Congresmeni americani din Comitetul pentru Afaceri Externe au comentat la Chișinău ideea trimiterii de armament occidental în Republica Moldova pentru a o proteja de Rusia, spunând că se poartă asemenea discuții, dar că ajutorul nu ar trebui să „depășească” solicitările conducerii moldovene.

Gregory Meeks, președintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, a făcut declarația la o conferință de presă la Chișinău pe 21 mai. După ce ministra de externe a Marii Britanii, Liz Truss, a menționat că țara sa a început discuții cu aliații occidentali cu privire la trimiterea de armament la standarde NATO în R. Moldova pentru a o proteja de Rusia, potrivit bani.md.

„Poziția mea, a spus congresmenul american, este că trebuie să discutăm cu guvernul Moldovei și cred că trebuie să ne asigurăm că suntem de acord cu el în legătură cu ceea ce trebuie să se întâmple. Nu vreau să depășim ceea ce conducerea moldoveană ne solicită”, a spus Gregory Meeks.

Membrul republican al Comitetului, Michael McCaul, a declarat la rândul său că Congresul ar fi gata să voteze pentru aprobarea de ajutoare financiare destinate înarmării unor țări ca Moldova și Georgia, pentru că „planurile lui Putin pot cuprinde cu ușurință” acest țări nemembre NATO, care „nu sunt protejate de articolul 5” al Alianței Nord Atlantice.

Ministra de externe a Marii Britanii, Liz Truss, a declarat într-un interviu ziarului Telegraph pe 20 mai că țara sa a început discuții cu aliații internaționali cu privire la trimiterea de armament modern în Republica Moldova pentru a o proteja de Rusia.

 

Distribuie articolul: