Călătoriile făcute în Italia, experiența acumulată timp de două decenii în gestionarea unei afaceri de familie și talentul moștenit de la bunica au inspirat-o pe chișinăuianca Irina Ciornenicaia să lanseze la Chișinău un business cu aromă „de Italia”. Antreprenoarea de 51 de ani a lansat Pasta Fresca – o afacere specializată în producerea pastelor din grâu dur și ouă organice, după rețete italiene. Deși este la început de cale, Irina Ciornenicaia este admirată pentru curaj și calitatea produselor pe care le oferă publicului autohton, ca și alternativă delicioasă pentru tăiețeii homemade. Am fost curioși să aflăm toate detaliile curioase ale acestei afaceri savuroase, iar ce am aflat, vedeți în interviul realizat cu însăși eroina poveștii! 

Dragă Irina, în viața fiecărui antreprenor există un moment de cotitură care îl motivează. Cum s-a întâmplat să vă îndrăgostiți de gastronomia italiană, găsind de aici inspirație pentru a lansa o afacere?

De fapt, nu a existat nici un moment de cotitură. Împreună cu soțul meu avem deja de mai bine de 20 de ani o afacere de familie, însă mereu doream să mă afirm de sine stătător și să am propriul meu business! Ideea producerii pastelor a venit foarte spontan. Fiica mea Alina a venit cu ideea, iar eu am susținut-o cu mare drag!

Bucătăria italiană a intrat demult în viața mea! Încă prin anii ’90 pregăteam pizza și toți prietenii mei îmi ziceau că trebuie să am propria pizzerie! Însă nu a fost să fie. Atunci. Astăzi însă visul a devenit realitate.

Iubesc să gătesc, iar bucatele italiene sunt des întâlnite în familia mea. Și în fiecare călătorie în Italia mă asigur că bucatele acestui popor sunt un adevărat deliciu culinar!

Intuiesc că cel mai important moment a fost dobândirea utilajului necesar pentru pregătire pastelor. Cu ce fel de circumstanțe v-ați ciocnit la această etapă?

Nu! Mașina pentru paste și accesoriile necesare le-am procurat din Italia cu ceva timp în urmă. Inițial doream să le folosesc pentru uz personal, însă acum folosesc utilajul în afacere! Este o mașină profesională pentru paste, din inox, cu mai multe accesorii pentru tăierea pastelor de lățimi diferite. Acum valorificăm lățimi cuprinse între 1.5 mm și 6 mm. În viitor vreau să procur accesorii adiționale, printre care și utilajul necesar producerii de ravioli și tortellini.

Să vorbim despre materia primă, dar și forța de muncă pe care o implicați în procesul de producție. Încurajați produsele autohtone? Câți angajați aveți în gestiune?

Proiectul nostru este unul încă foarte tânăr și la etapa dată este angajată doar familia mea, care mă ajută la început de cale! La producerea pastelor folosesc doar produse sută la sută naturale și organice! Folosesc ouă ecologice de la propriile găini, pe care le cresc eu și pe care le hrănesc doar cu grâu și porumb ecologic. Vreau să fiu sigură ca produc ceva natural și sănătos, iar pastele să fie asa precum sunt în Italia!

Alternativa moldovenească pentru pastele italiene cu ou sunt tăiețeii de casă. Prin ce se deosebesc aceste produse? Cum le veți convinge pe gospodine să opteze pentru un produs pe care îl pot cumpăra gata, nefiind nevoite să investească timp?

În principiu diferențe nu există! Conținutul, atât al pastelor, cât și al tăiețeilor, este la fel! În Moldova folosim mai des tăiețeii în zeamă, pe când pasta produsă de noi e de diferite lățimi.

Cât privește convingerea clienților, aceasta este alegerea fiecăruia, de fapt. Astăzi însă, ritmul vieții e altul, e mult mai grăbit! Petrecem mult mai mult timp la serviciu, ori având alte ocupații, iar un produs sănătos, gata făcut și la un preț rezonabil e un mare ajutor pentru gospodine! Pastele proaspete nu sunt doar sănătoase, sunt și extrem de gustoase!

O cină delicioasă va fi gata în doar câteva minute! Pentru mine, în calitate de mamă și soție, este extrem de important să pregătesc o cină sănătoasă și calitativă! Eu cred că produsul propus de Pasta Fresca e foarte comod și aș cumpăra cu plăcere un astfel de produs calitativ.

Italia a fost desemnată și în 2017 drept cea mai sănătoasă țară din lume. Ați inclus aces punct forte și în politica de produs a mărcii?

Bineînțeles, pentru că așa cum am menționat și mai sus, la producere folosim doar cele mai proaspete și calitative ingrediente! Din păcate, acum piața e plină cu produse ce conțin diferiți aditivi, coloranți, conservanți și E-uri.

Pastele sunt produse doar din ouă ecologice și făină din grâu dur, iar aceste ingrediente trebuie să fie cele mai bune. În general, succesul oricăror bucate stă în calitatea ingredientelor.

Nu vom nega: ideea pe care o prezentați pe piață este unică și, practic, lipsită de concurenți. Ce calități veți exploata pentru a rămâne în continuare primii, atunci când aceștia vor apărea?

La etapa actuală avem câteva întrebări nesoluționate, de ordin operațional. În viitor ne dorim să lărgim sortimentul de produse. Important e să păstram calitatea produsului final, să folosim doar ingrediente de calitate superioară. Concurență există în toate domeniile, iar clientul este cel care alege. Și eu știu bine că se alege mereu ceea ce este mai bun! De aia nu am dubii – gustul și calitatea pastelor Pasta Fresca nu vor dezamăgi clienții mei.

Curiozitatea mea este, în acest moment: cu ce se asociază cel mai bine acest tip de garnitură? Există anumite recomandări și chiar rețete pe care le oferiți consumatorilor? 

Eu am multe rețete care îmi plac mult! Din cele tradiționale îmi place nespus de mult ciulamaua de găină de casă cu tagliatelle! Este foarte gustos! În Italia prefer doar pastele cu fructe de mare și scoici. Cea mai importantă recomandare pe care le-o spun și clienților mei este să nu fiarbă prea multa pasta! 3-4 minute e suficient pentru un produs proaspăt. Cu atât mai mult dacă pastele trebuie fierte până la condiția „al dente”.

Irina, cu siguranță există oameni, cărți sau evenimente care v-au întărit spiritul antreprenorial. Le puteți dedica un mesaj.

Dragostea pentru gastronomie am primit-o de la bunica mea, Maria. Ea a fost o gospodină extraordinară! Și cred că datorită ei iubesc să gătesc, să experimentez și să trăiesc adevărate plăceri gastronomice! Afacerea mea, Pasta Fresca, i-o dedic ei și sunt sigura că s-ar fi mândrit cu succesul meu!

Vorbiți-ne despre ce scop vă propuneți să atingeți în 2017!

Să hrănim cât mai mulți clienți cu paste delicioase! Să lărgim sortimentul și poate să deschidem și un mic restaurant „Pasta Fresca”, cu specific italian. Mic și cu multă căldură!

Sunteți un exemplu de rezistență contra curentului emigrării. Vă rog să lăsați un mesaj pentru toate femeile care își doresc să se afirme în business, dar nu au curajul să o facă, mai ales din motivul că sunt în RM.

Cel mai important mesaj e să nu vă fie frică! Încercați, fiți încrezătoare în propriile forțe și niciodată nu ascultați ce spun scepticii din jurul vostru!

Credeți în succesul vostru și nu uitați că țara noastră are nevoie de noi! Și atunci, cu ajutorul nostru, vom avea un trai mult mai frumos!

Vă urăm mari succese și vă mulțumim pentru interviul acordat!