În multe părți ale lumii, ceapa este un aliment de bază, în timp ce carnea este mai mult un lux, dar în Filipine prețul său a crescut vertiginos peste pui sau carne de vită. Obiceiul de a ocoli cu usturoi și ceapă în țara asiatică datează din vremea colonizării spaniole, care a durat între 1521 și 1898 și a influențat foarte mult bucătăria acesteia.

Cu toate acestea, de aproape o lună, ceapa a devenit un articol de lux pentru filipinezi. După o creștere a prețurilor, legumele costă mai mult decât multe tipuri de carne. Un kilogram de ceapă roșie și albă a adus aproximativ 11 USD în această săptămână, în timp ce un pui întreg putea fi cumpărat cu aproximativ 4 USD.

Această cifră este mai mare decât salariul minim zilnic din Filipine, care este de aproximativ 9 USD. Odată cu creșterea prețurilor, autoritățile țării au confiscat chiar transporturi ilegale de ceapă. La începutul lunii ianuarie, cepe din China în valoare de 310.000 de dolari au fost interceptate după o încercare de a le introduce ilegal ca îmbrăcăminte.

Pe rețelele de socializare, filipinezii au postat mesaje pline de umor în care critică guvernul, pe care mulți îl acuză în parte pentru situația actuală.

„La revedere ciocolate, salut cepele. Sibuyas [ceapa] au potențialul de a deveni cel mai bun pasalubong [cadou] de luat acasă în Filipin”, a postat pe Twitter un filipinez care locuiește în Statele Unite.

Un kilogram de ceapă a ajuns la 11 USD în Filipine

„Ne-am întors cu ceapă în loc de ciocolată din călătoria noastră în Arabia Saudită”, a scris altul.

Un alt utilizator care a călătorit și în Statele Unite a distribuit o imagine a unui borcan cu praf de ceapă.

„Deoarece ceapa a devenit la fel de valoroasă ca aurul în Filipine, am vrut să cumpăr aceste borcane pentru a le lua acasă cadou”, se arată în document.

„Dar am vizitat cinci supermarketuri și toate sunt epuizate”.

„Am întrebat o vânzătoare ce s-a întâmplat și mi-a spus că „turiștii filipinezi le-au cumpărat pe toate”, spune ea.

Nicholas Mapa, un economist senior la banca ING care locuiește în capitala Filipine, Manila, a declarat că unele restaurante au încetat chiar să vândă produse care conțin ceapă.

Porțiunile de inele de ceapă care vin în mod normal cu burgeri, de exemplu, au dispărut din unele meniuri.

„Nu își pot stabili un preț corect pentru produsele lor sau pur și simplu nu pot furniza ceapă”, a spus el pentru BBC prin e-mail.

Unele companii caută alternative.

 

De ce s-a scumpit ceapa?
Nicholas Mapa spune că există cel puțin doi factori în spatele creșterii prețurilor.

Proiecțiile Departamentului pentru Agricultură publicate în august au indicat că țara va produce mai puțină ceapă decât este necesar.

Recolta a fost mai proasta decât se aștepta, deoarece Filipine a fost afectată de un taifun major între august și septembrie.

„Din păcate, importurile de ceapă au început târziu, abia după ce prețurile au crescut vertiginos și foarte aproape de perioada de recoltare, care este în februarie”, a explicat economistul.

În prima săptămână a lunii ianuarie, guvernul a aprobat importul a aproximativ 22 de milioane de tone de ceapă pentru a încerca să normalizeze aprovizionarea și să controleze prețurile.

Distribuie articolul: