Milioane de persoane din Taiwan se îndreaptă către urne în timp ce alegerile locale de mijloc de mandat din insulă încep sâmbătă. Consiliul local și primarii orașului sunt aleși în urne, care au loc o dată la patru ani. Dar aceste alegeri atrag, de asemenea, atenția globală în acest an, deoarece Taiwanul devine un punct de foc geopolitic mai mare între China și SUA, informează bbc.com.

Guvernul chinez vede Taiwanul ca o provincie separatistă care, în cele din urmă, va face parte din țară. Însă mulți taiwanezi consideră că insula lor autonomă – cu propria sa formă de guvernare și un sistem democratic – este distinctă.

Aceste alegeri implică și un referendum pentru scăderea vârstei de vot la 18 ani. În prezent, doar persoanele cu vârsta peste 20 de ani pot vota. Dar tot mai mulți tineri par să devină conștienți din punct de vedere politic, prezența la vot la votul din 2020 fiind cea mai mare de până acum.

Tinerii au declarat pentru BBC că sunt conduși în mod direct de „amenințarea Chinei” – o problemă care a fost o mare parte a conversației politice de-a lungul vieții lor.

Două partide și două puncte de vedere
Există două partide politice principale în Taiwan și au abordări diferite față de China.

Kuomintang (KMT), un partid de campioni conservatori ai afacerilor, sunt priviți în mod tradițional drept „porumbei” pro-China. Ei au pledat pentru angajamentul economic cu China și au părut să fie în favoarea unificării, deși au negat cu fermitate că sunt pro-China.

Principalul lor rival este Partidul Popular Democrat (DPP), care guvernează, al cărui lider Tsai Ing-wen a câștigat cu succes în alegerile naționale din 2020. Doamna Tsai a adoptat o atitudine fermă față de China, spunând că Beijingul trebuie să-i arate respectul Taiwanului și că Taipei nu se va lăsa în fața presiunilor.

Ea a fost realesă în 2020 cu promisiunea că va face față Beijingului. Localnicii au declarat la acea vreme pentru BBC că protestele din Hong Kong și represiunea ulterioară a Beijingului asupra drepturilor civile au stârnit îngrijorări în Taiwan.

Partidul doamnei Tsai, care a câștigat alegerile în anul 2020

„DPP se confruntă cu randamente în scădere la marca sa tradițională de naționalism taiwanez”, spune Wen-ti Sung, un analist politic din Taiwan din Taipei, care lucrează pentru Universitatea Națională Australiană.

El spune că anul acesta a fost plin de evenimente de securitate națională care ar fi trebuit să fie favorabile sentimentului de „raliune în jurul steagului” al DPP.

Aceste evenimente de securitate națională se referă la vizita controversată a președintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan și la exercițiile militare masive ale Chinei ca răspuns, la războiul din Ucraina și la angajamentul președintelui chinez Xi Jinping de a face progrese în relațiile dintre strâmtoare.

„Cu toate acestea, practic, toate sondajele indică că DPP nu reușește să traducă sentimentul naționalist sporit în sprijin electoral, spre deosebire de marile sale victorii după Mișcarea Floarea Soarelui din 2014 și alegerile prezidențiale din 2020 după criza din Hong Kong”, a spus el.

Interferența chineză a scăzut
Guvernul a susținut, înainte de vot, că amestecul electoral și interferența Chinei au fost mai puțin decât cele înregistrate anterior.

Taiwan a acuzat China de eforturi repetate de a influența alegătorii – prin campanii de dezinformare online, amenințări militare și chiar oferind zboruri ieftine către taiwanezii care locuiesc în China.

Însă ministrul de externe Joseph Wu a spus că ingerința chineză „nu a fost la fel de predominantă ca [în] alegerile anterioare”.

El a remarcat că Beijingul ar putea fi pur și simplu „foarte ocupat să se ocupe de propriile probleme interne”, referindu-se la creșterea numărului de cazuri de Covid din China.

Curse de urmărit
Potrivit sondajelor, cursa pentru primărie este destul de strânsă în Taipei și Hsinchu, Silicon Valley din Taiwan, care găzduiește cele mai importante companii de semiconductori și microcipuri din țară.

Un afiș care îl arată pe candidatul KMT la funcția de primar Chiang Wan-an (L), care pretinde că este strănepotul fostului lider Chiang Kai-shek

Cursele la care trebuie să fii atent sunt în șase orașe mari, unde trăiește 75% din populație. În Taipei, candidatul KMT este un bărbat care spune că este strănepotul lui Chiang Kai-shek, care a condus Taiwanul timp de câteva decenii în secolul al XX-lea. Familia a respins afirmația, dar analiștii subliniază că KMT a făcut adesea aluzie la această legătură în campania lor.

Hsinchu este, de asemenea, considerat un bunwether, spune dr. Sung. Este o cursă în trei pentru primărie, candidații KMT și DPP fiind contestați de un tehnocrat care este susținut de Partidul Popular din Taiwan și de Terry Gou, fondatorul gigantului de producție tehnologică Foxconn.

DPP-ul în exercițiu consideră că câștigarea lui Hsinchu este esențială pentru menținerea sprijinului său electoral în nordul Taiwanului.