Lupta împotriva deșeurilor s-a început. Așadar, potrivit Digi24, guvernul indian a interzis mai multe tipuri de obiecte de plastic de unică folosinţă pentru a lupta contra deşeurilor care sufocă râurile şi otrăvesc fauna şi flora. Printre obstacole se numără, însă, producătorii nepregătiţi şi reticenţa consumatorilor de a plăti mai mult, susțin experţii.

India generează aproximativ patru milioane de tone de plastic pe an, din care o treime nu este reciclată şi ajunge în diverse căi navigabile şi gropi de gunoi. Aceste deşeuri iau foc în mod regulat, agravând poluarea atmosferică. Jumătate dintre aceste deşeuri provin din obiecte de unică folosinţă. O realitate pe care noua interdicţie impusă de această ţară speră să o schimbe, relatează AFP, citată de Agerpres.

Măsura va viza producţia, importul şi vânzarea unor obiecte precum paiele pentru băuturi, paharele de plastic, precum şi ambalajele pachetelor de ţigări. Produse precum pungile de plastic sub o anumită grosime sunt deocamdată exceptate.

Aproximativ jumătate din regiunile Indiei au încercat deja să impună acest tip de reglementare, dar succesul a fost redus.

Companiile din industria materialelor plastice, care angajează milioane de oameni în ţară, obiectează că alternativele sunt scumpe şi fac presiuni asupra guvernului să amâne interdicţia.

Pintu, care îşi câştigă existenţa servind clienţilor apă de cocos cu pai de plastic, este direct afectat de decizia guvernului. Trecerea la “paiele de hârtie, scumpe, va fi dificilă. Probabil că voi transfera costul clienţilor”, a declarat el pentru AFP. “Am auzit că ar ajuta mediul înconjurător, dar nu văd cum ar putea schimba ceva pentru noi”, a explicat el.

Potrivit analiştilor de la societatea GlobalData, băuturile din carton cu paie de plastic reprezintă 35% din volumul băuturilor răcoritoare, ceea ce înseamnă că producătorii vor fi “puternic afectaţi”.

Sursa: Digi24

Distribuie articolul: