Chiar dacă în ultimele decenii s-a vorbit tot mai mult de impactul negativ al băuturilor alcoolice asupra procesului de îmbătrânire, oamenii de știință au ajuns mai recent la concluzia că există anumite băuturi care, deși conțin alcool, contribuie la menținerea tinereții. Cel mai cunoscut exemplu în acest sens este ginul pe bază de fructe de ienupăr. Parcurge articolul de mai jos pentru a descoperi ce ingredient din gin este capabil să „țină în frâu” îmbătrânirea și are totodată grijă de sănătatea întregului organism.

Ginul contribuie la stoparea îmbătrânirii

Băutura care conține alcool și contribuie totuși la stoparea procesului de îmbătrânire este ginul pe bază de ienupăr. Studiile au arătat că fructele de ienupăr, folosite la aromatizarea ginului, sunt o sursă de nutrienți valoroși. Fiecare dintre ei diminuează din impactul nociv al radicalilor liberi (molecule instabile) asupra organismului, reducând din predispoziția spre declanșarea proceselor oxidative care, alături de favorizarea declanșării diferitelor maladii, accelerează și procesele de îmbătrânire, scrie qbebe.ro.

În special testele in-vitro au demonstrat că uleiurile volatile din fructele de ienupăr inhibă procesele de oxidare, având un puternic efect antioxidant. Mai mult decât atât, acestea din urmă au și proprietăți antiiinflamatorii, antibacteriene și anticancerigene.

În privința conținutului de vitamina C, 28 g de fructe de ienupăr pot furniza aproximativ 10% din doza zilnică recomandă a acestei vitamine. În condițiile în care această vitamină se regăsește în gin grație iepunărului, ea îți poate oferi unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale sale: încetinirea proceselor de îmbătrânire de la nivelul pielii.

Un studiu a evidențiat faptul că vitamina C este vitală pentru menținerea tinereții și sănătății pielii întrucât:

1. Stimulează formarea colagenului- Vitamina C acționează în calitate de pro-factor pentru hidroxilarea nutrienților prolină și lizină, ce contribuie la stabilizarea moleculelor de colagen. La nivelul pielii, acesta se formează mai ales în fibroblastele din dermă, împiedicând apariția prematură a liniilor fine și a ridurilor.

2. Neutralizează radicalii liberi- Spre exemplu, vitamina C are grijă de pielea ta întrucât îndepărtează și elimină radicalii liberi proveniți din factorii de mediu, cum ar fi poluarea sau radiațiile solare. Această activitate a vitaminei este vizibilă cu precădere în epidermă, unde se regăsește în concentrații mai mari.

3. Inhibă procesele de melanogeneză- Mai exact, meritul vitaminei C este că derivații ei au capacitatea de a încetini din sinteza melaninei, ceea ce înseamnă că va reduce riscul de apariție a petelor de pigmentare, unele dintre primele semne de îmbătrânire.

Alte beneficii ale ginului

Persoanele care consumă gin în mod regulat pot avea parte și de alte beneficii, în afară de cel care se leagă de încetinirea proceselor de îmbătrânire. Printre cele mai semnificative se regăsesc:

  • Contribuie la îmbunătățirea sănătății inimii- Un studiu a comparat efectele consumului de vin roșu și de gin în ceea ce privește efectele lor antioxidante, mai ales în privința capacității de a favoriza diminuarea nivelurilor ridicate de colesterol „rău”. S-a constatat că un consum moderat de vin roșu și de gin, grație prezenței polifenolilor, este util pentru ținerea sub control a nivelului de colesterol „rău”. Chiar dacă prin acest studiu s-a observat că vinul roșu are un conținut mai ridicat de polifenoli, nici ginul, prin prezența ienupărului, nu este de ocolit când vine vorba despre consumul unei băuturi ce este sursă de antioxidanți, care acționează pozitiv asupra profilului lipidic din organism.
  • Este cea mai adecvată băutură cu alcool și pentru persoanele ce suferă de diabet- Nu numai că ginul cu ienupăr este foarte sărac în zahăr, dar nici nu favorizează crize de hipoglicemie, spun oamenii de știință. Spre exemplu, un studiu britanic al Universității din Nottingham a subliniat faptul că, dintre toate băuturile care conțin și alcool, ginul este cel mai adecvat și pentru persoanele ce se confruntă cu diabet de tip 1. Explicația a fost următoarea: ginul permite menținerea celui mai adecvat nivel de zahăr în sânge când este consumat, prin comparație cu alte băuturi fără carbohidrați, prevenind apariția hipoglicemiei.

19616574 – gin tonic varied cocktails with lima cucumber and grapefruit and spices

  • Favorizează calmarea simptomelor neplăcute generate de rinita alergică- Potrivit specialiștilor din cadrul „Asthma UK”, persoanele care au de suferit de pe urma tusei și a nasului care curge din cauza rinitei alergice pot să recurgă la gin cu ienupăr din acest motiv: dacă băuturi precum berea sau cidrul au un conținut mai ridicat de histamine din cauza procesului de fermentare, agravând simptomele din rinita alergică, nu se poate spune același lucru și despre gin, ce are un efect opus.
  • Diminuează balonările provocate de retenția de apă- Întrucât fructele de ienupăr au efect diuretic, te vor ajuta să elimini mai ușor surplusul de apă din organism, reducând posibilitatea să ajungi în situația de a trece prin manifestările neplăcute generate de retenția de apă.
  • Te ajută să-ți menții silueta – Nu doar că nu conține mult zahăr (doar urme), dar ginul este și sărac în calorii. De pildă, la o singură porție de gin nu vei avea un aport mai mare de 97 de calorii.

Sursa: qbebe.ro

Distribuie articolul: