Ai obosit să tot fii obosită? Odihnă nu poate fi întotdeauna obținută printr-o metodă universală, care să se potrivească oricui.

Starea de bine nu depinde doar de ceea ce mănânci, ci și de odihnă de care îți permiți să te bucuri. Oboseală cronică este foarte greu de învins, mai ales dacă nu aplici metodele potrivite de relaxare. Ceea ce da rezultate în cazul unora, se poate dovedi ineficient în cazul altora.

Iată mai multe metode pe care ar trebui să le încerci pentru a vedea care dă randament în cazul tău. În cel mai fericit caz, s-ar putea să ți se potrivească toate, scrie Mind Body Green.

 

1. Ia o pauză

Sindromul Burnout poate fi provocat de asumarea unei responsabilități enorme, fără stabilirea unor reguli care să-ți protejeze sănătatea. Este esențial să iei o pauză și să respiri puțin: ai nevoie întâi de un pic de timp pentru tine, că să te poți ocupă de alții.

Această pauză poate arată diferit pentru fiecare persoană. Fie că lași totul deoparte timp de o săptămână, fie că e vorba chiar de o lună, un lucru e cert: nu poți învinge epuizarea, dacă nu-ți acorzi șansă de a te odihni.

2. Rămâi singură

În iureșul de zi cu zi, să te retragi puțin și să stai singură te poate ajută mai mult decât te aștepți. Aceste momente de singurătate îți oferă posibilitatea de a reflecta asupra a ceea ce se întâmplă în jurul tău. Nu doar că vei capătă claritate asupra unor situații care te consumau psihic, dar perioadele de izolare te vor și ajuta să te cunoști mai bine și să impui niște limite pe care să le aperi când ești stresată și obosită.

3. Dormi suficient

Uneori, tot ce trebuie să faci este să dormi, ca să poți să repornești la drum. Societatea actuală glorifică stilul de viață activ, dar acesta te poate epuiza la fel de rapid cum arde o lumânare – prea multe nopți pierdute, urmate de câteva treziri dimineață devreme îți descarcă bateriile.

Specialiștii te sfătuiesc să te bucuri de un somn neîntrerupt de șapte sau chiar mai multe ore noaptea pentru ca organismul tău să funcționeze optim. Dacă nu dormi bine, nu-i de mirare că te simți epuizată tot timpul. Și un pui de somn ziua te poate ajută să treci cu bine peste o zi grea, dar dacă ajungi să recurgi des la acest obicei, înseamnă că trebuie să-ți revizuiești obiceiurile în privința somnului.

4. Petrece timp în aer liber

Conceptul japonez Shinrin-yoku, care implică evadarea în natură, este o practică foarte revigorantă. Studiile arată că ajută la reducerea stresului și menține inflamația din corp la un nivel redus.

E oficial: „burnout” este o condiție medicală atestată!

E ușor să uiți să mai ieși afară când stai toată ziua cu ochii pe telefon, monitorul computerului și televizor. Când simți nevoia să te relaxezi, fă o plimbare – chiar și numai zece minute de mers ușor, mai ales în mijlocul naturii, pot fi de ajuns pentru a-ți schimba în bine starea de spirit și a te încarcă cu energie.

5. Petrece timp cu ceilalți

Pentru unii, singurătatea e un balsam, pentru alții – un chin. Dar dacă vrei să te bucuri pe deplin de timpul împărțit cu alți oameni, atunci trebuie că aceștia să fie cei care te binedispun, care te fac să te simți în largul tău.

Există persoane care nu-ți împărtășesc felul de a fi și modul în care gândești, iar dacă le spui ideile, visurile și secretele tale, te vei izbi de rezistență și descurajare. Vei duce o lupta care te va obosi. În schimb, dacă te înconjori de oameni cu care comunici bine, te vei simți revigorată, nu epuizată.

Distribuie articolul: