Controverse în Găgăuzia după vizita premierului Dorin Recean la Primăria Vulcănești, pe 20 februarie. Scandalul a izbucnit din cauza absenței drapelului autonomiei din sala în care s-a desfășurat ședința cu reprezentanții instituției, fiind afișate doar steagurile Republicii Moldova și ale Uniunii Europene.

 

Ivan Pania, consilier municipal din Comrat și membru al Blocului „Victorie” – afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, a scris pe o rețea socială că steagul autonomiei găgăuze ar fi fost scos din încăpere la solicitarea protocolului premierului, transmite  newsmaker.md.

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a dezmințit acuzația. El a precizat că drapelul Găgăuziei este prezent pe clădirea Primăriei, conform protocolului.

La rândul său, președintele Adunării Populare a Găgăuziei (APG), Dmitri Constantinov, l-a învinuit pe primarul orașului Vulcănești, Nicolai Posmac, că „a decis să se ocupe de Găgăuzia prin metode banditești”, catalogând situația din jurul drapelului drept „o lovitură puternică”.

Prim-ministrul Dorin Recean a avut, în timpul vizitei sale în raionul Vulcănești, o întâlnire la Primăria Vulcănești. După publicarea fotografiilor și videoclipurilor de la întrevedere, în Găgăuzia a izbucnit un scandal din cauza faptului că în sala de ședințe, unde a avut loc aceasta, nu era prezent drapelul autonomiei, ci doar cele ale Republicii Moldova și Uniunii Europene.

„O nouă trădare a autonomiei! La cererea protocolului premierului, primarul orașului Vulcănești, Nicolae Posmac, a îndepărtat din sala de ședințe drapelul Găgăuziei și l-a înlocuit cu steagul UE. Acest lucru nu este doar o umilire, ci și o nepăsare față de opinia locuitorilor autonomiei. Trebuie de amintim cum a votat Găgăuzia la referendumul privind integrarea europeană: majoritatea covârșitoare a spus NU cursului spre UE. (…) Locuitori ai Vulcăneștiului, amintiți-vă: cel care a îndepărtat steagul autonomiei voastre a făcut-o nu doar pentru el însuși, ci și pentru cei care vor să șteargă Găgăuzia ca regiune autonomă”, a scris pe Facebook Ivan Pania, consilier municipal din Comrat.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a respins acuzațiile într-un comentariu lăsat sub postarea lui Panea.

„Nu vă faceți de rușine și nu mințiți! Nu au existat astfel de indicații. Conform protocolului, acolo unde se află prim-ministrul sunt amplasate drapelele pe care le vedeți. Drapelul Republicii Moldova și steagul autonomiei sunt prezente, conform legii, în fața clădirii și pe clădire. Apropo, înainte să vorbiți prostii despre steagurile UE, mai bine întrebați câte proiecte au fost realizate de primari în regiune”, a spus reprezentantul Guvernului.

Situația din jurul drapelului autonomiei a fost comentată inclusiv de președintele APG, Dmitri Constantinov. Acesta a declarat într-un interviu că primarul din Vulcănești „a decis să se ocupe de Găgăuzia prin metode banditești”, numindu-l pe Posmac „un protejat” al conducerii țării.

„Am primit apeluri de la oamenii noștri, care au observat că în sala unde a avut loc întâlnirea nu era prezent steagul Găgăuziei. De obicei, conform legii, acolo unde este steagul republicii noastre trebuie să fie și steagul Găgăuziei. Dar acolo nu i s-a găsit loc. Și asta în condițiile în care încă nu suntem în UE. Iar dacă vom fi în Europa, atunci steagul nostru nici măcar nu va mai exista. Este o lovitură puternică pentru toată Găgăuzia”, a spus Constantinov.

Potrivit lui, Primăria Vulcănești a explicat această situație prin faptul că, potrivit protocolului, la astfel de întâlniri trebuie să fie doar drapelele Republicii Moldova și UE. El a adăugat că există și legile autonomiei, care prevăd că la întrevederile oficiale trebuie să fie prezent și drapelul Găgăuziei.

Constantinov a promis că administrația orașului va trebui să ofere explicații în cadrul uneia dintre ședințele APG.

NM a solicitat un comentariu cu privire la acest scandal de la Primăria Vulcănești, care a menționat că va reveni cu un răspuns.

Amintim că, la 20 februarie, Dorin Recean a întreprins o deplasare de lucru la Vulcănești pentru a inspecta progresul implementării marilor proiecte de infrastructură energetică și construcției de drumuri, pentru a se întâlni cu autoritățile locale și reprezentanții serviciilor descentralizate ale raionului și pentru a vizita una dintre întreprinderile regionale.

Distribuie articolul: