Controversa în jurul Cupei Mondiale care are loc în aceste zile în Qatar s-a concentrat în principal pe drepturile comunității LGBT și pe incriminarea relațiilor dintre persoane de același sex. Persoanele transgender din Qatar pot fi reținute pentru „încălcarea moralei publice”, care nu necesită un proces sau un rechizitoriu oficial. BBC a vorbit cu doi trans-qatarieni despre viața lor.

„Sunt foarte speriată, dar vreau doar ca oamenii să știe că existăm”, spune Shahd despre decizia ei de a vorbi despre viața ei de femeie transgender. La fel ca cealaltă persoană din acest articol, i-am schimbat numele lui Shahd pentru a o proteja.

Am comunicat cu ea printr-o aplicație criptată pentru siguranța ei și iese în afara casei ei pentru a ne suna video în secret dintr-o cameră întunecată în care nimic nu poate fi identificat.

Ea își desface apoi cămașa pentru a ne arăta rănile de pe piept, explicând că rănile sunt rezultatul arestării pentru „pozat în femeie”.

Autoritățile i-au spus să îndepărteze țesutul mamar care s-a format de când a început să ia estrogen, pe care l-a luat fără prescripție medicală în altă țară.

„Mi-am pierdut slujba și prietenii”, spune el. „Am fost reținut și interogat de mai multe ori pentru identitatea mea. Am pierdut totul”.

Qatarul este una dintre cele peste 60 de țări în care este ilegal să fii gay. În Qatar, actele homosexuale sunt împotriva legii, deoarece sunt considerate imorale în conformitate cu sharia islamică. Pedepsele includ amenzi, închisoare de până la șapte ani și chiar moartea prin lapidare, deși nu se știe că acest lucru s-a întâmplat.

Poliția poate reține o persoană până la șase luni sub suspiciunea de încălcare a legilor „protecției comunitare”, fără proces sau acuzare, dacă bănuiește că a „încălcat morala publică”. Shahd spune că se teme în mod constant să nu fie arestată. Un raport recent al ONG-ului Human Rights Watch a detaliat arestările persoanelor LGBT în Qatar și a descoperit că printre aceștia se numără și mai multe persoane trans, pentru simplul fapt de a-și exprima genul prin îmbrăcăminte, păr sau machiaj. Shahd evită locurile aglomerate în orele de vârf, deoarece crede că oamenii o urmăresc și ar putea să o raporteze la poliție.

Ea spune că a fost arestată pentru „imitarea unei femei” pentru că purta machiaj și descrie departamentul de securitate preventivă al guvernului – o divizie a forțelor de ordine din Qatar – drept o „bandă criminală”.

„Te captează și te împiedică să spui cuiva unde ești. Închisoarea este sub pământ și te tratează ca pe un criminal”, spune el.

„Te încătușează”, detaliază el și adaugă râzând sec: „e pentru a proteja societatea de noi”.

Nu am putut verifica independent relatarea lui Shahd cu privire la detenția ei, deoarece nu a primit nicio înregistrare oficială a ei.

Terapia de conversie
Shahd spune că oricine a fost în închisoare din motive similare cu ale lui este trimis la un medic pentru așa-numita „terapie de conversie”.

El ne arată capturi de ecran ale fluturașilor săi medicali pentru ședințe la un centru de terapie din Doha.

Un oficial guvernamental din Qatar a negat că guvernul operează sau autorizează orice „centre de conversie”.

„Mi-au spus că aș putea merge în iad pentru asta, dar cred că Dumnezeu m-a creat așa cum sunt”, spune el.

„Sunt femeie. Dacă aș putea fi bărbat, aș face-o. Viața mea ar fi mult mai ușoară.”

Cerere de azil în Europa
Lucrurile au mers atât de rău pentru Sara, o altă femeie transgender, încât a fugit din Qatar și acum solicită azil în Europa. Ne povestește cum a lăsat în urmă tot ce știa, luând doar o pungă cu lucruri și puțini bani.

„Am fost în acel moment în care fie m-am sinucis, fie a trebuit să plec și am decis să plec”, explică el.

Sara spune că și ea a fost forțată să urmeze terapie de conversie de mai multe ori în țara ei. Dar el nu crede că apelurile de boicotare a Cupei Mondiale din cauza legilor Qatarului privind homosexualitatea sunt productive.

„Multe alte țări au și aceste legi, dar oamenii doar reproșează Qatarul și spun că Qatar nu ar trebui să găzduiască Cupa Mondială”, spune el.

Directorul general al organului de conducere al fotbalului, FIFA (Federația Internațională de Fotbal Asociat), a cerut ca atenția să fie concentrată pe competiție și nu pe politică. Cu toate acestea, diverse organizații de caritate și organizații de caritate continuă să ceară ca acesta să se asigure că nicio altă țară cu legi anti-LGBT nu poate găzdui Cupa Mondială în viitor.

Qatarul a respins „categoric” afirmațiile lui Shahd și Sara.

Un oficial guvernamental și-a reiterat mesajul adesea repetat că „toată lumea este binevenită” la Cupa Mondială, spunând că fanii „din toate categoriile sociale se reunesc în Qatar pentru a construi punți de prietenie și a distruge barierele neînțelegerii”.

Oficialul a declarat că Qatarul „nu tolerează discriminarea nimănui” și că se numără printre cele mai sigure țări din lume.

Distribuie articolul: