Ziua nunții este un moment esențial în viață, marcând începutul unui nou capitol în doi pentru un cuplu de îndrăgostiți. De-a lungul timpului, importanța acestei zile a generat numeroase superstiții, obiceiuri și tradiții, respectate deopotrivă de tineri și vârstnici. Dacă ești interesat de acest subiect, continuă să citești pentru a descoperi câteva superstiții vechi și moderne, care sunt cunoscute și astăzi.

 

1. Superstiții de nuntă – Lumânările și alte obiecte specifice

Superstițiile legate de nuntă sunt de mai multe feluri și reprezintă elemente pe care unii miri aleg să le ia în considerare, iar alții nu. Însă, pentru a decide care sunt cele în care crezi, este important să le cunoști și să descoperi de unde au apărut acestea în credința colectivă. Așadar, fie că vrei să pui în aplicare astfel de sfaturi, fie că vrei doar să te informezi cu privire la acest subiect, iată care sunt cele mai cunoscute superstiții legate de obiectele sau piesele vestimentare folosite la nuntă:

  • În cazul în care o lumânare se stinge în timpul slujbei de cununie, se spune că mirii nu vor avea o viață îndelungată, iar dacă lumânarea se rupe, acesta este considerat un semn rău.
  • Dacă pierzi inelul în timpul cununiei, sau dacă verighetele sunt uitate acasă, căsnicia va fi una nefericită.
  • Se spune că dacă mirii optează pentru verighete alcătuite din aur alb combinat cu aur galben, căsnicia nu va rezista în timp, deoarece cuplul nu va reuși să se unifice cu adevărat, devenind o singură ființă.
  • Dacă mireasa scapă buchetul din mână, căsătoria va fi urmată de un divorț.
  • Se spune că nu este bine ca mireasa să probeze simultan voalul și rochia, sau să-și croiască singură rochia. De asemenea, în obiceiurile străvechi, se recomanda ca mireasa să împrumute un voal de la altă femeie. Totuși, în România, de-a lungul secolelor, româncele își croiau singure costumele populare pe care le purtau la nuntă – așadar, originea acestei superstiții este neclară și nu se știe din ce cultură provine.
  • De asemenea, o altă superstiție este legată de miresele care poartă perle la nuntă – se spune că nu e bine ca miresele să opteze pentru astfel de bijuterii, deoarece aduc ghinion. Însă, în Antichitate, grecii și romanii considerau că perlele aduc fericire și noroc, întrucât sunt un simbol al purității și sincerității.
  • În epoca modernă și, mai ales, în Occident, se păstrează o tradiție origine engleză, care spune că mireasa trebuie să poarte ceva vechi, ceva nou, ceva împrumutat și ceva de culoare albastră. Obiectul vechi are legătură cu trecutul, cu tradiția și cu familia – de aceea, de regulă, este vorba despre un obiect care s-a transmis din generație în generație. Obiectul nou simbolizează începutul unui nou capitol, iar obiectul împrumutat se referă la transmiterea norocului (mireasa poate împrumuta un lucru de la o altă femeie care a fost mireasă). Albastrul era culoarea care era utilizată în confecționarea rochiilor de mireasă din epoca pre-victoriană și, din acest motiv, multe mirese mai poartă și astăzi o jartiera, o bijuterie sau un detaliu albastru.

2. Cununie civilă și religioasă – Ce superstiții există?

Atât cununia civilă, cât și cea religioasă sunt etape importante în desfășurarea nunții. Acestea sunt încărcate cu o mulțime de semnificații și norme religioase sau sociale, care își pun amprenta asupra modului în care mirii se raportează la tradiție și la obiceiuri. Așadar, iată câteva dintre cele mai cunoscute superstiții, de care se ține cont în astfel de momente-cheie:

  • Dacă mireasa întâlnește o altă mireasă în drumul către biserică, acest eveniment poate aduce ghinion.
  • Orezul și grâul sunt elemente care aduc belșug și fertilitate – de aceea, nuntașii trebuie să arunce orez și grâu atunci când mirii vor ieși din Oficiul Stării Civile sau din biserică.
  • Pe vremea dinastiei Tudor, invitații aruncau cu pantofi, deoarece credeau ca dacă nimeresc trăsura în care se află mirii, acești vor avea noroc. De asemenea, și miresele își aruncau pantofii după petrecere, iar domnișoarele de onoare care erau atinse de pantofi aveau șanse să se căsătorească în viitorul apropiat. Din această tradiție a evoluat o alta, care spune că este bine să legi pantofi de mașina în care se află cuplul proaspăt căsătorit.
  • În unele culturi și religii, spargerea paharelor sau a veselei alungă ghinionul tinerilor căsătoriți.


De asemenea, există și alte informații esențiale, care sunt luate în calcul atunci când se organizează o ceremonie. Pentru a alege care sunt cele potrivite pentru tine, este recomandat să te documentezi în prealabil și să vezi care sunt credințele cu care rezonezi. Iată care sunt factorii pe care tinerii căsătoriți îi pot lua în considerare:

Perioada / Ziua

În popor, se spune că nu este recomandat să faci nunta în luna mai, deoarece căsnicia nu va rezista în timp, ci se va scutura precum petalele florilor specifice primăverii. Deși este o tradiție foarte veche, totuși, în majoritatea religiilor, astfel de superstiții nu reprezintă o regulă. Mai degrabă, se ține cont de perioadele în care Biserica nu îngăduie organizarea unei nunți (precum în posturile cele mari, de Sărbători sau în alte zile similare). De altfel, se spune că dacă te căsătorești în aprilie, vei cunoaște bucuria, iar dacă vei face cununie în iunie, veți călători foarte mult. Dacă vei face nunta în septembrie, că așteaptă o viață bogată, iar dacă o vei face în octombrie, vei avea parte doar de dragoste și belșug. Luna iunie este considerată una dintre cele mai norocoase perioade.

De asemenea, se spune că nu este bine să organizezi o logodnă în zile de marți, miercuri sau vineri, deoarece aceste zile pot aduce pagubă în familia ta

Mai există o superstiție care spune că nu trebuie ca doi frați să se căsătorească în același an, deoarece cel de-al doilea va avea o căsătorie nefericită.

Se mai spune și că dacă te căsătorești de ziua ta de naștere, vei avea parte de ghinion.

Sâmbăta este cea mai populară zi în zilele noastre, atunci când vine vorba despre alegerea zilei perfecte pentru nuntă. Acest lucru are, în prezent, legătură și cu săptămâna de lucru și cu faptul că sâmbăta este prima zi liberă din weekend și este urmată de duminică, ce va fi considerată o zi de odihnă. Totuși, în trecut se credea că această zi aduce ghinion.

Vremea

Dacă vor avea ploaie la nuntă, mirii vor avea parte de belșug și bogăție – așadar, nu trebuie să fie supărați dacă vremea este astfel. Iar în cazul în care pe drumul spre biserică vezi un curcubeu, căsnicia va fi una fericită.

Totuși, pentru a evita apariția unor fenomene meteorologice neplăcute, te poți orienta către locații exotice, în care să fie cald și soare, indiferent de sezon. Aici vei putea organiza o nuntă pe plajă, romantică și inedită, și te vei putea bucura de vremea frumoasă și călduroasă.


Florile

Florile care fac parte din buchetul miresei sau din decorul nunții au o semnificație aparte, încă din cele mai vechi timpuri. De exemplu, florile de portocal sau cele de lămâiță simbolizează puritatea, în vreme ce trandafiri semnifică dragostea și iubirea pasională. Ghioceii sunt strâns legați de ideea de speranță, iar crinii reprezintă un simbol al regalității. Unele superstiții avertizează asupra combinației dintre roșu și alb, deoarece se spune că aduce ghinion. În tradiția populară românească se evită calele,  garoafele, trandafirii galbeni sau rochița rândunicii. Însă, și în ceea ce privește florile, lucrurile pot fi diferite în funcție de cultură sau zonă geografică.

Culoarea rochiei

Culorile au trecut prin multe transformări și interpretări de-a lungul timpului, deoarece, în funcție de epocă, nuanțele au căpătat diverse semnificații, iar unele dintre ele sunt valabile și astăzi. Totuși, numeroase interpretări nu au trecut testul timpului și au rămas doar credințe pe care le aveau cei care au trăit în respectivele timpuri. De pildă, în urmă cu cel puțin un secol, se spunea că verdele aduce ghinion, iar rochia albă de mireasă a devenit o regulă doar după ce regina Victoria a decis să se căsătorească în alb, deși tradiția familiei regale din care făcea parte spunea că mireasa trebuie să fie îmbrăcată în argintiu. De asemenea, alte superstiții care provin din diverse epoci și zone geografice spuneau că dacă te îmbraci în culoarea gri vei pleca departe, dacă te vei căsători în albastru vei fi fidelă, dacă te vei mărita în maro vei părăsi orașul, iar dacă te vei cununa îmbrăcată în sidefiu vei trăi în confuzie. Însă, aceste superstiții au izvorât din diverse tradiții și istorii străvechi, care nu mai au ecou astăzi. Așadar, nu trebuie să te îngrijorezi cu privire la acest aspect – cel mai bine este ca mireasa să aleagă rochia care i se potrivește din toate punctele de vedere, indiferent de culoarea pe care o are.

Dacă ai dubii cu privire la tradițiile specifice unui anumit loc, sau dacă ai nevoie de sfaturi în ceea ce privește modalitățile de a le introduce în desfășurătorul nunții tale, contactează un wedding planner care să te ajute în acest sens. Chiar dacă unele obiceiuri ți se vor părea dificil de pus în pagină, cu organizarea potrivită vei vedea ca totul poate fi foarte bine pus la punct. Tot ce contează este să știi exact care sunt elementele pentru care vrei să optezi, iar, împreună cu organizatorul, vei găsi metoda perfectă de a le integra pe toate, pe parcursul nunții tale.

În concluzie, sunt numeroase superstiții de care mirii au ținut cont de-a lungul timpului. Însă, nunta trebuie să se desfășoare exact așa cum îți dorești, fără a face compromisuri. Dacă tu crezi în anumite obiceiuri și tradiții de căsătorie, este important să le incluzi în ceremonia ta, deoarece, în această zi specială, este vorba despre voi. Atât mireasa, cât și mirele pot avea anumite credințe sau dorințe, ce merită să fie îndeplinite în cadrul acestui eveniment deosebit. La nuntă, este esențial să vă simțiti bine, oricare ar fi condițiile pe care voi le considerați a fi optime.

 

Distribuie articolul: