„Închide geamul/ușa, că trage curentul!” și „răcești la ovare dacă stai cu picioarele goale pe gresie rece”. Nu-i așa că auziți frecvent aceste expresii? Probabil, chiar zilnic, dacă circulați cu transportul public, dar și atunci când nu sunteți „suficient” îmbrăcată sau încălțată. Cât de adevărate sunt aceste expresi și cum îi afectează pe oameni curenții și frigul, spune medicul din România, Călin Ciubotaru, pentru andreearaicu.ro.

Vorba din popor „te trage curentul” este parțial adevărată: frigul nu este o cauza directă, dar favorizează apariția durerilor de dinți, de cap sau de spate.

O serie de neplăceri pot apărea din acest motiv, de la dureri de cap, dinți și ureche, până la dureri musculare, lombare și junghi intercostal extrem de dureros.

Exagerat este însă să crezi că aceasta este singura cauza a suferințelor.

„Frigul și curenții de aer rece favorizează răcirea diverselor zone ale corpului și pot exacerba anumite suferințe, atenție, preexistente. Doar zgândără bolile respective, nu le provoacă. De exemplu, daca o măsea suferindă este supusă unor curenți de aer, apare o durere, care ar fi apărut oricum, însă nu la aceeași intensitate. Iarăși, nu curenții de aer sunt cauza răcelilor, aceștia doar favorizează înmulțirea unor viruși deja contractați și declanșează infecția respiratorie”, explica medicul de familie Calin Ciubotaru.

Te trage curentul?

Frigul poate intensifica și durerile articulare și musculare. Daca dormiți în curent, riscați să vă treziți înțepeniți, la fel și dacă stați în curent după ce ați făcut efort fizic și sunteți transpirați.„Dacă vă trage curentul când sunteți transpirați, se poate declanșa un junghi intercostal foarte dureros, care poate fi confundat cu bolile de inimă”, precizează medicul Ciubotaru.

Un astfel de episod poate dura ore și chiar zile, interval în care doctorii recomandă să evitați frigul și să apelați la antiinflamatoare. O altă teorie vehiculată este faptul că femeile care stau cu picioarele goale pe gresie răcesc la ovare sau fac infecții urinare. În cel mai rău caz, frigul poate doar să favorizeze apariția acestor boli, cauzate de bacterii.

„Dintre două persoane care stau desculțe pe gresia rece, vă face infecție urinară sau anexită doar cea care a contractat anumite bacterii”, conchide medicul Ciubotaru.

Sursa: andreearaicu.ro

Foto: Pexels.com