Deputata Marina Tauber a decis să meargă în instanță pentru a-și dovedi integritatea. O cerere în acest sens a fost depusă marți, 11 februarie, de Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Inspectorii de integritate au început verificarea averii sale după ce au primit o sesizare referitoare la donațiile primite în 2023, în valoare de aproximativ 70.000 de euro.

Potrivit ANI, banii au fost oferiți Marinei Tauber de către „persoane terțe”, fără informații despre proveniența lor, transmite anticoruptie.md.

Reprezentanții ANI menționează că, în urma verificărilor datelor din declarații, s-a stabilit că doar în cadrul unui control de specialitate vor fi elucidate toate aspectele sesizate.

„Datele disponibile despre activitatea de control a Autorității Naționale de Integritate atestă că subiectul declarării, Marina Tauber, deputat în Parlamentul R. Moldova, a fost supus controlului averii pe durata exercitării funcțiilor publice până la 31 martie 2020. Astfel, generalizând rezultatele verificării prealabile prin prisma cadrului legal pertinent, fiind stabilită bănuială rezonabilă de încălcare a regimului juridic al declarării averii şi intereselor personale, inspectorul de integritate a conchis efectuarea controlului averii dobândite de subiectul declarării, Marina Tauber, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, pentru perioada 1 aprilie 2020 – 10 decembrie 2024”, se arată în actul emis de ANI.

Marina Tauber a recunoscut că a primit, pe parcursul anului 2023, „cadouri” și mijloace bănești cu diferite ocazii. Aceasta menționează că a primit 43.000 de dolari cu ocazia sărbătorilor de iarnă, 13.000 de euro la ziua sa de naștere, alți 13.000 de euro cu prilejul Zilei Internaționale a Femeii – 8 Martie.

„Astfel, cei 13.000 de euro obținuți cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii și mijloacele bănești în cuantum de 13.000 de euro obținuți la ziua mea de naștere – 1 mai 2023, precum și cei 43.000 de dolari obținuți cu ocazia sărbătorilor de iarnă, mi-au fost oferiți de persoane terțe de la care nu am solicitat dovada provenienței banilor sau documente privind disponibilitatea mijloacelor financiare în momentul primirii cadourilor”, a explicat Tauber.

De menționat că Marina Tauber este acuzată de „falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, dar și amestec în înfăptuirea justiției”.

La sfârșitul anului 2022, Departamentul Trezoreriei al Statelor Unite a impus sancțiuni, în baza Actului Magnitsky. Au fost vizate 21 de persoane implicate în acte de corupție și de organizare a acțiunilor de destabilizare, inclusiv Marina Tauber. Un an mai târziu, deputata s-a pomenit și în lista neagră a Uniunii Europene.

 

Distribuie articolul: