Aplicarea cerceilor din aur la bebeluși continuă să rămână un subiect contraversat. În timp ce unele mămici așteaptă cu nerăbdare să-și bucure prințesele cu o pereche de cercei, altele aleg ca fetița atunci când va dori, singură să poarte acest simbol tradițional al feminității. Academia Americană a Pediatrilor susține că nu există un risc semnificativ la nicio vârstă dacă procedura este efectuată cu atenție și rana este bine îngrijită. Am discutat cu Svetlana Cocieru, care are o experiență vastă în aplicarea cerceilor la bebeluși și nu doar. 

În funcție de locul unde se realizează, de obicei este folosit un pistol special care găurește lobul urechii sau un ac steril de unică folosință. Chiar dacă găuritul urechii durează doar câteva secunde, poate fi extrem de dureroasă dacă nu e făcut de o persoană cu studii.

Recomand ca specialistul pe care îl aleg mămicile să aibă studii cosmetologice, doar în cosmetologie se învață piercing-ul (orice cercel), plus experiența este foarte importantă. Optăm pentru cercei medicinali profesionali, ei sunt confecționați din metal calitativ, sistemul de închidere calitativ( nu se deschide, copii nu îi pot scoate”, povestește Svetlana Cocieru.

După ce sunt aplicați cerceii, este important să rămână atașați de ureche timp de 4-6 săptămâni pentru a permite un timp de vindecare găurii. În acest interval de timp, găura trebuie curățată de două ori pe zi cu un produs dezinfectant și o dischetă de bumbac (în funcție de recomandarea specialistului). De asemenea, cerceii ar trebui să fie rotiți de câteva ori pe zi pentru a preveni atașarea de țesut cicatricial de ureche. Nu apăsa pe urechea bebelușului când faci acest lucru deoarece poate fi dureros.

„În cazul când apar efecte adverse, inflamații, alergii, – sau bijuteria nu este de calitate( se mai întâlnesc în saloane producție chineză- fugim de ele, că dau mereu complicații), sau ne-am lovit la cercelul recent aplicat. Poate fi și dacă imunitatea e slăbită și a parvenit această inflamație. Dar, fiecare cauză se tratează individual, după ce aplicăm cercei / piercing ținem legătura cu specialistul care ne va monitoriza și oferi indicații necesare.”

Așa cum există diferite forme de cercei, specialiștii recomandă să optăm pentru cei care au dimensiuni mici și care sunt cât mai plați posibil în partea din față. Trebuie să ții cont în ceea ce privește lungimea cercelului, de forma și grosimea lobului urechii.

După fiecare baie usucă zona din jurul cercelului pentru a nu rămâne umedă. Urmărește semne de infecție și apelează la medic dacă observi înroșire, inflamație sau scurgere de sânge/ lichid din gaură.

„După aplicarea cerceilor îndeosebi la bebeluși, urmărim cu atenție cum se comportă bebe, dacă trage de urechi sau plânge înseamnă că ceva îl deranjează și trebuie să respectăm igiena, plus să aplicăm unguente antiinflamator ( trasul de urechiușe mai poate coincide cu ieșirea dințișorilor. Trebuie să luăm în calcul și perioada dințișorilor să nu confundăm)”, adaugă specialista.

„Activez în domeniu de 16-17 ani, în urma studiilor cosmetologice. Fără a studia cosmetologia nu putem activa, plus e riscant să mergi la un specialist fără studii, te poți alege cu cercei aplicați inestetic (apoi trebuie o corecție) – te poți alege cu diferite traume, mutilări corporale, ceea ce nu este de dorit. Chiar și acea asistentă medicală care aplică cercei/ piercing, dacă nu are pregătire în cosmetologie estetică atunci nu putem avea deplină încredere că procedura va fi la cel mai înalt nivel. Din propria experiență am întîlnit cazuri când după un specialist neprofesional a trebuit să fac o corecție, sau să indic tratament corespunzător”, a mai spus Svetlana Cocieru.

Distribuie articolul: