Cu toții cunoaștem oameni care, indiferent ce li se întâmplă, găsesc un motiv să se plângă și să spună că și-ar fi dorit ca lucrurile să stea altfel. De asemenea, cunoaștem, oameni care sunt întotdeauna zâmbitori și veseli. Asta nu înseamnă că nu trebuie niciodată să fim triști. Cineva a abordat odată un călugăr budist, uimit să-l vadă plângând, fiindcă el credea că practicanții budismului sunt întotdeaua fericiți. Călugărul i-a răspuns: „Plâng deoarece prietenul meu a murit”.

Întâmplările triste ne fac să fim triști. Fericirea ș tristețea vin în același pachet: ceea ce ne aduce bucurie are, de asemenea, și capacitatea de a ne provoca durere. Trebuie să acceptăm că durerea și tristețea fac parte din viață, la fel cum fericirea și bucuria fac parte din bunăstarea noastră. Oamenii fericiți sunt capabili să accepte tristețea și nu încearcă să lupte împotriva ei sau s-o nege; trăiesc și emoții negative.


Specialiștii în psihologie pozitivă Sheldon, Lyubomirsky și Schotti au conceput o formulă a fericirii care are în vedere trei categorii importante de factori care contribuie la fericirea generală:

 1. Structura genetică (S = 50 %) reprezintă capacitatea de a fi fericit, cu care te-ai născut. Condițiile vieții tale, circumstanțele (C=10 %), reprezintă atât lucrurile pe care le poți schimba, cât și cele pe care nu le poți schimba. Acestea includ: mediul în care trăiești și în care lucrezi, starea civilă, serviciul tău, dacă faci naveta, dacă ești sănătos și bogat. Dar indiferent de circumstanțele ce te-nconjoară, inspiră-te de la vorba lui Anthony J.D’Angelo – „Oriunde ai merge și oricum ar fi vremea, fii propria rază de soare!”
 2. Toate activitățile intenționate, voluntare (V = 40 % ). Aici intră tot ce alegi să faci legat de plăcere, atât pentru plăcerea imediată, cât și pentru cea pe termen lung.
 3. Dintre toți factorii, cel mai puțin îți afectează potențialul de fericire condițiile de viață. A avea sau nu bani, a fi sau nu sănătos, influențează nivelul nostru de fericire mult mai puțin decât acele lucruri pe care alegem să le facem voluntar.


Sonja Liubomirsky, o profesoară de psihologie de la Universitatea din California, a alcătuit lista următoare cu lucruri pe care ea și ceilalți psihologi pozitivi le-au descoperit ca fiind caracteristici comune ale celor mai fericiți participanți la studiu:

• Au o viață plină, activă din punct de vedere social și își petrec timpul implicându-se în viața prietenilor și a familiei;

 • Sunt recunoscători pentru ceea ce au și declară deschis acest lucru. Altfel spus, ideea de bază după care se conduc acești oameni ar fi că sunt oameni care și-ar dori să aibă zilele noastre proaste! Să fim recunoscători pentru ceea ce avem;
 • Sunt generoși și îi ajută pe ceilalți, sau cum spunea Dalai Lama – ” Dacă vrei ca alții să fie fericiți practică compasiunea. Dacă vrei să fii fericit practică compasiunea”;

 • Au o perspectivă pozitivă. Aceste persoane observă mereu partea plină a paharului, având conștientizarea că paharul mereu poate fi umplut cu lucruri valoroase;
 • Se bucură de fiecare clipă și savurează plăcerile vieții. Coco Chanel spunea: „Adevărata fericire este ieftină: dacă trebuie să plătiți scump pentru ea, atunci să știți că este falsă.”;
 • Fac sport măcar o dată pe săptămână, adesea zilnic;
 • Își urmăresc cu perseverență obiectivele și aspirațiile. Albert Einstein, spunea: „Dacă vrei să duci o viața fericită, leag-o de un scop, nu de oameni și lucruri.”;
 • Au puterea și abilitatea de a face față dificultăților, tragediilor și adversităților.Aș dori să închei acest articol cu 2 citate, ce țin de alegerea fiecăruia dintre noi:
  1. „Cei mai mulți dintre noi suntem pe atât de fericiți, pe cât ne hotărâm să fim” – Abraham Lincoln.
  2. „Cel mai important luru este să te bucuri de viață – să fii fericit – asta e tot ce contează” – Audrey Hepburn.

Atât timp cât circumstanțele ce vă înconjoară reprezintă lucrurile pe care le puteți schimba, faceți alegerea referitor la fericire, în funcție de valorile și resursele voastre atât interioare, cât și cele exterioare de care dispuneți.

Autor:

Business, Career & Life Coach,

Viorica Eremciuc-Okhrimovskaya

Distribuie articolul: