În cadrul celui de-al doilea interviu din cadrul emisiunii „Avem Probleme. Discuții cu psihologul”, am discutat cu psihologa și lectorul universitar Natalia Toma despre suportul psihologic acordat de experți refugiaților ucraineni.

Refugiații ucraineni vin în Moldova în căutarea unui spațiu care să se simtă în siguranță. Ei caută o siguranță din punct de vedere psihologic. Sunt ucraineni care nu sunt din orașele afectate de război, dar oricum ei nu știu ce o să aducă ziua de mâine.

Ce fac psihologii din Moldova?

Psihologii din Moldova s-au solidarizat foarte rapid încă din prima zi de război în oferirea consilierii și sprijinului psihologic refugiaților ucraineni. Încă din prima zi de război au fost formate grupuri absolut voluntar în vederea consilierii vecinilor care au fost nevoiți să-și părăsească casele din cauza invaziei rusești în Ucraina. Fiecare psiholog s-a implicat consiliind 2-3 refugiați.

Psihologii care au lucrat cu persoanele aflate în situații de criză, au avut un avantaj în consilierea refugiaților ucraineni. Au fost implicați și studenții de la facultatea de psihologie. Discuțiile cu refugiații ucraineni au loc în grup, pentru că așa le este mai ușor să vorbească.

Mulți ucraineni au reușit să se integreze în societatea noastră. Alți refugiați ucraineni au ales să plece din țara noastră la rude în alte țări europene.

Interviul complet poate fi văzut aici.

Distribuie articolul: