Naționalul ieșean revine la Chișinău cu un spectacol ce va marca Ziua Mondială a Teatrului și Ziua Unirii Basarabiei cu România (în acest an, cu regret, în condițiile dictate de pandemie). Sâmbătă, 27 martie, la 18:00, Teatrul Național „Mihai Eminescu” prezintă online spectacolul de mare succes „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, regizat de Alexandru Dabija în 2011, cu Călin Chirilă, Florin Mircea, Petronela Grigorescu, Haruna Condurache, Cosmin Maxim, Dumitru Năstruşnicu, Doru Aftanasiu.

Teatrologul Simona Chiţan propune o analiză subtilă a montării, în revista Adevărul literar şi artistic :

„Degeaba strâmbăm din nas din cauza idiosincraziilor şifonate; din păcate, actualitatea lui Caragiale se simte mai bine decât oricând, în prag de aniversare a 160 de ani de naşterea dramaturgului. Ne place sau nu , trebuie să recunoaştem că vulgaritatea şi primitivismul unor jupâni şi ale unor jupânese din ziua de azi le întrec cu mult pe cele ale personajelor caragialiene de odinioară. Râdem homeric, cu lacrimi, la spectacolul regizorului care l-a montat cu atâta drag şi pe Creangă la Piatra-Neamţ. Astfel, Dabija a reuşit performanţa lui Pintilie din filmul D’ale carnavalului, aceea de a arăta vivacitatea eternă şi comicul nebun din lumea lui Caragiale, dincolo de clişee şi prejudecăţi.

De altfel, Alexandru Dabija, care a mai pus în scenă O noapte furtunoasă şi în 1979, alături de Schiţe, D’ale carnavalului sau Conu’ Leonida faţă cu reacţiunea,  mărturiseşte în cartea Mirunei Runcan (Habarnam în oraşul teatrului) că a fost cel mai mult atras la Caragiale de mecanismele imbecilităţii la români: „Dincolo de faptul că a scris bine, Caragiale a prorocit”.

Or, se precizează pe site-ul TN Iași, „Caragiale iubea Iașul și teatrul de aici. De aceea, la scurt timp după ce a scris piesa „O noapte furtunoasă”, a citit-o la Iași. În scrisoarea către poetul Avram Steuerman-Rodion, în 1907, Caragiale scria: „…eu cu sufletul sunt mai mult ieşean decât bucureştean, deşi de fel sunt ploieştean (…). E uşor de explicat: în Iaşi mi s-a deşteptat mai întâi dragostea de patrie şi de artă şi de altele ale lumii (…) şi cât de mult e d-atunci!”.

Vizionare plăcută pe pagina TNME!