Spiridon Vangheli împlinește astăzi nobila vârstă de 89 de ani. Este cel mai tradus autor basarabean, înregistrând milioane de exemplare în țările din Europa, în SUA, Brazilia, China și Japonia.

Atunci când ni l-a dăruit pe Guguță – „fiul bunei credințe”, Ciuboțel, Titirică, Măriuca, Ghiocica sau Crăița, ne-a dăruit o lume aparte, prin descoperirea căreia atât cei mici, cât și cei mari s-au regăsit și au învățat lecții de viață, extrem de prețioase.

Îndrăgitul scriitor s-a născut într-o zi de marți, în data de 14 iunie 1932, în comuna Grinăuți, județul Bălți. Spiridon Vangheli a absolvit, în 1955, Institutul pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău, facultatea de filologie, fiind recomandat la aspirantură, la Institutul de Literatură din Moscova. În același an se căsătorește cu colega sa de facultate, Eleonora Popa, care îi dăruiește doi copii, pe Radu și pe Rodica.

În 1960 activează în calitate de redactor la Editura „Cartea moldovenească”, apoi ca redactor superior la Editura „Lumina”. Patru ani mai târziu este primit în Uniunea Scriitorilor. 1970-1995 – se angajează consultant literar la Uniunea scriitorilor din Moldova. Aici conduce secția Literatură pentru copii. 1991 – este ales Președintele al PEN- Clubului din Moldova – filială a Asociației Mondiale a Scriitorilor.

Cel mai tradus autor basarabean

În 1962, scriitorul debutează cu prima sa publicație pentru cei mici, „În țara fluturilor”, iar cinci ani mai târziu, ne face cunoștință cu băiețelul care a cucerit lumea – „Isprăvile lui Guguță”. Cărţile sale despre Guguţă au făcut înconjurul lumii, fiind traduse în 40 de limbi și editate în 70 de ţări. Doar „Isprăvile lui Guguță” poate fi citită în limbile engleză, franceză, italiană, germană, rusă, arabă, chineză, japoneză, estonă, lituaniană, letonă, cehă, spaniolă, ucraineană, bulgară, maghiară, sârbă, daneză, finlandeză etc.

De-a lungul anilor, a fost distins cu mai multe premii naţionale şi internaţionale

Spiridon Vangheli este coautor, împreună cu Grigore Vieru, al unui excelent Abecedar. Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova (1980)m iar în 1974, la Rio de Janeiro, Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma de Onoare Andersen, numele scriitorului basarabean fiind înscris în Lista celor mai buni povestitori din lume.

În 1992 i s-a conferit titlul onorific „Scriitor al Poporului din Republica Moldova”, iar în 1996 este distins cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române. În același an este decorat cu Ordinul Republicii. 2000 – Laureat al Concursului „Zece cărți ale secolului XX- basarabean” pentru volumul Isprăvile lui Guguță. 2002 – Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România.

La mulți ani, Spiridon Vangheli! Să ne trăiești, Maestre!

Sursa: Wikipedia, Google