Teatrul „Alexei Mateevici” din Chișinău și Asociația pentru cultură și arte Arbor (România) invită publicul la premiera spectacolului „Menajeria de sticlă”. Autorul piesei este scriitorul american Tennessee Williams. Regia spectacolului aparține binecunoscutului regizor de teatru rus și Artist al Poporului, Iosif Shats. 

Proiectul acestui spectacol e fidel misiunii asumate de Asociația Arbor, de a promova incluziunea socială și dialogul interetnic prin cultură și de a dezvolta mobilitatea culturală între România și Republica Moldova. Teatrul „Alexei Mateevici” a manifestat deschidere la propunerea Asociației Arbor, implicând în acest proiect artiști la început de carieră, oferindu-le șansa de a juca într-o piesă celebră, sub conducerea unui regizor valoros. Din distribuție fac parte cele mai tinere nume ale trupei de actori ai Teatrului „Alexei Mateevici”. Este vorba de actorii Cătălina Budu, Victor Untilă,  Mihaela Chiu și Ilie Nadelcu. Pentru rolul virtual al tatălui, prezent în spectacol prin intermediul unei instalații video, a fost invitat de la București, cunoscutul actor Richard Bovnoczki.

În spectacolul „Menajeria de sticlă” își face debutul în scenografie arhitecta și artista plastică, Irina Greciuhina. Vizualul scenic, creat de Irina Greciuhina, exprimă cu acuratețe substratul psihologic descris în piesă și urmărește cu atenție direcția regizorală gândită de Iosif Shats. Costumele actorilor sunt realizate de Alina Perju, proaspăt absolventă a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

Montată prima dată în orașul american Chicago, în anul 1944, „Menajeria de sticlă” s-a impus drept unul dintre cele mai jucate titluri ale celebrului dramaturg american Tennessee Williams. Însă în Republica Moldova acest text, în producția Asociației Arbor, e o premieră absolută pe scena profesionistă.


„Menajeria de sticlă sondează fragilitatea ființei umane, durerile înăbușite, traumele familiale cauzate de abandon și absența iubirii. În falia creată între lumea imaginară în care se refugiază personajele și cea reală e loc pentru emoția spectatorilor, pentru empatie și speranță” a declarat Victoria Nagy Vajda, manager cultural.


Spectacolul aduce o galerie de personaje care caută cu disperare fericirea. Amanda e o soție părăsită care își proiectează visele ratate asupra celor doi copii: Laura, o ființă fragilă, marcată de o timiditate paralizantă, și Tom, un tânăr complex, plictisit, debusolat și temperamental, care aspiră să devină poet. Lor li se adaugă Jim, emisar din lumea normalității și care va fi răspunzător de punctul culminant al piesei.

În această producție, Iosif Shats pune accent pe „prețul” pe care trebuie să-l plătească fiecare om pentru dobândirea fericirii.


 „Menajeria de sticlă” este un produs cultural care demonstrează încă o dată că munca și creativitatea în comun deschide noi perspective și poate reuni oameni talentați, sinceri și devotați ideii de teatru” afirmă regizorul Iosif Shats.


E o poveste spusă cu sensibilitate, în care emoțiile ies la iveală, iar spectatorul le urmărește făcând echilibristică printre tensiuni, regrete și speranță.

Teatrul „Alexei Mateevici” se află pe strada Alexei Șciusev nr. 93 din municipiul Chișinău.