„Taie-te cât încape!”, o astfel de urare „călduroasă” am primit zilele trecute pe unul dintre forumurile dedicate mămicilor din Republica Moldova. A venit drept răspuns la remarca mea cu privire la libertatea de alegere a metodei de a naște, viziune pe care știu sigur că nu o împărtășesc majoritatea femeilor din Moldova, dar despre care vreau să discutăm în acest editorial.

Incontestabil, alegerea metodei naturale de naștere este ceea ce recomandă intens forurile medicale, ca fiind metoda optimă pentru a aduce un copil pe lume. Există țări în care lucrurile sunt duse la extreme, iar femeile se chinuie zile întregi, rugându-se să fie deja operate, dar medicii refuză cu vehemență. Am stat chiar zilele trecute cu o prietenă, care mi-a povestit istoria sa în Germania (a preferat să păstreze anonimatul și îi respect decizia):

„Am petrecut ore în șir, într-o adevărată agonie, iar copilul meu efectiv nu voia să se nască. Mă rugam, în toate limbile pe care le știam, să mi se facă operație. Într-un final, medicii au optat pentru varianta de vacuum, deși eram împotrivă.”

Astfel de experiențe sunt extrem de multe, iar dacă vorbim despre epiziotomii, atunci lucrurile devin și mai triste. Se pare că din ce în ce mai mulți doctori vorbesc despre caracterul nociv al acestei proceduri și de ce e cazul să fie evitată, mai ales pentru că poate provoca consecințe nefaste pe termen lung, de la incontinență urinară și până la probleme de ordin sexual.

În cazul meu, cezariana a avut caracter de urgență, deoarece am traversat întreg travaliul și fetița mea era ferm decisă să stea în burtică mai mult timp. Da, m-am recuperat mai mult decât în cazul unei nașteri vaginale, dar cu toate acestea, sunt adepta posibilității de a alege cum să naști. Și indiferent de decizia luată, aceasta nu ar trebui să degenereze în dezbateri pro sau contra.

O mamă nu este mai bună dacă naște vaginal sau prin cezariană. O mamă nu este mai bună dacă alăptează la sân sau dă formulă de lapte. O mamă nu este mai bună, dacă a slăbit în primele trei zile sau în primii trei ani după naștere.

Respectarea opțiunii – iată calea spre calitatea vieții. Dacă aceste dezbateri ar dispărea de pe forumuri, s-ar putea ca tot mai multe mămici să fie cu adevărat fericite, mai eliberate de povara propriilor idealuri și creșterea copiilor ar fi poate un proces nițel mai ușor.
Tu ce crezi despre asta?

Distribuie articolul: