un ingredient utilizat pe larg și în producerea produselor de îngrijire a părului. Acesta previne pierderea de apă din țesuturi și formează o barieră de hidratare asupra pielii, umplând liniile și ridurile fine.
  6. Vaselina. Pielea uscată, ternă și lipsită de strălucire – iată terenul de lucru pentru acest component. Diferența față de celelalte componente o face faptul că vaselina nu se absoarbe în piele, ci este utilizată în producerea așa – numitor pomezi.
  7. Sodiul APC. Pe lung el se numește sarea acidului piroglutamic, un aminoacid se se găsește în structura proteinelor. Este considerat un umectant eficient, căci are proprietatea de absorbție și menținere a apei în celulele cutanate. În plus, contribuie la menținerea unui echilibru de uleiuri și grăsimi la nivelul pielii. Poate fi extras din alge, legume și ierburi și este pe larg folosit în industria cosmetică, sub formă de agent emolient.
  8. Acizii grași esențiali. Acești acizi îndeplinesc numeroase funcții în organism, inclusiv cea de furnizare a combustibilului de care au nevoie celulele pentru îndeplinirea funcțiilor sale biologice de bază, cu precădere pe cea a hidratării. Acești acizi nu pot fi produși de către organism, de aceea trebuie să-i folosim sub formă de produse cosmetice și pe cale alimentară. Uleiul de măsline, avocado, uleiul de migdale, somonul, semințele de in, nucile și soia sunt foarte bogate în acizi grași esențiali.
  9. Aloe vera. Proprietățile curative ale acestei plante sunt cunoscute pe scară largă. În cosmetologie, gelul de aloe sau extrasul de aloe sunt folosite în scopul hidratării pielii. Înafară de hidratare, acest component natural are funcția de calmare și răcorire a pielii iritate, precum și cea de reparare a microleziunilor la nivelul pielii.
  10. Centella Asiatica. Un component foarte popular în special pentru cosmetica coreeană. Centella Asiatica este o plantă perenă ce crește în zonele mlăștinoase tropicale și subtropicale, preponderent în India. Folosit sub formă de serum, cremă sau emulsie, extrasul de Centella Asiatica stimulează circulația și sporește producția de colagen, hidratează excelent și vindecă pielea roșie, sensibilă și iritată. Este un component utilizat pe larg în combaterea cuperozei.

Înafară de tratamentul extern al deshidratării tenului, vă amintim că este foarte important să vă asigurați aportul necesar de lichide zilnic, să evitați expunerea îndelungată la soare și să duceți un mod de viață sănătos, cu mult timp petrecut în aer liber.

Distribuie articolul: