Al treilea an consecutiv, Teatrul Național „Satiricus Ion Luca Caragiale” participă la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), cel mai complex festival anual din România, iar la nivel internaţional – cel mai mare festival de arte ale spectacolului din Europa, ca amploare, dimensiune şi calitatea evenimentelor. Este remarcabil faptul că la ultimele două ediții „Satiricus” participă cu câte două spectacole, prezentate în deschiderea Festivalului.

Cea de-a XXVI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu se desfășoară în perioada 14-23 iunie 2019, sub tema ARTA DE A DĂRUI. Timp de zece zile, orașul Sibiu s-a transformat într-o scenă uriașă ce deschide o fereastră cu vedere spre umanitate în forma ei cea mai vibrantă.
În acest an FITS a găzduit 3300 de invitați din 73 de țări. Programul ediției actuale prezintă o ofertă culturală bogată, la cel mai înalt nivel, cu circa 540 de evenimente cultural-artistice. Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu prezintă evenimente în 75 de spații, printre care biserici, situri istorice, pub-uri, dar şi clasicele săli de spectacol, întrunind peste 70000 de vizitatori pe zi.
Ca în fiecare an, în programul festivalului se găsește o selecție dintre cele mai bune spectacole care se joacă acum pe scenele României, realizată cu multă atenție și dăruire de către organizatori. „Făcând sinteza temelor ultimelor patru ediții veți înțelege ce face FITS de 26 de ani: Din iubire, cu pasiune, construim încredere pentru a putea dărui!”, subliniază Constantin Chiriac, Director General al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, președintele FITS.
La actuala ediție a FITS, Teatrul Național „Satiricus Ion Luca Caragiale” a participat cu 2 spectacole – „100 de minute de libertate” / 100 Minutes of Freedom – text şi regie: Bogdan Sărătean, cunoscut om de teatru din România, și „HAMLET”de William Shakespeare, spectacol montat de regizorul Sandu Grecu.
Spectacolul „100 de minute de libertate” / 100 Minutes of Freedom, care s-a jucat pe 15 iunie, reprezintă primul proiect de colaborare teatrală între România și Republica Moldova – coproducție a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și Teatrul Național „Satiricus Ion Luca Caragiale” din Chișinău.
Acest spectacol, singura coproducție teatrală realizată în cinstea Centenarului, aduce împreună artiști de pe ambele maluri ale Prutului, cu ajutorul instituțiilor importante din România și Republica Moldova. Este primul proiect sui-generis de colaborare teatrală între România și Republica Moldova – o coproducție a Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu și Teatrului Național „Satiricus I.L. Caragiale” din Chișinău. Un proiect temerar, o realizare întru totul remarcabilă! Spectacolul a fost montat pe un text improvizat chiar de actori și, bineînțeles, cu concursul regizorului, care a știut să canalizeze amintirile, gândurile și trăirile actorilor, să le coaguleze, să contureze imagini vii și profund emotive.
Fiecare din cei unsprezece actori – Ali Deac, Alexandru Crîlov, Nadea Crîlov, Alexandra Grecu, Irina Rusu, Artiom Oleacu, Olga Anghelici, Andrada Oltean, Andrei Suveică, Constantin Ghilețchi, Gheorghe Gușan –, distribuiți în spectacol, ne-au adus în scenă crâmpeie din viața lor deloc simplă sau ușoară, plină de bucuriile și necazurile copilăriei și tinereții. O generație a Moldovei așa-zis independente, care a cunoscut fascinația libertății de la primii pași făcuți pe pământul mult pătimitei noastre Patrii. Povestea vieții fiecăruia dintre actori – fie că s-a născut în România, fie că pe pământul ocupat al Moldovei dintre Prut și Nistru – istorisită cu mult har, cuprinzând atât momente triste, dureroase, cât și întâmplări mai hazlii, picante, cum e și firesc să fie la o vârstă a neastâmpărului, a trezit adânci emoții spectatorilor din sală.
Așa cum ne-au obișnuit deja și regizorii de la Chișinău, directorul de scenă sibian Bogdan Sărătean a sintetizat cu mult efect arta scenică cu publicistica cinematografică, cu materialul istoric documentar, la realizarea spectacolului aducându-și o contribuție deosebită cunoscutul istoric Octavian Ticu. Povestirile, documentele istorice, datele statistice referitoare la cele trei valuri de deportări (1940-1941, 1944-1945, 1949) și, mai ales, la foametea din anii 1946-1947 sunt de un tragism copleșitor. În altă ordine de idei, Declarația de Unire, votată la Chișinău de Sfatul Țării la 27 martie 2018, precum și Declarația de Unire din 1 decembrie 1918, adoptată la Alba Iulia, au impresionat publicul prin autenticitatea documentară și solemnitatea momentelor istorice evocate.
De aprecierea deosebită a publicului și a cronicarilor de teatru s-a bucurat și spectacolul HAMLET de William Shakespeare, care a fost prezentat în a doua zi a festivalului.
Sandu Grecu, regizorul acestui spectacol, s-a remarcat mereu prin actualitatea stringentă a abordării oricărui subiect dramatic, istoric sau de moment. Raportându-se la situația social-politică degradantă din republica noastră, regizorul plasează protagonistul spectacolului în „Cursa de șoareci”, universul imaginar creat de însuși Hamlet în piesa sa (teatru-în-teatru), menită să-l demaște pe ucigașul propriului părinte. Eroul spectacolului se frământă în această cursă fatală, căutând o ieșire care, din nefericire, n-a existat și nu există. Din primele minute ale spectacolului, Hamlet, prințul Danemarcei te poartă prin gesturi bine țintite direct în inima poveștii. Acolo, în fața ta, e toată istoria care va duce la povestea bine-cunoscută a lui Hamlet; aceasta se scrie sub ochii tăi, ca un alt spectacol de teatru-în-teatru, corespondentul a ceea ce va fi „Cursa de șoareci”.
Distribuția spectacolului include o echipă numeroasă de actori dotați: Alexandru Crîlov (Hamlet), Irina Rusu (Gertrude), Olga Anghelici (Ophelia), Viorel Cornescu (Claudius), Sergiu Finiti (Polonius), Igor Mitreanu (Duhul), Eugeniu Matcovschi (Laertes), Roman Malai (Horatio), Artiom Oleacu (Bufonul), Trupa de actori: Nina Toderico, Alexandrina Grecu, Elena Negrescu, Nadia Crîlov, Gheorghe Guşan, Daniel Ciobanu, Constantin Ghileţchi.
Spectacolele au fost prezentate în limba română, cu traducere în limba engleză.
Revenită la Chișinău, trupa „Satiricus”-lui trăiește fervoarea repetițiilor finale, înainte de ultima premieră a acestei stagiuni fructuoase, după care, până la începutul unei noi stagiuni, va urma vacanța mult așteptată.

Distribuie articolul: